Skocz do zawartości

Nvidia Geforce GTX 970, jaki jest naprawdę?

Recommended Posts

@up - moje wentyle 120mm w budzie chodzą na 600-660rpm a na h110 mam 140mm ustawione w dzień na 600rpm a w nocy na 480rpm - wentylki te co w podpisie czyli: Alpenfohn Wing Boost 2 Red (4x120 + 2x140) + pasta NT-H1... dla mnie 600rpm to nadal głośno... dopiero przy 480rpm nie słyszę nic z 50cm od budy bo tak blisko mnie stoi... z drugiej strony za 2 tygodnie buda będzie stała ode mnie jakiś metr i około 30cm wyzej więc powinno być na tyle cicho, ze 600rpm nie będzie dla mnie słyszalne... ale to się dowiem dopiero za 2 tygodnie póki co jak ustawiam na 600rpm to nikt z domowników nie słyszy wentyli jak wchodzi do pokoju... oprócz mnie :P 

Edytowane przez Vieworld

Hm... Ja chciałem do tego H110 kupić BitFenix Spectre PRO 140mm I zastąpić FRACTALOWSKIE 140 też tymi czyli x5 BITFENIX 

Cały czas mnie męczy czy chłodzenie mnie nei zawiedzie. Bo jednak to spora suma za takie chłodzenie. 

Alpeny WB2 są tak 'głośne' jak BQ silenty czy noctua jednocześnie mając wysoką wydajność...w tym przypadku po prostu nie dostaniesz łożysk które wytrzymają 10 lat i nie dopłacasz za logo.. ale masz wzamian dostępne wewnętrzne obręcze w różnych kolorach, obudowa pokryta jest jakąś gumą i najważniejsze za niższą cenę (około 45zł/120 i 55zł/140)

Edytowane przez Vieworld

Dzięki za odpowiedź. :)

Wezmę 2 Asusy GTX 970, Msi z97 Gaming 5 i Corsair RM850.

Tu masz zdjecie jak to sie prezentuje...zamiast RM, który jest naprawdę dobry, to może pomyśl o wersji AX bo pod kolor do moba i lepsiejsze, co mnie tu już uświadamiano (platinum vs gold). I zamów sobie od razu kable zasilające inne do tego, bo na tych co są w zestawie można sobie paluchy połamać, takie są twarde i ciężko współpracują :) Proponuje takie czerwone jak na zdjęciu...

http://i.imgur.com/g5CSKkl.jpg
  • Popieram 1

co do kabli to prawda, te płaskie mam w HXi mają plus też, że są płaskie i łatwiej idzie zarządzanie nimi za tacką ale fakt, że są sztywne nie pomaga podczas podpinania i dopasowania by to jakoś nie stało "dęba".. lecz wybierać inny zasilacz tylko dlatego, że nie jest czerwony? czyli muszę swojego HXi sprzedać i kupić coś z czerwienią bo nie pasuje do reszty... olać piwnicę czy naklejki... :cry:

Edytowane przez Vieworld

Tu masz zdjecie jak to sie prezentuje...zamiast RM, który jest naprawdę dobry, to może pomyśl o wersji AX bo pod kolor do moba i lepsiejsze, co mnie tu już uświadamiano (platinum vs gold). I zamów sobie od razu kable zasilające inne do tego, bo na tych co są w zestawie można sobie paluchy połamać, takie są twarde i ciężko współpracują :) Proponuje takie czerwone jak na zdjęciu...

http://i.imgur.com/g5CSKkl.jpg

Ja ci SLI ze strixów chodzi ? :) 

• Popieram 1

Ja ci SLI ze strixów chodzi ? :)

Jak Messerschmitty :)

W podkręcanie się jeszcze nie bawiłem bo zanim to zrobię to kupa lektury przede mną tu na forum....ale ten czas nadejdzie już w najbliższej przyszłości :)

Do kart się nie przywiązuje za bardzo bo w przyszłym roku walne chyba 980Ti albo inne cudo co czerwoni wydadzą...ale na ten czas to te 2 dają rade...

ten build jest bardzo podobny... inne chłodzenie ale z AX760i... nie wiem po co autor zamalował biel na zasilaczu skoro logo białe corsaira zostawił w każdym miejscu :rotfl:

http://oi40.tinypic.com/v3lg7r.jpg

Edytowane przez Vieworld

No trochę to dziwne bo i wielka białą nalepę na zasilaczu tez zostawił. Ja chciałbym czymś to zabudować i tylko myślę nad projektem. Takich buildow jest mnóstwo bo trzeba jednak iść pod kolor...ja mam białą obudowę dla odmiany wiec wale w patriotyczne nuty ;)

Ale tu offtopa robimy :)

Kontrolujesz temperatury w tych Asusach? Bo Strix za czasów Keplera dostawał nieźle po tyłku, osobiście wolę to chłodzenie zastosowane przez Asusa w 780-tkach. :P

Kontroluje, kontroluje :)

Przez 90% czasu to i taka jada bez wiatraków bo temperatury są około 31-33 stopni (w tym momencie).

W grach (BF4) nie wyszło powyżej 65 stopni z tego co pamietam

Edytowane przez Kapi99

Karty MSI są dostępne w sklepach a Asus jak zwykle zaspał.

a ja narzekam, że 4790k@4500/1.2v podczas testów w IBT lata do 91*C a w prime95 do 85*C na chłodzeniu h110@600rpm ...wychodzi z tego, że te 4770k to faktycznie jakaś cienizna.. 

Też bym narzekał...Haswell refresh to nadal haswell, niestety...

Wszyscy chwalili, więc każdy kupował. Do dziś nie potrafię zrozumieć z czego wynikał ten zachwyt. Na forach niemal wszyscy wiecznie narzekają na procesory Intela, snując bajki na temat zalet cpu od AMD. A kiedy pierwszy raz od dawno z fabryk Intela wypuszczono niedorobiony produkt z wadą konstrukcyjną, wszyscy zaczęli go kupować na kilogramy. Nie rozumiem tego.

(Gdzieś czytałem, że ta pasta nie jest głównym problemem a tranzystory 3d, także mimo lutowanego IHS chłodzenie nadal ma drugorzędne znaczenie.)

Edytowane przez est_ars

Haswell a haswell refresh to nie takie same procesory. Oprócz gluta zostały też poprawione "bebechy". Mają większy potencjał oc.  

To juz pewnie kwestia sztuki o to OC. Bo nie jeden 4770k lepiej wypada niż 4790k. Ale fakt faktem że coś musieli poprawić że pierwsze sztuki były chłodniejsze. i mam wrażenie że to się trochę pogorszyło. 

czy strix czy msi gaming itd..... wszystkie te konstrukcje jadą pod 100% obciążeniem do 80 paru stopni miejscowo.. dla przykładu Strix pod 100% obciążeniem:

http://oi61.tinypic.com/2586phj.jpg

Temperatura karty na zewnątrz nie oznacza,że rdzeń ma tę samą temperaturę.Czytałem ten,albo podobny test, i temp. rdzenia była niższa od osiąganej przez kartę "na zewnątrz"