Skocz do zawartości

Gigabyte 965p DS3 rev.3.3 + E-8400+ Goodram 4GB 800MHz ?

Recommended Posts

Witam

Postanowiłem zmienić procesor z E6300 na E8400.

Bios F14

Sprzęt jak w tytule.

Sprzęt chodził bez żadnych problemów przy starym procku E6300

Pamieci wielokrotnie sprawdzone.

System XP oraz 7. Oryginały

Ustawienia biosu na default.

Niestety, po jakimś czasie wywala mi BSOD z różnymi komunikatami z E8400.

Temperatury w porządku( czasami płyta skacze do 43 stopni)

Walczę z tym już jakiś czas.

Może ktoś pomoże ?

Nie powinieneś mieć problemów z zalilaczem ale na wszelki wypadek mozesz od kogoś pozyczyć podobnej lub większej mocy i podłączyć u siebie. W tedy będziesz miał pewność, ze to nie wina zasilacza i będzie trzeba szukać winowajcy dalej.

Mozesz tez iść z procem do kogoś kto ma ten sam socket i zobaczyć czy u niego będzie dobrze chodziło o ile ma najnowszy BIOS.

Napisz swoją rewizje płyty bo na stronie producenta są podane 1.1 2.0 i 3.3

Z tego co widzę to tylko rewizja 3.3 wspiera tego procka i to nie oficjalnie więc moliwe, ze dlatego masz problemy z nim. Ale najpierw podaj rewizje płyty i proca przy okazji.

Podałem w tytule wątku. Rewizja 3.3. W tej chwili mam na pokładzie E6300, więc programem nie sprawdzę E8400.

Nie sadzę, że zasilacz jest za małej mocy. 450 W jest wystarczający. Sprawdzałem nawet na innym zasilaczu( Chieftec). Grafika jest stara Ati 1300, więc nawet nie biorę w rachubę jej poboru mocy.

No tak, przepraszam, nie zauwazyłem rewizji. A co do zasilacza to nie chodziło mi o za słabą moc tylko to, ze moze być juz dość stary i np. nie trzymać napięć i powodować takie a nie inne usterki.

Tutaj masz procesory obsługiwane prze tę płytę: http://www.gigabyte.pl/products/mb/cpul ... s3_33.html

Tam są dwa E8400 bo są dwie rewizje. Ale przy kazdym piszę, ze jest obsługiwany nieoficjalnie.

ze moze być juz dość stary i np. nie trzymać napięć i powodować takie a nie inne usterki

Prawie nówka.

Tutaj masz procesory obsługiwane prze tę płytę: http://www.gigabyte.pl/products/mb/cpul ... s3_33.html

Tam są dwa E8400 bo są dwie rewizje. Ale przy kazdym piszę, ze jest obsługiwany nieoficjalnie.

Czytałem to. Biosa mam F14, płytę rev 3.3.

Najwyraźniej moja płyta jest z tych, które jednak strajkują przy tym procesorze :P

Trzeba chyba będzie kupić nową płytę.

nie chce cie tu straszyc ale pr4awdopodobnie twoj nowy nabytek jest cos nie tak ,felerny model,bo zasilacz nie ma nic do tego przy zmoanie procka tym bardziej ze go nie podkrecales... jesli proc jest na gwarancji to go oddaj ,gdybys miala cos z plyta glowna to logicvzne ze stary procesor by nie dzialal.

To ladny as ejstes:D plyta nie ma wsparcia a Ty proca kupujesz

Przede wszystkim, zanim kupiłem, poszukałem na forach czy ta parka pracuje ze sobą. Ludzie nawet coś z tym kompletem kręcą.

Osobiście nie miałem zamiaru nic podkręcać.

Po parunastu BSOD zacząłem wnikliwiej szukać informacji o tym zestawieniu i znalazłem parę opinii, iż ta płyta i procek nie zawsze działają.

Dlatego zadałem pytanie na tym forum.

sprzedaj go i kup w pelni zgodnego z plyta.

Na razie to mam na pokładzie E6300 i z nim nie mam problemu. Wiec po co sprzedawać E8400 ? Wolę kupić płytę, z którą ten procek będzie chodził stabilnie( coś z P35/45).