Tomek Bytom 0 Napisano 16 Września 2014 Udostępnij Napisano 16 Września 2014 Witam Z takim czymś w mojej karierze się nie spotkałem - komputer znajomego. Ktoś widział coś podobnego ? Cytuj Link to post Share on other sites
worm 17837 Napisano 16 Września 2014 Udostępnij Napisano 16 Września 2014 Widać, że nawet w zasilaczu jest taki sam efekt. Nie widać co to za „cudo", ale podmieniłbym na początek. Cytuj Link to post Share on other sites
Tomek Bytom 0 Napisano 16 Września 2014 Autor Udostępnij Napisano 16 Września 2014 Zasilacz jest w pełni sprawny niestety... Cytuj Link to post Share on other sites
worm 17837 Napisano 16 Września 2014 Udostępnij Napisano 16 Września 2014 Instalacja sprawna ? Sprawdzałeś zasilacz czy działa bez reszty podzespołów ? Cytuj Link to post Share on other sites
Tomek Bytom 0 Napisano 16 Września 2014 Autor Udostępnij Napisano 16 Września 2014 Tak, zasilacz kręci przy zwarciu pinów 16 i 17 Niestety nie mam dostępu do innego zasilacza z wtyczką 2x4pin do płyty... Jakieś inne rady ? Cytuj Link to post Share on other sites
MiK 13234 Napisano 16 Września 2014 Udostępnij Napisano 16 Września 2014 Tak, zasilacz kręci przy zwarciu pinów 16 i 17 A nie potrzebuje dodatkowego obciążenia przy starcie kablami? Cytuj Link to post Share on other sites
Tomek Bytom 0 Napisano 16 Września 2014 Autor Udostępnij Napisano 16 Września 2014 Nie rozumiem ? Cytuj Link to post Share on other sites
MiK 13234 Napisano 16 Września 2014 Udostępnij Napisano 16 Września 2014 Jak odpalasz zasilacz kablami, powinien zawsze być obciążony, choćby np. napędem cd. A nie chodzić na sucho. Cytuj Link to post Share on other sites
Tomek Bytom 0 Napisano 16 Września 2014 Autor Udostępnij Napisano 16 Września 2014 Sprawdziłem z napędem - wentylator kręci. Jak inaczej go sprawdzić ? Cytuj Link to post Share on other sites
MasterBarti 945 Napisano 16 Września 2014 Udostępnij Napisano 16 Września 2014 (edytowane) Nie zmienia to faktu, że takie sprawdzenie zasilacza to du*a a nie test Strzelam płytę główną lub zasilacz. Wiele płyt głównych do działania potrzebuje tylko jednej podłączonej wtyczki 4pin (w instrukcji płyty głównej będzie pisało w którą połowę gniazda). Zacząłbym od: Reset biosu, demontaż i ponowny montaż wszystkiego, sprawdzenia z jedną kością ramu (sprawdzić każdą w każdym gnieździe), potem podłączyć inny zasilacz. Edytowane 16 Września 2014 przez MasterBarti Cytuj Link to post Share on other sites
Tomek Bytom 0 Napisano 16 Września 2014 Autor Udostępnij Napisano 16 Września 2014 Reset zrobiony, kości wymieniałem w każdym slocie, zasilacz podłączyłem inny, niestety z jedną wtyczką 4pin do zasilania procka, efekt - diody świecą ciągłym światłem, wentyle na maxa, na ekranie nic się nie dzieje. Jutro muszę skombinować przejście molex 8 pin i wtedy się okaże czy zasilacz jest walnięty. dobrze myślę ? Cytuj Link to post Share on other sites
MasterBarti 945 Napisano 16 Września 2014 Udostępnij Napisano 16 Września 2014 Jaka to dokładnie płyta główna bo z filmiku mam problem z odczytaniem ? Jak masz chociaż jedną wtyczkę 4pin do cpu to żadnej przejściówki nie potrzebujesz bo płyta musi wystartować. Istnieje duże prawdopodobieństwo, że zasilacz pociągnął coś ze sobą. Cytuj Link to post Share on other sites
Tomek Bytom 0 Napisano 16 Września 2014 Autor Udostępnij Napisano 16 Września 2014 GA P55M-UD 2. Mam nadzieję, że nie pociągnął bo szkoda i5ki... Mam zasilacz z wtyczką 4 pin którą podłączyłem - objawy takie jak opisałem w poprzednim poście Cytuj Link to post Share on other sites
gepardmak 697 Napisano 16 Września 2014 Udostępnij Napisano 16 Września 2014 Na początek odepnij od płyty głównej wszystko co zbędne dyski, napędy, porty USB obudowy oraz przyciski i diod. Może coś ma zwarcie i uniemożliwia poprawny rozruch np. przycisk w obudowie. Odpal płytę przez zwieranie pinów Power na płycie głównej śrubokrętem. Wymontuj grafikę i odpal bez niej, sprawdź jak zachowuje się zestaw w tej sytuacji. To samo zrób z ramem. Jeśli zachowanie reszty zestawu CPU się nie zmieni to coś z płytą, CPU lub zasilaniem. Wtedy zdemontuj jeszcze chłodzenie i wymontuj CPU przyjrzyj się podstawce LGA czy nie masz zwartych uszkodzonych pinów. Jeśli podstawka wygląda na ok. Podmień zasilacz. Cytuj Link to post Share on other sites
Tomek Bytom 0 Napisano 16 Września 2014 Autor Udostępnij Napisano 16 Września 2014 Dzięki - jutro to sprawdze dziś niestety musze zmykać. PC powinien odpalić bez grafiki ? Nigdy tego nie sprawdzałem... Cytuj Link to post Share on other sites
wdowa94 8 Napisano 16 Września 2014 Udostępnij Napisano 16 Września 2014 Tak, jednak głośnik systemowy powinien poinformować o błędzie- dalej zbootuje się normalnie do Windowsa Cytuj Link to post Share on other sites
drachenfeles 5499 Napisano 17 Września 2014 Udostępnij Napisano 17 Września 2014 Zasilacz jest w pełni sprawny niestety... na jakiej podstawie twierdzisz, że sprawny? Cytuj Link to post Share on other sites
Tomek Bytom 0 Napisano 17 Września 2014 Autor Udostępnij Napisano 17 Września 2014 (edytowane) http://i28.photobucket.com/albums/c205/Tomasz_Mikos/Mobile%20Uploads/673fed8f-e520-4bcf-b3bb-4a273b616790_zps297203c3.jpg nie mam głośnika nawet jakiegoś lewego żeby podłączyć, na domiar złego nie znalazłem kabla 1 x 8 pin i nie wiem co dalej robić... Edytowane 17 Września 2014 przez Tomek Bytom Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts