ola099 0 Napisano 24 Września 2014 Udostępnij Napisano 24 Września 2014 Zastanawiam się czy powinnam zrobić kopię zapasową systemu, mój komputer dawno się nie psuł i boję się, że któregoś dnia może mnie zaskoczyć i wtedy bedzię płacz za utracpnymi danymi. Cytuj Link to post Share on other sites
tomo333 0 Napisano 24 Września 2014 Udostępnij Napisano 24 Września 2014 Myslę że warto zrobić kopię systemu, ja robię http://plom.pl/windows-7-kopia-systemu/ tu masz więcej informacji na ten temat, na czym to polega i wgl Cytuj Link to post Share on other sites
Luki91 157 Napisano 24 Września 2014 Udostępnij Napisano 24 Września 2014 Nie trzeba, można. Najważniejsze, żeby ważne dane (np. dokumenty) trzymać na osobnej partycji dysku, aby w przypadku formatu partycji systemowej ich nie utracić. System zawsze można zainstalować od nowa, utraconych plików już nie odzyskasz. Dobrym pomysłem jest też korzystanie z dysków w chmurze (np. Dropbox). Cytuj Link to post Share on other sites
030366 1145 Napisano 25 Września 2014 Udostępnij Napisano 25 Września 2014 Stare chińskie przysłowie mówi, że ludzie dzielą się na 2 grupy: tych, którzy robią kopie zapasowe i tych, którzy będą je robić. Samego systemu może niekoniecznie, ale ważne pliki typu: dokumenty, zdjęcia, dane przeglądarki itp. - to warto trzymać przynajmniej w 2 miejscach. Może być to chmura, zewnętrzny nośnik fizyczny (pendrive, HDD), czy nawet oldschoolowa płyta DVD, jeśli masz napęd. Niestety systemy ze stajni MS (wychodzę z założenia, że takiego używasz) mają to do siebie,że wszystkie dokumenty domyślnie są wrzucane do jednego wora z systemem, więc w przypadku nagłej awarii nie mając kopii tracimy wszystko. Dlatego podstawa to mieć przynajmniej dodatkową partycje w kompie na własne pliki. Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts