Skocz do zawartości

Recommended Posts

Tak, jeśli masz odpowiedni zasilacz, i nie zaczniesz na pałe przestawiać wszystkiego w biosie, tylko poczytasz która rzecz do czego służy, ale nawet jak z jakąś opcją przegniesz to będzie BSOD i reset i tyle, ja nigdy poprzez OC nic nie uwaliłem, jedną kość ramu uszkodziłem daaaawno temu

Zakładając, że zmieni kartę na coś pokroju 7850, wtedy poczuje bo przy obecnej nie ma szans! :>

no tak, ale za 500 zł nie wziać i7 860 plus mobo plus chłodzenie to grzech, jak sam ten proc na allegro około 360-400 zł chodzi

Edytowane przez jarnuszkiewiczm

no tak, ale za 500 zł nie wziać i7 860 plus mobo plus chłodzenie to grzech, jak sam ten proc na allegro około 360-400 zł chodzi

Pozostaje kwestia jakie Mobo bo to ważne czy będzie warto ;)

i7 920 chodzi po 150zł a to to samo :>

Edytowane przez DjXbeat

Pozostaje kwestia jakie Mobo bo to ważne czy będzie warto ;)

i7 920 chodzi po 150zł a to to samo

860- wyższe zegary, mniejsze TDP... aczkolwiek fakt że tanio 920 śmiga,  nawet nie wiedziałem, tylko teraz kup tanio mobo pod 1366, też się w 500 zł z coolerem jeszcze nie zamkniesz

Ale po co ma kombinować z 920tką skoro jak mówie i tak płyty są koszmarnie drogie, nie zmieści się w 500 zł. Po co sobie życie utrudniać jak można za 500 zł mieć 860tke z mobo i chłodzeniem

I co z tego, że mniejsze TDP skoro to uzależnione jest od napięcia

Ustawiając takie samo pobór prądu jest identyczny :>

a poza tym oba te procki wypadałoby podkręcić, także nie sądzę by 920 był energooszczędny, po OC, TDP na poziomie 130W vs 95W... no jednak to jest różnica 

Ustawiając takie samo pobór prądu jest identyczny

Dodam tylko, że w tym przypadku się mylisz, bo lga1366 i lga1156 to są różne platformy i pozornie podobne procesory oparte na tych samych rdzeniach wcale nie są tak jednakowe jeśli chodzi o pobór prądu, gdyż mocno różnią się pod względem rozmieszczenia kontrolerów np. PCI-e czy pamięci RAM. Trzykanałowy kontroler DDR3 i bardziej rozbudowany kontroler PCI-e umieszczony w dodatku w mostku a nie zintegrowany w CPU jak w 860 powoduje zdecydowanie większe zapotrzebowanie na energię, co potwierdzają testy publikowane w czasach wprowadzania owych platform.

@up Jeśli chodzi o płytę główną to z jednej strony jest oparta na dobrym chipsecie do podkręcania więc wysokie wartości FSB nie powinny stanowić problemu, z drugiej jednak strony ma ona słabo rozbudowaną i całkowicie pozbawioną radiatorów sekcję zasilania i to najprawdopodobniej będzie stanowić kłopot w skrajnych przypadkach. Co do maksymalnej wartości podkręcania CPU to wszystko zależy od sztuki, zasadniczo procesory z tej rodziny osiągały taktowania w granicach 4 GHz, zależnie od reszty sprzętu (mobo i chłodzenie CPU). Jedni mieli np. 3,8 GHz ale spotykałem się też z sytuacjami gdzie dzięki chłodzeniu wodnemu potrafiły działać nawet na 4,5 GHz (ale to raczej tzw. selekty).

Edytowane przez stachoo86

Dodam tylko, że w tym przypadku się mylisz, bo lga1366 i lga1156 to są różne platformy i pozornie podobne procesory oparte na tych samych rdzeniach wcale nie są tak jednakowe jeśli chodzi o pobór prądu, gdyż mocno różnią się pod względem rozmieszczenia kontrolerów np. PCI-e czy pamięci RAM. Trzykanałowy kontroler DDR3 i bardziej rozbudowany kontroler PCI-e umieszczony w dodatku w mostku a nie zintegrowany w CPU jak w 860 powoduje zdecydowanie większe zapotrzebowanie na energię, co potwierdzają testy publikowane w czasach wprowadzania owych platform.

@up Jeśli chodzi o płytę główną to z jednej strony jest oparta na dobrym chipsecie do podkręcania więc wysokie wartości FSB nie powinny stanowić problemu, z drugiej jednak strony ma ona słabo rozbudowaną i całkowicie pozbawioną radiatorów sekcję zasilania i to najprawdopodobniej będzie stanowić kłopot w skrajnych przypadkach. Co do maksymalnej wartości podkręcania CPU to wszystko zależy od sztuki, zasadniczo procesory z tej rodziny osiągały taktowania w granicach 4 GHz, zależnie od reszty sprzętu (mobo i chłodzenie CPU). Jedni mieli np. 3,8 GHz ale spotykałem się też z sytuacjami gdzie dzięki chłodzeniu wodnemu potrafiły działać nawet na 4,5 GHz (ale to raczej tzw. selekty).

mylisz się.

kontroler pamięci był dopiero w cpu od sandy bridge. dla s1156 był w mostku połnocnym. platforma na s1156 jest gorsza od s1366 właśnie z racji tego kontrolera. dla s1366 był trójkanałowy i w zadaniach wymagających szybkiej komunikacji cpu z ram i7-920 dzięki triple chanel bardzo niewiele odstaje od SB, czego nie można powiedzieć o i7-860. dodatkowo s1366 to też xeony serii 56** które chodzą za grosze a potencjał oc i tempy (z racji wymiaru) mają zdecydowanie lepszy niż i7 s1156

no i się śmietnik zrobił w temacie i offtop :) a pytanie bylo czy warto wziać za 500 zł i7 860 + ASRock P55M Pro + Fera 1224 pro, jak dla mnie warto, nikt nie podał lepszej propozycji, jakby się znalazł i7 920 + mobo + fera za 500 zł to można by dyskutować co się bardziej opłaca, autor pytał jeszcze o OC, da radę na tym sprzęcie podkręcić ten procesor więc w czym problem

@kamyrdol32, Według mnie również jest to jak najbardziej opłacalny zakup.

mylisz się

W tym przypadku to ty kolego się mylisz, spójrz sobie na schemat budowy rdzenia w i7 860 zamieszczony w artykule z linku i powiedz mi skąd tam się wziął "Memory controller" skoro według Ciebie nie powinno go tam być?! :

http://pclab.pl/art38488-2.html

Wraz z podstawką lga1366 kontroler pamięci został przeniesiony z mostka północnego do rdzenia procesora, a wraz z podstawką lga1156 dodatkowo przeniesiono kontroler PCI-e przez co na płytach zniknął mostek północny bo nie miało co się tam znajdować.

Chłodzenie powinno dać sobie jako tako radę, natomiast co do płyty to wszystko zależy od sekcji zasilania na ile pozwoli podkręcić CPU.

Znalazłem przykładowy test Takiej płyty głównej i myślę, że jak na budżetową konstrukcję nie jest źle ;). W teście udało się pogonić i7 860 do 3,9 GHz więc to daje pogląd co mniej więcej oferuje ta płyta pod kątem OC.

http://pclab.pl/art38765-12.html

a poza tym oba te procki wypadałoby podkręcić, także nie sądzę by 920 był energooszczędny, po OC, TDP na poziomie 130W vs 95W... no jednak to jest różnica 

Zanim zaczniesz pisać głupoty to sprawdź co składa się na TDP  :>

Niższe TDP i7 860 wynika w 95% z ustawionego mniejszego napięcia względem napięcia na i7 920. Nic nie stoi na przeszkodzie, żeby dla i7 920 ustawić identyczne napięcie jak dla i7 860 wtedy te procesory biorą tyle samo W.

Dodam tylko, że w tym przypadku się mylisz, bo lga1366 i lga1156 to są różne platformy i pozornie podobne procesory oparte na tych samych rdzeniach wcale nie są tak jednakowe jeśli chodzi o pobór prądu

Kolego miałem obydwie platformy i przy takim samym napięciu i taktowaniu z pamięciami w Dual Channel te procesory wciągają identyczną ilość W! ;)

3-5W na korzyść i7 860 ale to granica błędu pomiarowego.

i7-920 dzięki triple chanel bardzo niewiele odstaje od SB, czego nie można powiedzieć o i7-860

Głupoty walisz aż miło!

Różnica Triple vs Dual jest minimalna i w praktyce wcale nie zauważalna!

Z jednej strony w Triple rośnie przepustowość pamięci ale z drugiej strony rośnie również czas dostępu do pamięci i suma sumarum wydajność jest niemalże identyczna! 8-)

Zanim zaczniesz pisać głupoty to sprawdź co składa się na TDP  :>

Niższe TDP i7 860 wynika w 95% z ustawionego mniejszego napięcia względem napięcia na i7 920. Nic nie stoi na przeszkodzie, żeby dla i7 920 ustawić identyczne napięcie jak dla i7 860 wtedy te procesory biorą tyle samo 

a proc utrzyma zegar po zbijaniu mu stockowego napięcia?, czy może nie dość że utrzyma niskie Vcore to jeszcze sie podkręci?, czemu inżynierowie ustawili mu takie zawyżone woltaże domyślnie? i dlaczego ciągniesz jakieś głupie wyliczanki, skoro nie chodzi tu o to czy 860, czy 920 tylko o to czy opłaca sie za 500 zł ten zestaw, jakbyś chciał pomóc w temacie to byś dał linki do platformy 1366 proc+mobo+cooler za mniej niż 500 zł, wykazał że bardziej się opłaca tak wziąć, a nie udowadniał komukolwiek tutaj który z tych CPU jest lepszy, bo dla mnie to to samo, tylko pokazałem to co producent pisze w specyfikacji http://ark.intel.com/pl/products/37147/Intel-Core-i7-920-Processor-8M-Cache-2_66-GHz-4_80-GTs-Intel-QPI, max TDP 130W, oraz ma niższe zegary stockowe niż 860tka, niezaprzeczalnie  http://ark.intel.com/pl/products/41316/Intel-Core-i7-860-Processor-8M-Cache-2_80-GHz, i jeszcze raz powtarzam nie pisz mi tu znów jakichś wychwałek na temat 920tki bo ja nie wiem, nie miałem ani tego ani tamtego procesora, opieram się na stronie producenta i parametrach napisanych na tejże stronie, pisze tylko że za 500 zł opłaca się wziąć ten secik i tyle. masz lepszą okazje dawaj linki 

a proc utrzyma zegar po zbijaniu mu stockowego napięcia?, czy może nie dość że utrzyma niskie Vcore to jeszcze sie podkręci?, czemu inżynierowie ustawili mu takie zawyżone woltaże domyślnie?

i7 920 bez problemu podkręcisz do taktowania i7 860 zjeżdżając przy tym z napięciem.

Miałem do czynienia z 3 procesorami i7 920 i moja sztuka szła na 3.8Ghz przy stockowym napięciu dla i7 860 a 2 kolejne na 3.6Ghz.

Mnie się nie pytaj czemu tak mu ustawiono napięcie, i7 860 miał być poprawioną wersją i7 920 na nową platformę. Zapewne wyciągneli wnioski z dużego poboru prądu przez i7 920 dodatkowo mieli świadomość, że napięcie jest za duże więc w "odświeżonej" wersji 860 zmniejszyli stockowe napięcie dzięki czemu mogli pochwalić się TDP 95W ;)

Kwestia ustalanych napięć czy to dla procesorów czy kart graficznych jest dyskusyjna. Taki GTX780 (referent) ma stockowo napięcie 1.165V i taktowanie 980Mhz gdzie 99% kart bez problemu robi 1000Mhz przy napięciu poniżej 1.1V i już masz sporo mniejszy pobór od zadeklarowanego przez producenta. np moja sztuka robi 1000Mhz przy 1.01V i wciąga 160-170W.

Wracając do tematu.

Za 500zł można brac ten zestaw ale o OC autor może zapomnieć!

Płyta główna ASRock P55M Pro - 4 fazowa sekcja zasilania w dodatku nie chłodzona skutecznie uniemożliwi mu podkręcanie tego procesora. 

Edytowane przez DjXbeat

Ale tutaj ma już cały zestaw od jednej osoby. Po za tym i7 można potem odsprzedać i kupić po taniości i5 jeśli komuś zależy na oszczędzeniu 100zł.