Skocz do zawartości

Wymiana procesora mobo i ramu

Recommended Posts

Żeby odczuć przyrost wydajności musisz przejść na intela. 8320 czy 8350 w grach oferuje praktycznie tą samą wydajność co twój obecny procesor. Po drugie 16 GB ramu do gier to strata pieniędzy. Żadna gra nie wykorzystuje nawet 8 GB. Napisz ile masz do wydania.

http://pclab.pl/zdjecia/artykuly/focus/vishera/def/gry.png

Zastosuj się do wzoru:

• Zastosowanie komputera: (gry, biuro, photoshop, obróbka wideo, itp.),
  • Maksymalna kwota jaką dysponujesz: (najlepiej w złotówkach)
  • Których części potrzebujesz?: (zestaw z monitorem, peryferiami czy sama "buda" itp.)
  • Czy używane części wchodzą w grę?:
  • Czy będziesz podkręcać sprzęt? (overclocking)
  • Jaką rozdzielczość posiada Twój monitor? Czy masz zamiar go zmienić? Jaki to model?:
  • Specjalne wymagania: (cichy zestaw, mała obudowa, chłodzenie wodne, multi-gpu itp.)
  • Czy posiadasz jakieś części z poprzedniego komputera? (często można oszczędzić trochę pieniędzy na obudowie czy dysku, nie zapomnij podać dokładnego modelu)
  • Własna propozycja zestawu: (jeśli jej nie posiadasz, pole pozostaw puste)
  • Inne: (wszelkie pytania, które Cię dręczą)

dobra dziękuję za pomoc :D napisałem w pierwszym poście wszystko co było potrzebne więcej tu zabawy niż te rady są warte. Było proste pytanie a zrobiliście z tego panowie zawiłą drogę. Temat można zamknąć

Edytowane przez Gosti

• Zastosowanie komputera: "farmy" w grach mmorpg
  • Maksymalna kwota jaką dysponujesz: 1000 zł mobo + cpu
  • Których części potrzebujesz?: mobo + cpu + ram
  • Czy używane części wchodzą w grę?:tak
  • Czy będziesz podkręcać sprzęt? tak
  • Jaką rozdzielczość posiada Twój monitor? Czy masz zamiar go zmienić? Jaki to model?: poniżej full hd nie potrzebuje lepszego w tej chwili do moich celów
  • Specjalne wymagania: wydajność/cena
  • Czy posiadasz jakieś części z poprzedniego komputera? Jak wyżej dysk, karta graficzna, obudowa, zasilacz
  • Własna propozycja zestawu:
  • Inne: czy zasilacz jest odpowiedni czy do kubła?

Zastosowałem się do zaleceń wcześniej byłem troche podenerwowany problemami z uczelnią także przepraszam za wcześniejszą dziecinade. Prośba panowie do was o nie komentowanie przeznaczenia komputera

ktoś coś pomoże?

Gry mmo głównie wow, diablo III i tego typu rzeczy

Gry te opierają się na mocnych rdzeniach a nie na wielowątkowości. Pakowanie AMD nie ma tutaj najmniejszego sensu, wzrost wydajności będzie znikomy,  

Z nowych części: Intel Core i5-4460 + MSI B85-G43 . Do tego póki co Twoje 2 x 2GB z myślą o dołożeniu kości 4 GB za jakiś czas. Zestaw bez możliwości OC

Z używanych części:

http://allegro.pl/intel-core-i5-2500k-pudelko-gw-dobre-oc-i4588271404.html

http://allegro.pl/plyta-glowna-asrock-p67-pro3-i4586374969.html

Do tego dokładasz kość 4 GB DDR3 i mieścisz się z palcem w nosie przed 1000 zł. Zestaw jest pod OC CPU, odblokowany mnożnik i mocna sekcja zasilania na płycie głównej. Spokojnie zmieścisz się tutaj jeszcze razem z chłodzeniem w postaci chociażby SilentiumPC Fortis 2 XE1226

Zgubisz kapcie jak ujrzysz ten skok wydajności .... koledzy wyżej chcieli pomóc i nie miej im tego za złe. 

No to AMD tym bardziej polegnie, zrozum że procesor ten ma bardzo słabe rdzenie / wątki. 

Jeżeli chcesz coś 8 wątkowego to idź nadal w Intela. Xeon 1230v2 + tania płytka pod 1155. 

Ja mimo wszystko stawiałbym tutaj na OC 4 rdzeni i brał 2500K 

• Popieram 1

Panowie a jakbym zmienił cooler i wykręcił tego mojego phenoma bo strasznie w sumie się grzeje i może to jest powodem braku mocy i dodatkowo dołożył ramu ? Odczułbym zmianę?

Jeśli taka opcja jest odpowiednia proszę o polecenie coolera i ramu pasującego do płyty którą mam i tak żeby współgrał z tymi dwiema innymi kośćmi :D

Edit: Dodam, że proc bez obciążenia ma 60 stopni co chyba jest jakąś masakrą

.