Krzanoo 0 Napisano 21 Września 2014 Udostępnij Napisano 21 Września 2014 Cześć Mam pytanie odnośnie monitorów 4k. Narazie upatrzony miałem ten monitor: http://www.eizo.pl/monitor/coloredge-cs230/ . Właśnie niedawno natknąłem się na to 4k i czytałem że są bardzo dobre... ale drogie. Zatem zobaczyłem z ciekawości ile może to kosztować po czym okazało się... ze 28" kosztuje tyle co wspomniany wyżej Co sądzicie o tych monitorach? Czy są dobre do grafiki komputerowej? Czy ten z linku jest dobry? Cytuj Link to post Share on other sites
PLSBX 319 Napisano 21 Września 2014 Udostępnij Napisano 21 Września 2014 Generalnie to im wyższa rozdzielczość tym lepiej się będzie pracowało. Oczywiście zakładamy że reszta jest w normie lub ponad nią. Ten z linku też jest dobry, ale porównując wygodę pracy na FHD a z 4k to nie ma porównania. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
worm 17837 Napisano 21 Września 2014 Udostępnij Napisano 21 Września 2014 Tylko, że rozdzielczość to nie wszystko. Odwzorowanie kolorów też ma znaczenie, może nawet większe niż jakieś astronomiczne 4K. Dlatego ja bym postawił na sprawdzone pod tym względem rozwiązania. Tak czy siak, pewnie jeszcze zajrzy tutaj drachenfeles, który zna się na rzeczy i Ci jeszcze podpowie. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
drachenfeles 5499 Napisano 21 Września 2014 Udostępnij Napisano 21 Września 2014 zacznijmy od serii elementarnych pytań, czyli: co konkretnie, w jakich warunkach i w jakim celu robisz z tą grafiką, dobrze by było podpowiedzieć też na te zawarte w tym temacie http://forum.benchmark.pl/forum-29/announcement-18-jak-poprosi%C4%87-o-pomoc-lub-za%C5%82o%C5%BCy%C4%87-temat-w-dziale-monitory-i-projektory/ 1 Cytuj Link to post Share on other sites
Krzanoo 0 Napisano 21 Września 2014 Autor Udostępnij Napisano 21 Września 2014 Zatem będzie on używany do grafiki 2d(później możliwa tez 3d), gry również. Budżet to właśnie 2,4tys maks GPU to będzie gtx 970. Z oświetleniem jest największy problem, bo ze względu na budowę pokoju monitor mogę umieścić tylko naprzeciwko okna(oczywiście będę zasłaniał żaluzje). W nocy nie będę malował jeśli już to przy użyciu lampki biurowej. Jeśli moglibyście mi doradzić jakie będzie jej najkorzystniejsze ułożenie to będę wdzięczny Cytuj Link to post Share on other sites
drachenfeles 5499 Napisano 21 Września 2014 Udostępnij Napisano 21 Września 2014 do grafiki 2d(później możliwa tez 3d) ale co będziesz "malował" kreski i kropki na czarnym tle, retuszował fotomodelki, teksturował kadłuby gwiezdnych niszczycieli czy cholera wie co jeszcze? co jest najważniejsze w twojej pracy? 1 Cytuj Link to post Share on other sites
Krzanoo 0 Napisano 21 Września 2014 Autor Udostępnij Napisano 21 Września 2014 No to odpuśćmy 3d bo zanim sie za to zabiore to minie troche czasu. Jesli chodzi o 2d to maluje wszystko(zalezy od zlecenia) czy to bedzie malowanie od podstaw czegokolwiek czy retusz itd itd:) Cytuj Link to post Share on other sites
drachenfeles 5499 Napisano 21 Września 2014 Udostępnij Napisano 21 Września 2014 ok kłopot w tym, że w okolicach 2k zostaje ten mały CS230 lub można iść w Della U2713, tak czy owak konkretne monitory 27" to 5k+ 1 Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts