argawen 0 Napisano 13 Sierpnia 2010 Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2010 Witam Postanowiłem zmienić procesor z E6300 na E8400. Bios F14 Sprzęt jak w tytule. Sprzęt chodził bez żadnych problemów przy starym procku E6300 Pamieci wielokrotnie sprawdzone. System XP oraz 7. Oryginały Ustawienia biosu na default. Niestety, po jakimś czasie wywala mi BSOD z różnymi komunikatami z E8400. Temperatury w porządku( czasami płyta skacze do 43 stopni) Walczę z tym już jakiś czas. Może ktoś pomoże ? Cytuj Link to post Share on other sites
adbacz 0 Napisano 13 Sierpnia 2010 Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2010 Sprawdź HDD czy nie ma Bad Sectorów, najlepiej daj tu screena z HD Tune. Cytuj Link to post Share on other sites
argawen 0 Napisano 13 Sierpnia 2010 Autor Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2010 Dyski były parokrotnie sprawdzane. Nie tylko HD Tune. W dodatku z E6300 wszystko śmiga bez problemu. Na wszelki wypadek napiszę że zasilacz to Corsair 450 W. Cytuj Link to post Share on other sites
adbacz 0 Napisano 14 Sierpnia 2010 Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2010 Nie powinieneś mieć problemów z zalilaczem ale na wszelki wypadek mozesz od kogoś pozyczyć podobnej lub większej mocy i podłączyć u siebie. W tedy będziesz miał pewność, ze to nie wina zasilacza i będzie trzeba szukać winowajcy dalej. Mozesz tez iść z procem do kogoś kto ma ten sam socket i zobaczyć czy u niego będzie dobrze chodziło o ile ma najnowszy BIOS. Napisz swoją rewizje płyty bo na stronie producenta są podane 1.1 2.0 i 3.3 Z tego co widzę to tylko rewizja 3.3 wspiera tego procka i to nie oficjalnie więc moliwe, ze dlatego masz problemy z nim. Ale najpierw podaj rewizje płyty i proca przy okazji. Cytuj Link to post Share on other sites
argawen 0 Napisano 14 Sierpnia 2010 Autor Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2010 Podałem w tytule wątku. Rewizja 3.3. W tej chwili mam na pokładzie E6300, więc programem nie sprawdzę E8400. Nie sadzę, że zasilacz jest za małej mocy. 450 W jest wystarczający. Sprawdzałem nawet na innym zasilaczu( Chieftec). Grafika jest stara Ati 1300, więc nawet nie biorę w rachubę jej poboru mocy. Cytuj Link to post Share on other sites
adbacz 0 Napisano 14 Sierpnia 2010 Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2010 No tak, przepraszam, nie zauwazyłem rewizji. A co do zasilacza to nie chodziło mi o za słabą moc tylko to, ze moze być juz dość stary i np. nie trzymać napięć i powodować takie a nie inne usterki. Tutaj masz procesory obsługiwane prze tę płytę: http://www.gigabyte.pl/products/mb/cpul ... s3_33.html Tam są dwa E8400 bo są dwie rewizje. Ale przy kazdym piszę, ze jest obsługiwany nieoficjalnie. Cytuj Link to post Share on other sites
argawen 0 Napisano 14 Sierpnia 2010 Autor Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2010 ze moze być juz dość stary i np. nie trzymać napięć i powodować takie a nie inne usterkiPrawie nówka. Tutaj masz procesory obsługiwane prze tę płytę: http://www.gigabyte.pl/products/mb/cpul ... s3_33.html Tam są dwa E8400 bo są dwie rewizje. Ale przy kazdym piszę, ze jest obsługiwany nieoficjalnie. Czytałem to. Biosa mam F14, płytę rev 3.3. Najwyraźniej moja płyta jest z tych, które jednak strajkują przy tym procesorze Trzeba chyba będzie kupić nową płytę. Cytuj Link to post Share on other sites
adbacz 0 Napisano 14 Sierpnia 2010 Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2010 No najwyraźniej jest tak jak mówisz. Czeka nowa płyta lub inny procek. Cytuj Link to post Share on other sites
argawen 0 Napisano 14 Sierpnia 2010 Autor Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2010 Czeka nowa płyta lub inny procek.Taniej płyta. Cytuj Link to post Share on other sites
Lukaszbass 116 Napisano 14 Sierpnia 2010 Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2010 nie chce cie tu straszyc ale pr4awdopodobnie twoj nowy nabytek jest cos nie tak ,felerny model,bo zasilacz nie ma nic do tego przy zmoanie procka tym bardziej ze go nie podkrecales... jesli proc jest na gwarancji to go oddaj ,gdybys miala cos z plyta glowna to logicvzne ze stary procesor by nie dzialal. Cytuj Link to post Share on other sites
adbacz 0 Napisano 15 Sierpnia 2010 Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2010 Łukaszbass, ale na stronie producenta jest napisane w obsłudze procesorów, ze ten model jest nieoficjalnie, więc moze E8400 nie chodzić bo poprostu nie ma jakotakiego wsparcia. Jeśli się myle to prosze o poprawienie mnie. Cytuj Link to post Share on other sites
Lukaszbass 116 Napisano 15 Sierpnia 2010 Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2010 To ladny as ejstes:D plyta nie ma wsparcia a Ty proca kupujesz..;-) sprzedaj go i kup w pelni zgodnego z plyta. Cytuj Link to post Share on other sites
argawen 0 Napisano 15 Sierpnia 2010 Autor Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2010 To ladny as ejstes:D plyta nie ma wsparcia a Ty proca kupujeszPrzede wszystkim, zanim kupiłem, poszukałem na forach czy ta parka pracuje ze sobą. Ludzie nawet coś z tym kompletem kręcą. Osobiście nie miałem zamiaru nic podkręcać. Po parunastu BSOD zacząłem wnikliwiej szukać informacji o tym zestawieniu i znalazłem parę opinii, iż ta płyta i procek nie zawsze działają. Dlatego zadałem pytanie na tym forum. sprzedaj go i kup w pelni zgodnego z plyta.Na razie to mam na pokładzie E6300 i z nim nie mam problemu. Wiec po co sprzedawać E8400 ? Wolę kupić płytę, z którą ten procek będzie chodził stabilnie( coś z P35/45). Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts