Skocz do zawartości

Kręcenie i920 na Asusie P6T Deluxe V2

Recommended Posts

CPU i płyta główna jak w opisie. I moje pytanie tutaj, co w biosie (dokładne nazwy) i na ile (dokładne liczby) mam przestawić żeby wyciągnąć z niego 3,5 GHZ? Bo ten bios akurat to dla mnie czarna magia, a nie chce czegoś sobie popsuć.

Edit: Oczywiście chodzi o i7 920, nie wiem jak mogłem taki błąd strzelić

Chłodzenie: Akasa Nero, a więc tak podkręciłem procesor do takich wartości:

BCLK Freq: 180 (co daje około 3.6GHz)

CPU Voltage: 1.45

DRAM BUS Voltage 1.64 (jak podają w poradnikach prz 1.65 można zniszczyć proca.

QPI/DRAM Core Volt: 1.45V

I moje pytanie jest takie, jakie temperatury może osiągać procesor (bez obaw o jego żywotność) w bardz\o dużm obciążeniu. Oczywiście w oparciu o chłodzenie jakie podałem.

przy i7 temp sa wysokie, ja na podkreconym do .3.9 mam 60 stopni w stresie i 40-50 normalnie na chlodzeniu Noctua NH-U12P

Co do tematu i podkrecania: powoli podkrecaj BCLK az znajdziesz stabilne ustawienie co do napiecia cpu to na 1.45 podkrecilem do 4.2 co do tego 1.65 v dla ramu to roznie jest bo przy 1.65 moze chodzic normalnie przez caly czas albo sie spalic na szybkosci to zalezy

Na portalach mówią żeby nie przekraczać 95 stopni po podkręcaniu!!

Przy takiej temperaturze pracy to procesor pożyje kilka miesięcy, góra rok i zdechnie, bądź zaczną się z nim dziać różne dziwne rzeczy. To jest temperatura chwilowa, jaką procesor przeżyje, a nie temperatura do pracy :!:

Witam

Przy takiej temperaturze pracy to procesor pożyje kilka miesięcy, góra rok i zdechnie

Sie zgadza (mam ten sam problem).

CPU Voltage: 1.45

Więcej niż 1.4V to bez sensu (4GHz z palcem) po co tyle dałeś ?!

Możesz sie bawić nawet i wyżej ale na WC.

Co do RAM-u to możesz pojechać w okolice 1.7V (wszystko zależy jakie kości i chłodzenie pamiątek).