Skocz do zawartości

Temat o kartach Nvidia GF serii 9xx

Recommended Posts

Niech mi ktoś napisze jak używać DSR?

W opcjach zaznaczyłem wszystki opcjie skalowania od 1,2 do 4.00

Smoothness zostawiłem na 33%

I co? i pupa!

Wprawdzie w opcjach gry np. Diablo III pojawiły mi się nowe rozdziałki ale po ich ustawieniu obraz wcale nie jest skalowany do wielkości monitora tylko wychodzi gdzieś tam ;po za jego ramy.

Ktoś może pomóc?

Którego GTX 980 wybrać? Chciałem ZOTAC AMP EXTREME bo jest najmocniejszy (przynajmniej na papierze) ale jako że producent nie jest zainteresowany sprzedawaniem swojego produktu to ja też się upierał nie będę. Przede wszystkim chodzi mi o maksymalną wydajność, a czy to już będzie 2500 czy 2700 pln to mi różnicy nie robi. Najlepiej chyba wypadają Asus Strix i Gigabyte Gaming 1. Pytanie która lepsza. Wydajność przede wszystkim, to że jedna będzie o 2 dB cichsza nie ma dla mnie znaczenia.

Cze mam asusa gtx 560 DCII TOP (w połączeniu z i5 2500k, 8 GB 1600, plextor m5p 128 GB, zasiłka ocz 750). Mam takie pytanko jaka będzie orientacyjna różnica w poborze energii w stosunku do gtx 970. Jeśli chodzi o wydajność to różnica pewnie miażdżąca. Może ktoś zmieniał z podobnej karty na to nowe cudo.

970tka wezmie jakies 100W mniej pod obciazeniem. Tak przynajmniej wychodzi "na oko" bo pobor pradu w testach zawsze byl podawany dla calej platformy, a platformy meidzy testami sie lekko roznily nie wspominajac o tym ze byly inne niz Twoja. Niemniej jednak te 100W powinno byc.

Edytowane przez verul

Ja wiem, że ta 970 jest super, duper, ekstra itp ale bez przesady, może jeszcze ktoś napisze, że generuje prąd i licznik cofa :P. Na pewno pobór prądu nie będzie o 100W mniejszy pod obciążeniem niż przy GTX 560. Takie rzeczy czasem człowiek czyta na temat tej karty, że... Marketing robi swoje.

http://www.techpowerup.com/reviews/ASUS/GTX_970_STRIX_OC/23.html

http://www.techpowerup.com/reviews/ASUS/GeForce_GTX_560_TOP_Direct_Cu_II/25.html

Pobór prądu | GTX560 DC2 TOP | GTX970 Strix

spoczynek    | 18W                       | 9W

średni w grze | 155W                    | 161W

Edytowane przez MasterBarti

Ja pisalem na podstawie testow z benchmark.pl gdzie cala platforma na 560tce miala o 130W wieksze zuzycie niz cala platforma na 970tce. Zaznaczylem tez, ze te platformy sie miedzy soba roznia. Wiadomo ze w tescie 560tki byl procek o TDP wyzszym o ok 50W bo i7 920, a przy tecie 970tki to byl odpowiednio i7 4770K no ale chyba jednak te 130W roznicy to nie jest wylacznie zasluga procesora...?

Edytowane przez verul

Kwiatkiem to jest informacja na stronie ktora podales, ze GTX770 ma taki sam pobor pradu jak GTX970. Dla mnie przez to ta strona jest jeszcze mniej wiarygodna niz moje wyliczanie "na oko".

Prosze: http://www.benchmark.pl/testy_i_recenzje/geforce-gtx-970-980-premiera/strona/22759.html

770 ma tutaj o 28W wieksze zuzycie niz 970, a nie takie samo.

ehh, o renomie techpowerupu nie trzeba pisać, wystarczy poszukać w sieci a potem przeczytać w jaki sposób mierzą pobór karty graficznej a potem rzuć okiem w jaki sposób mierzy benchmark i dowiesz się skąd te różnice...

For this test, we measure the power consumption of only the graphics card via the PCI-Express power connector(s) and PCI-Express bus slot. A Keithley Integra 2700 digital multimeter with 6.5-digit resolution is used for all measurements. Again, the values here only reflect the card's power consumption as measured at its DC inputs, not that of the whole system.

Dodam, że sprzęt którym mierzą na techpowerupie jest profesjonalny i kosztuje więcej cały ten zestaw testowy z recenzji benchmarka. Zaznaczę jeszcze, że wyniki poboru kart różnych producentów mogą się różnić między sobą mimo tej samej ilości pamięci i tego samego rdzenia.

W które wyniki wierzysz teraz bardziej ?

Kwiatkiem to jest informacja na stronie ktora podales, ze GTX770 ma taki sam pobor pradu jak GTX970.

No to nie jest prawda jednak . Tam zazwyczaj chłodzenia wieksze , mapa went wyzej ustawiona i wyzsze temp niz na gtx 970 . Moze oczywisty bład pisarski albo g warte te testy

http://www.hwcompare.com/18042/geforce-gtx-970-vs-geforce-gtx-760/

970tka wezmie jakies 100W mniej pod obciazeniem.

Niemniej jednak te 100W powinno byc

Nie zmienia to faktu, że jest to gó**o prawda, masz wyniki z jeszcze innego portalu, jest na nich GTX770 (który ciągnie więcej niż GTX 560) o którego też się pultałeś i na tej samej platformie zanotowali mniejszy pobór niż przy 970

http://pclab.pl/zdjecia/artykuly/chaostheory/2014/09/gtx970_maxwell/charts/power_load.png

Nie wiem czy zwykły troll, ignorant który ma zawsze rację czy nvidia dodała jakieś halucynogeny do tego gpu i tak pierze mózgi ale ciągle takie głupoty ktoś pisze...

Tak, 970 dalej wciąga dużo prądu i żaden marketing tego nie zmieni, a że jest za******y stosunek wydajności na wat to już inna sprawa ale nie zmienia to faktu że karta dużo wciąga.

Niuniek7, a jednak, to prawda.

Chciałem się podzielić z Wami moją opinią na temat EVGA GTX 970 SC ACX 2.0.
Otóż w weekend składałem kumplowi PC, w tygodniu wszystko zamówiliśmy (pierwszy strzał padł na GB 970 G1 Gaming, ale niestety nie było na stanie... tzn. była w morele i nawet już niby wysłali paczkę, ale później dostałem telefon, że zgubiła się na magazynie... :co: ogromny minus dla morele, za robienie z ludzi idiotów) - decyzja padła (za moją namową) na EVGA, gdyż był problem z dostępnością STRIX'ów, a do MSI jakoś nie jestem przekonany. Ponadto kumpel nie ma zamiaru bawić się w OC, a ta EVGA ma wysokie taktowanie z pudełka.

Ale do konkretów...zacznę od wad.
Otóż do teraz jestem w szoku jak plastikowa i niesolidna jest ta konstrukcja. Moja 780tka to istny czołg w porównaniu do tej 970tki. Karta nie ma backplate'u (trzeba wypełnić wniosek na evga.com, to doślą), wygina się jak dziki wąż od razu po zamontowaniu. Naprawdę trzymając ją w rękach, miałem wrażenie, że trzymam zabawkę, a nie kawał elektroniki za 1600zł. Oczywiście cewki piszczą, ale tak jak wszędzie... podczas wyświetlania setek/tysięcy klatek na sekundę. Osobiście nie jest to dla mnie duży problem.

Zalety.
Zawartość pudełka ok - to samo, co generację wcześniej... przejściówki, plakat, "badge" EVGA, instrukcja, płyta itp. Kultura pracy również ok - pasywnie w spoczynku, a i pod obciążeniem wcale dużo głośniej nie jest. Temperatury też mogą być - ~48/50 stopni w idle, ~73/75 stopni pod obciążeniem (Valley Benchmark). Jak ktoś nie chce się bawić w OC, to wysokie zegary należy podpiąć pod zaletę.

Podsumowując:
Dość bogate "wyposażenie", dobra kultura pracy, bardzo wydajna. Niestety pachnie "tandetą" i zabaweczką, wygina się pod własnym ciężarem, a to wszystko w dość wysokiej cenie.

Nie wiem jak modele innych producentów, ale odnosząc się tylko do modelu EVGA uważam, że takie GPU powinno kosztować ~1200/1300zł. Dla zwykłego użytkownika moje uwagi nie są istotne, ale jeżeli ktoś lubi elektronikę, jest entuzjastą sprzętu PC, to z pewnością te "małe" negatywy będą potrafiły zmienić cały obraz zakupionego produktu.

Pozdrawiam! ;)

Edytowane przez Karol1701
  • Popieram 1