www128 0 Napisano 13 Kwietnia 2009 Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2009 Witam Zastanawiam, czy przy procesorze E5200 podkręconym przykładowo 3.0GHz można używać funkcji oszczędzania energii w stanie spoczynku (EIST)? Jestem trochę zdezorientowany, gdyż czytając różne poradniki na temat podkręcania procesorów firmy Intel niektórzy piszą, że można używać tej funkcji, zaś inni wręcz odwrotnie ("wiąże się to z koniecznością ustawienia mnożnika na stałą wartość i rezygnacją z funkcji EIST"). Z góry dziękuję za pomoc Pozdrawiam Cytuj Link to post Share on other sites
multijumper 1 Napisano 13 Kwietnia 2009 Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2009 Witam Zastanawiam, czy przy procesorze E5200 podkręconym przykładowo 3.0GHz można używać funkcji oszczędzania energii w stanie spoczynku (EIST)?Prawdopodobnie można chociaż to troche sie gryzie z prawdziwym OC (to tylko moje zdanie). Ja wyciołem w biosie w szystkie "ulepszacze" i jestem zadowolony ale jeżeli dla ciebie jest ważna cisza to taki "EIST" pozwoli zwolnić wentyle i zaoszczędzić na rachunku za energie. Cytuj Link to post Share on other sites
kubbak 10135 Napisano 13 Kwietnia 2009 Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2009 Ja mam E4500 podkręconego na 3.0Ghz i mam włączone EIST - wszystko działa poprawnie a w idle chociaż BOXowy wentyl nie hałasuje. Cytuj Link to post Share on other sites
Small3r 0 Napisano 14 Kwietnia 2009 Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2009 Ja polecam wyłączyć bo EIST zwalnia i przyspiesza procka, a przy większym podkręceniu może się zrobić przez takie skoki niestabilny:) Pozdrawiam Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts