Skocz do zawartości

Ram DDR3 2400 MHz do zestawu

Recommended Posts

Witam,

Chcę zakupić pamięci 2x4 GB 2400 MHz w okolicach 350 zł. Zastanawiałem się nad G.Skill TridentX 2400MHz CL10. 

Czy w tej cenie znajdę coś ciekawszego? Zależy mi na jak najwyższym taktowaniu pamięci. Komputer głównie do rozrywki.

Mój zestaw:

CPU:Core i7 4790K

MB: MSI Z97 Gaming 5

Graf: Geforce GTX 780 GHz

SSD: Crucial MX100 256GB

PSU: XFX PRO 650W

W grach nie jest tak ważna szybkość pamięci. Już bardziej jej ilość, chociaż i tak gry nie wykorzystają na razie 16GB.

Ciągle używasz WinRara? Bo w grach nie będzie praktycznie różnicy między 1666, a 2400 :)

Bierz te http://www.morele.net/pamiec-g-skill-ripjawsx-ddr3-2x4gb-2133mhz-cl9-f3-17000cl9d-8gbxm-478206/

2133 i opóźnienia CL9 (9-11-10-28-2N). Do tego można jeszcze je trochę podkręcić.

Edytowane przez FightMaker
  • Popieram 1

W grach nie jest tak ważna szybkość pamięci. Już bardziej jej ilość, chociaż i tak gry nie wykorzystają na razie 16GB.

Ciągle używasz WinRara? Bo w grach nie będzie praktycznie różnicy między 1666, a 2400 :)

No właśnie napotkałem ten artykuł:

http://www.purepc.pl/pamieci_ram/jakie_pamieci_ram_wybrac_test_ddr3_13332400_mhz_w_grach

i wnioskuję, że różnica w taktowaniu jednak ma znaczenie. Raz mniejsze, raz większe, ale jednak ma. 

Zestaw głównie do grania, internetu, ale także AutoCAD w 2D głównie.

@CGRfan Jeśli chodzi o kolidowanie z chłodzeniem to mam Macho PCGH Edt. i nie zasłania mi wszystkich slotów, poza tym ten czerwony "grzebień" na tridentach można zdjąć:)

@GRAABI

Faktycznie, jakoś nie zwróciłem uwagi na ten procesor;) Dzięki.

W każdym razie jeśli chodzi o te tridenty, to chyba nic lepszego w tej kwocie nie znajdę. Chyba że zostanę na razie przy swoich Corsair Vengeance LP 1600.

Edytowane przez Regenerate
  • 2 tygodnie później...

Jak już coś to patrz tylko na wyniki konkretnie na tej stronie http://www.purepc.pl/pamieci_ram/jakie_pamieci_ram_wybrac_test_ddr3_13332400_mhz_w_grach?page=0,20 (testy na haswellu) pozostałe były wykonywany na 2011 ^^

Z tego co ja widzę, między 1600 cl 9 a 2133 cl 9 jest ok. 10% różnicy w FPS, więc moim zdaniem warto dopłacić te 50zł...