Skocz do zawartości

Laptop z samą integrą czy z dodatkową grafiką

Recommended Posts

Witam.

Potrzebuję szybkiej porady czy jest sens dokładac ok 150 zł do lapka który ma poza integrą intela 4600 kartę r5 230M lub hd8570M ktróre podobno sa gorszę wydajnościowo?

Jaki sens/plusy/minusy posiadania w lapku tych kart graficznych.Dadza coś czy raczej są bo są?

Na lapku gry raczej sporadycznie się pojawią...

Niby lepiej z kartą, ale po doświadczeniach z grzaniem i po 2 latach przepaleniem się dedykowanej w poprzednim lalpie zdecydowałem się na i5 4200m bez dodatkowej karty w nowym i nie jest źle (przede wszystkicm jest cicho i chłodno), wbudowana grafa intela jest o dziwo dość wydajna i uciąga większośc tytułów bez mega wymagań (simcity, banished itp) ale do bardziej wymagających gier mam desktopa ;)

Edytowane przez madseason

Niby lepiej z kartą, ale po doświadczeniach z grzaniem i po 2 latach przepaleniem się dedykowanej w poprzednim lalpie zdecydowałem się na i5 4200m bez dodatkowej karty w nowym i nie jest źle (przede wszystkicm jest cicho i chłodno), uciąga większośc tytułów (simcity, banished itp) ale do bardziej wymagających gier mam desktopa ;)

z drugiej strony jak padnie integra to i tak po ptokach z całym lapkiem więc nie wiem czy jest sens dopłacać...

U mnie jak dedykowana padła to wiatrak cały czas na maxa wieje, bo sterowiki były dołączone do dedykowanej i jak je instalowałem to czarny ekran się pojawiał. Dedykowane karty są lutowane do płyty, więc tu raczej się nie powalczy bez odpowiedniego sprzętu.

A jak padnie grafa w procku to proca można wymienić na kolanie. 

Edytowane przez madseason

U mnie jak dedykowana padła to wiatrak cały czas na maxa wieje, bo sterowiki były dołączone do dedykowanej i jak je instalowałem to czarny ekran się pojawiał. Dedykowane karty są lutowane do płyty, więc tu raczej się nie powalczy bez odpowiedniego sprzętu.

A jak padnie grafa w procku to proca można wymienić na kolanie. 

Czyli mówisz że procka integre np i3 4100M można bez problemu wymienić? ciekawe jaki koszt procka

Swego czasu jeden z użytkowników forum pisał, że w jego laptopie system nigdy nie przełącza się na 8570M, bo zintegrowana karta Intela działała od niego lepiej. Z tego co pamiętam, miał 2GB wersję Radeona.

Czyli ładują takie karty żeby wyciągnąc kase od ludzi że niby ma dedykowaną kartę ...

Swego czasu jeden z użytkowników forum pisał, że w jego laptopie system nigdy nie przełącza się na 8570M, bo zintegrowana karta Intela działała od niego lepiej. Z tego co pamiętam, miał 2GB wersję Radeona.

Czyli ten użytkownik uważał,że karta dedykowana jest mniej wydajna od zintegrowanej ?

ale po doświadczeniach z grzaniem i po 2 latach przepaleniem się dedykowanej w poprzednim lalpie

Mógłbyś podać nazwę tego laptopa ?

Czyli ten użytkownik uważał,że karta dedykowana jest mniej wydajna od zintegrowanej ?

Mógłbyś podać nazwę tego laptopa ?

Jesli chodzi o mnie to chodzi o lapka Lenovo g510 z i3 4100 4gb ramu dysk 1TB i nie wiem czy kupić wersję z r230m czy bez z samą grafa 4600. W sumie cena do 1500 zł w obu przypadkach tylko róznica że np bez karty jest Advanced Audio czy cuś..

Co byś radził.

A będziesz grał w jakieś średnio wymagające gry (do bardziej wymagających laptop się nie nadaje) ?

Ewentualnie może jakies gry typu PES2014 raczej mniej wymagające laptop ma służyć jako komp do internetu i ewentualnie filmów Office'a.

Ma on niby możliwośc instalacji do 16gb ramu czy taka dokładka  kolejnych  GB coś da w tym lapku ?? np gdybym chciał coś robić w Photoshopie albo jakiejś obróbce wideo typu Windows mówie maker itp?

Powiem tak : jeżeli chcesz Photoshop profesjonalnie to albo kupić coś lepszego albo się za to nie zabierać. Jeżeli bardziej amatorsko to myślę,że 8gb ramu ci wystarczy, dlaczego ? Procesor jest słaby więc najet jeżeli wsadzisz tam 60 gb ramu (gdyby było możliwe) to to niewiele da. 

Osobiście sądzę,że lepiej dla ciebie będzie tylko z zintegrowaną - brak możliwości jakichkolwiek problemów z kartą. Do Photoshopa dedykowana karta graficzna nic nie da.

Powiem tak : jeżeli chcesz Photoshop profesjonalnie to albo kupić coś lepszego albo się za to nie zabierać. Jeżeli bardziej amatorsko to myślę,że 8gb ramu ci wystarczy, dlaczego ? Procesor jest słaby więc najet jeżeli wsadzisz tam 60 gb ramu (gdyby było możliwe) to to niewiele da.

Osobiście sądzę,że lepiej dla ciebie będzie tylko z zintegrowaną - brak możliwości jakichkolwiek problemów z kartą. Do Photoshopa dedykowana karta graficzna nic nie da.

Czyli podsumowując:wersja z samą integrą 4600 wystarczy do bezproblemowego przegladania neta/youtuba i oglądania filmów,bez zacinania,lagowania itp.? I w razie czego tylko ram dokładać do pieca?

Edytowane przez grodzian

,,wersja z samą integrą 4600 wystarczy do bezproblemowego przegladania neta/youtuba i oglądania filmów,bez zacinania,lagowania itp." wystarczy. W razie czego (tylko jeżeli masz mniej niż 8 gb ramu) to dokładasz ram. Jeżeli masz więcej - to albo kupić SSD (szybsze ,,robienie" tego wszystkiego) albo wymienić laptopa na takiego z lepszym prockiem.

,,wersja z samą integrą 4600 wystarczy do bezproblemowego przegladania neta/youtuba i oglądania filmów,bez zacinania,lagowania itp." wystarczy. W razie czego (tylko jeżeli masz mniej niż 8 gb ramu) to dokładasz ram. Jeżeli masz więcej - to albo kupić SSD (szybsze ,,robienie" tego wszystkiego) albo wymienić laptopa na takiego z lepszym prockiem.

Super dzięki za wszystkie odpowiedzi.Temat do zamknięcia.pytanie końcowe po co pakują z tą integrą 4600 takie karty jak 230M??;)

Edytowane przez grodzian
Gość
This topic is now closed to further replies.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...