JohnyRambo 221 Napisano 11 Sierpnia 2010 Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2010 Witam. Zakupiłem taką przeplotkę http://www.dansdata.com/rdriver.htm tyle że firmy 4Wordl Podłączam dysk 2'5" ATA Od notebooka, dysk startuje ale system go nie widzi ;/ Windows 7 x64 Dodatkowego zasilania niema gdzie podpiąć nawet, z resztą USB powinno wystarczyć. Ok. Zobaczyło, ale za 5 z kolei podłączeniem..co może się dziać ? Aha, działa na frontowym panelu usb. Cytuj Link to post Share on other sites
adbacz 0 Napisano 13 Sierpnia 2010 Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2010 A zasilanie podłączyłęś pod ten HDD? bo tam na fotkach jest pokazane, że podłączasz tą przejściówkę i kabel zasilania pod HDD i powinno chodzić. Cytuj Link to post Share on other sites
JohnyRambo 221 Napisano 13 Sierpnia 2010 Autor Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2010 Do dysku od laptopa nie trzeba zasilania dodatkowego. Dysk pobiera 0.487A 5V co daje ok 2.45W, a jak wiesz USB dostarcza 2.5 W. Z resztą nawet niema możliwości podpięcia dodatkowego zasilania. Cytuj Link to post Share on other sites
nikiniki 0 Napisano 13 Sierpnia 2010 Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2010 Troche prądu z usb zjada też sam adapter (ma w środku jakąś elektronikę, którą też trzeba zasilać). Sam posiadam taki kontroler: http://www.esc.pl/product_info.php?cPat ... ts_id=6094 i w tym jest możliwość podpięcia dodatkowego zasilania właśnie do adaptera (jest dołączona przejściówka na molexa do tego zasilacza z kompletu). U ciebie wygląda właśnie na za małą moc w usb. Cytuj Link to post Share on other sites
JohnyRambo 221 Napisano 14 Sierpnia 2010 Autor Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2010 U mnie takiej opcji niema niestety. Ratować mnie może kabelek 2USB>gniazdo 1 USB. Jak na razie działa. Tylko przy starcie coś w środku trze..lekko. A jak robię benchmark w HDTune to zatrzymuje się na 1/5 ;/ Cytuj Link to post Share on other sites
adbacz 0 Napisano 14 Sierpnia 2010 Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2010 Jakiej opcji u Ciebie nie ma bo nie napisałeś? Takiej, ze nie mona podpiąć kabelka zasilania? EDIT: Przepraszam, nie doczytałem pierwszego postu dokładnie. Spróbuj tak: Podłącz normalnie ten dysk pod ta przejściówkę, otwórz bok obudowy i podepnij MOLEXa lub SATA kabelek od prądu pod niego. W tedy powinien chodzić normalnie. To jest tak, jakbyś od kabla USB wyjął 2 kabelki z zasilaniem i zostawił tylko 2 które odpowiadają za transfer danych. Po to HDD ma złącze zasilania, zeby je wykozystać, chyba, ze to dysk przenośny konkretnej firmy, w tedy podłączasz tylko pod USB bo innego wejścia nie ma. Cytuj Link to post Share on other sites
JohnyRambo 221 Napisano 14 Sierpnia 2010 Autor Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2010 Zrozum, że dyski od notebooka nie mają osobnego wejścia zasilania. Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts