logitech21 149 Napisano 12 Sierpnia 2010 Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2010 Chłopaki mam pytanie w sprawie Corsair Cooling Hydro Series H50 ( chłodzenia procka). Który przewód podłączyć pod CPU ten od chłodnicy, czy ten od podstawki procka. ( zdjęcie)http://img717.imageshack.us/img717/1605/hydro1.jpg Aktualnie jest pod CPU podłączony kabel od tego bloku co na fotce i temp. procka jest ok 70 st przy samym starcie. Ma ktoś z Was to chłodzenie, lub już kiedyś je zakładał? Jak jest u Was? Cytuj Link to post Share on other sites
inteligo 0 Napisano 12 Sierpnia 2010 Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2010 Pod CPU FAN podlaczasz wentylator od chlodnicy, blok z pompka w jakis inny wolny lub pod molex jesli masz przejsciowke Cytuj Link to post Share on other sites
logitech21 149 Napisano 12 Sierpnia 2010 Autor Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2010 Dzięki wielkie za szybką odpowiedz, uspokoiłeś mnie...Mam nadzieję że teraz będzie wszystko w porządku. Dam znać Cytuj Link to post Share on other sites
kamyk155 395 Napisano 12 Sierpnia 2010 Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2010 Wszystko jedno, gdzie podłączysz. Najlepiej bloku/pompki nie podłączać wogóle do płyty głównej, tylko odrazu do zasilacza przez przejściówkę. Jeśli nie chcesz jednak podłączyć go do zasilacza w taki sposób, to walisz na płytę w obojętnie jakie miejsce na wentyl. Jest jedno BARDZO WAŻNE ALE: - jeśli pompkę podłączasz do płyty to w biosie (jeśli masz automatycznie funkcje sterowania wiatrakami) MUSISZ ustawić na 100%. W przypadku lepszych płyt wtyczki wiatraków typu CPU / FAN1 / 2 są sterowane w zależności ot temperatury procentowo. Corsair zaleca wtedy ustawienie manualne 100% albo wyłączenie funkcji automatycznych. Cytuj Link to post Share on other sites
logitech21 149 Napisano 12 Sierpnia 2010 Autor Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2010 Płyta główna to Asus Rampage III Extreme Intel X58 z czujnikami temperatury. Jeszcze jedno, jeśli chłodnica w jednym miejscu jest przedziurawiona na wylot tzn. w miejscu tych cienkich blaszek, ma to wpływ na coś? Cytuj Link to post Share on other sites
kamyk155 395 Napisano 13 Sierpnia 2010 Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2010 Znaczy się, ma rozgięte blaszki na chłodnicy i zrobiła się mała szpara ? Cytuj Link to post Share on other sites
logitech21 149 Napisano 13 Sierpnia 2010 Autor Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2010 Dzisiaj się wszystko wyjaśniło. Blok wodny dotykał procesor 1/3 powierzchni, skąd taka wysoka temperatura. Dziura na wylot w chłodnicy jest na cienkich płytkach, na szczęście nic nie cieknie. ps. Co do procesorów Intela są super... 128 st i się nie spalił! Dzięki za wszystkie pomoce. Cytuj Link to post Share on other sites
Thyrun 0 Napisano 13 Sierpnia 2010 Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2010 Tja, też kiedyś źle zamontowałem chłodzenie i Dual Core mi sie rozgrzał do 113 stopni i się wyłączał tak trzy razy się stało zanim znalazłem przyczynę - a sam procek dalej mi służy już drugi rok Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts