Skocz do zawartości

Kiedy wymieniać, kiedy nie przepłacać

Idź do rozwiązania Problem ogarnięty przez kosmita,

Recommended Posts

witam  

jako totalne "zero" w składaniu sprzętu i przeciętnej wiedzy na temat komputerów mam następujące pytanie:

Obecnie posiadam:

proc: amd x4 945

plyta: Asus M4A785TD-V EVO

grafika : radeon hd 5850

monita: eizo Foris FS2434

zasilacz:  rassurbo silet&case dlp 65.1 650W

zastosowanie gry: głownie RPG (Wiedźmin, Divinity, Skyrim), a czasami jakieś FPP.

Kiedy i na jakiej podstawie mogę stwierdzić iż jeśli w tej konfiguracji zmienię grafikę na np. Gtx 970, 770 lub radeon R9 280x to procesor nie będzie ograniczał grafiki?

Na jakiej podstawie można stwierdzić iż wymiana grafiki nie da nic i należy wymienić również płytę i procesor?

Budżety jakim dysponuję to sumy do 1400 zł, także dość ograniczony

Kiedy takie wymiany są opłacalne i odczuwalne dla mnie? ( o min. 20%)

dzięki za podpowiedzi 

powiem tak miałem phenoma IIx4 965 i do tego gtxa 660 i już karta graficzna przy nim się nudziła  powiedzmy chodziła max na 80% po przesiadce na i5 odczułem różnicę w grach około 20% potem wymieniłem kartę na 280x i jak na razie jest miód malina wszystko na full hd

Kup najmocniejszą grafikę na jaką Cię stać, będziesz zadowolony. A to czy procesor czy grafika nie wyrobi zależy tylko i wyłącznie od tego co dzieje się na ekranie. Jedynymi grami z którymi się spotkałem w której nie wyrabia mój AMD do ARMA III i Dead Rising 3 w której procesor jest wykorzystany w 100%, ale bo bardziej wina gry niż samego CPU.

No wojtek i znów się zacznie :)

Edytowane przez kosmita

Ja przez jakiś czas miałem Phenom II x4 3,8 GHz + HD7970 Ghz i było ok, po zmianie na i7 gry działają szybciej ale tylko tam gdzie gra wymaga naprawdę mocnego procka a takich gier nie wiele, większość gier bazuje głównie na GPU

@punk_2

Najlepiej tak zrobić, mam podobną konfiguracje (tylko troche gorszą kartę) Pentium + R7 265 i rzeczywiście procesor nie przeszkadza mi grać na High / Ultra, ale trochę gorzej jest w sytuacji gdy na ekranie jest gorąco, akurat grałem w Skyrima i Wiedzmina (1&2), więc normalnie jest 60fpsów+ (jak patrze Razorem dochodzi do ~80) ale są momenty gdzie potrafi spaść do 40, np;

* Skyrim - Biała Grań,

* Wiedźmin 2 - Vergen

Najlepiej zainwestować w dobrą gpu i tak jak sam powiedziałeś, w przyszłości zmienić procek (ew. kartę jeśli pomyślisz o intelach ^^)

@kosmita

czy inwestycja w GTX 970 (zamiast w R9 280x) przy mojej płycie głównie będzie opłacalna pod względem wydajności, czy przepłacę, bo mój sprzęt wydajnościowo jej nie uciągnie i będzie to kiepska inwestycja?

@koala 

właśnie teraz gram w wiedźmina 2 , ustawienia 1920 x 1080 , wszystkie dodatkowe opcje włączone i gra się komfortowo, nie odczuwam żadnych lagów i spowolnień

przy wymianie procka i płyty właśnie myślę o intelu, ale obecnie w tych modelach, typach gubię się ;-(

Na prawdę w takiej rozdzielczości grasz na wysokich płynnie?

Hmm.. trzeba jeszcze zdefiniować płynnie dla niektórych to 40 dla niektórych 60 fpsów, orientujesz się jak to mniej/więcej u Ciebie wygląda? Nie miałeś spadków w obozach (w2)? Kurde zaciekawiłeś mnie teraz :D

@ kosmita :

czekam niecierpliwie na twoja opinie dotyczaca 970, gdyż chcę mieć jakiś punkt odniesienia. co mi z testów tej karty, w których są wykorzystane procesory za 2000 zł, na które mnie nie stać

@koala

musiałbym sprawdzić fpsy, ja dopiera kejrana zabiłem:) dla mnie płynnie to ok. 50

Kup najmocniejszą grafikę na jaką Cię stać, będziesz zadowolony. A to czy procesor czy grafika nie wyrobi zależy tylko i wyłącznie od tego co dzieje się na ekranie. Jedynymi grami z którymi się spotkałem w której nie wyrabia mój AMD do ARMA III i Dead Rising 3 w której procesor jest wykorzystany w 100%, ale bo bardziej wina gry niż samego CPU.

No wojtek i znów się zacznie :)

Większej bzdury już dawno nie słyszałem  , sam miałem phenoma x4 955 be@ 4260mhz  1,52V  karta radek 7870xt  i przy tym procku w większości gier  się nudziła ,  do phenoma x4 [  że by to miało sens  konieczne jest oc procka  przynajmniej na 4ghz]   maksymalna opcją  byłby radek 7870  lub gtx 760  . Kupowanie wydajniejszej karty przy obecnym procku  to wyrzucenie kasy w błoto

Większej bzdury już dawno nie słyszałem  , sam miałem phenoma x4 955 be@ 4260mhz  1,52V  karta radek 7870xt  i przy tym procku w większości gier  się nudziła ,  do phenoma x4 [  że by to miało sens  konieczne jest oc procka  przynajmniej na 4ghz]   maksymalna opcją  byłby radek 7870  lub gtx 760  . Kupowanie wydajniejszej karty przy obecnym procku  to wyrzucenie kasy w błoto

To co piszesz to też jest bzdura. Bo w zależności od gry komputer będzie różnie reagował. Czasami procesor nie wyrobi a czasami wszystko będzie na równi pracowało.

• Popieram 1

To co piszesz to też jest bzdura. Bo w zależności od gry komputer będzie różnie reagował. Czasami procesor nie wyrobi a czasami wszystko będzie na równi pracowało.

To  pokaż  mi w której grze ten phenom  wyrobi powiedzmy z gtx 780   , miałem tego phenoma przez ładnych kilka lat i wiem doskonale  na co go stać tu masz prosty przykład  http://pclab.pl/art55318-3.html    , kupowanie drogiej i wydajnej karty graficznej  do słabego procesora  jest po prostu głupotą , następny przykład http://pclab.pl/art57916-12.html      nastepny http://pclab.pl/art50000-14.html

Nie chce mi się już wyliczać kolejnych gier , przecież to jest logiczne  , nawet starsze gry doskonale to pokazują http://pclab.pl/art50000-14.html 

Edytowane przez robertgr1

Robert a ja się z Tobą założę że w wielu grach stary AMD+HD7970 będzie miał lepsze wyniki niż twój nowy i5+HD7870. Nie we wszystkich oczywiście zależy w jakim stopniu wykorzystywany jest procek.

weźmy takiego 3d mark 11

mój wynik                            twój wynik                       mój na i7 + CF

3dmark score              8595                                   9787                               15119

graphics score           11484                                 10591                               17854

psyhics score             4941                                   7883                                 11088

combined score          4836                                   8115                                 9430

gt1                              54,25                                 48,59                                  71,02

gt2                              58,55                                 52.7                                    88,26

gt3                              72.69                                 67,29                                  124,17

gt4                              32,43                                 30,82                                  55,36

PT                              15,69                                  25,03                                  35,2

CT                              22.50                                 37,75                                   43,86

Jeśli ktoś chce mogę zrobić na szybko test PII 4x3,8 + GTX 750Ti

Edytowane przez kosmita

@wojciechpiwo

szkoda, tzn.? nie odczuje wiekszej roznicy w porownaniu gdybym zamiast 970 kupil 770?

za pol roku i tak chce zmienic plyte i procesor, a jesli teraz zmienie na grafike: np gtx770 lub r9 280x, to przeciez nie bede znow zmienial na lepsza. czy w takim wypadku nie lepiej teraz kupic lepsza grafike jesli za pol roku i tak chce wymienic reszte?

Robert a ja się z Tobą założę że w wielu grach stary AMD+HD7970 będzie miał lepsze wyniki niż twój nowy i5+HD7870. Nie we wszystkich oczywiście zależy w jakim stopniu wykorzystywany jest procek.

weźmy takiego 3d mark 11

mój wynik                            twój wynik                       mój na i7 + CF

3dmark score              8595                                   9787                               15119

graphics score           11484                                 10591                               17854

psyhics score             4941                                   7883                                 11088

combined score          4836                                   8115                                 9430

gt1                              54,25                                 48,59                                  71,02

gt2                              58,55                                 52.7                                    88,26

gt3                              72.69                                 67,29                                  124,17

gt4                              32,43                                 30,82                                  55,36

PT                              15,69                                  25,03                                  35,2

CT                              22.50                                 37,75                                   43,86

Jeśli ktoś chce mogę zrobić na szybko test PII 4x3,8 + GTX 750Ti

Możemy się założyć że na phenomie x4  + radeon 7970 praktycznie w każdej grze będziesz miał znacznie gorsze wyniki niz ja na swojej 7870xt + core i5 4670k

• Popieram 1

No najlepiej aby scena się powtarzała, może być np jakiś batman, dirt3, no nie wiem.

Procek będzie x4 3,6-3,8 zmieniłem chłodzenie nie wiem ile pujdzie a karta seria

O i jest wojtek, wojtek stawia piwo wygranemu :) robert zgadzasz się?