Skocz do zawartości

Problem z Internetem, wyłącza się

Recommended Posts

Witam,

Pod komputer mam podłączony internet z Multimedii poprzez kabel USB. Z tego komputera mam udostepniony internet i pliki na laptop poprzez kabel sieciowy skrosowany. Problem zaczął się pojawiać gdy podłączyłem oba komputery. Przeszukałem temat na forum PClab.pl o podłączaniu sieci ale niestety nie mogłem udostepnić internetu na laptopa. Później zacząłem się bawić z wujkiem google i znalazłem pewien temat z którego skozystałem i udało mi się udostępnic internet po jakiś 3 godzinach mocowania się. Ale od tego czasu, wyłącza mi się internet w komputerze stacjonarnym. Nigdy nic takiego się nie działo. Pomaga tylko restart komputera.

Sprzęt jak w sygtaturce.

Proszę o pomoc.

Wybaczcie,

Na obu jest Windows XP. Wujek google pokazał, ze oprócz ustawienia adresu IP obu komputerów (192.168.0.1 komputer z internetem, 192.168.0.2 laptop) oraz maski posieci trzeba było jeszcze wpisać brame domyślną czyli adres IP komputera z internetem (w ustawieniach połączenia na laptopie). A oprócz tego adresy serwerów DNS.

Bany: Nie chcę kupować routera bo chciałem mieć udostępniane pliki z komputera na laptopa i nie mieć problemu z zasięgiem. Kazdy ma swoje wymagania i o gustach sie nie dyskutuje ale dzięki za informacje.

Sprawdź w opcjach udostępniania połączenia sieciowego (na stacjonarnym) czy nie ma tam jakiejś opcji w stylu "zezwalaj komputerom z sieci lokalnej na wybieranie połączenia" czy jakoś tak. Może laptop coś grzebie z wywoływaniem połączenia na modemie kablówki i je wyłącza.

Ogólnie mówiąc połączenia sieciowe po USB są do bani. Sprawdź czy nie możesz połączyć się po kablu ethernetowym. Trzeba będzie pewnie kupić drugą kartę sieciową do stacjonarnego ale to koszt rzędu 20zł.

Ogólnie mówiąc połączenia sieciowe po USB są do bani. Sprawdź czy nie możesz połączyć się po kablu ethernetowym. Trzeba będzie pewnie kupić drugą kartę sieciową do stacjonarnego ale to koszt rzędu 20zł.

W przypadku modemów od kablówki USB najczęściej jest odpowiednikiem karty Ethernet na USB.

Tak, włączyłem udostępnianie internetu w połączeniu sieciowym Multimedii, tam gdzie jest internet w stacjonarnym.

Dzisiaj po włączeniu laptopa po 5 minutach się internet wyłączył.

Spróbuje jeszcze raz wszystko od nowa zrobić, wszystkie połączenia, Zobaczę czy to coś da.

Wybaczcie, ze post pod postem ale nie mogę edytować poprzedniego i nie wiem dlaczemu.

Zrobiłem tak jak napisałem, wszystko usunąłem i zrobiłem od nowa i jak narazie chodzi. Zobaczymy za jakiś czas czy sie poprawi. Dzięki za pomoc...