Skocz do zawartości

Problem z Creative X-FI Titanium PCI-E

Recommended Posts

witam....moj problem przedstawia sie nastepująco...

config..

c2d8400@4ghz

Asus P5Q Pro Turbo (P45)

Corsair ddr2 800@900mhz 4GB

Sapphire 5870....

Corsair HX 520W

Win7 x64

w/w karta dzwiekowa zachowuje sie dziwnie i nie wiem gdzie lezy pproblem czy po stronie zasilania, oc , czy sterownika ......otoz po odpaleniu jakies gierki (dowolnej) po kilku minutach wdają sie trzaski (5-6min) po czym nastepuje zanik dzwieku a po chwili zwiecha kompa.... i teraz to co najdziwniejsze...dokonuje restartu systemu po zwieszeniu sie lub zaraz po wdaniu sie trzaskow i mozna sie bawic nawet tydzien i nie wystepują zadne problemy...i tak za kazdym razem...5 minut grania , trzaskli restart i pozniej wszystko git az do nastepnego dnia i tak w kolko... :menda:

dodam ,ze problem nie wystepuje podczas ogladania filmow lub sluchania muzyki... tylko gry..szczegolnie MW2 i BB2

Stery mam up to date a i bios do plyty glownej najnowszy jaki jest na stronie producenta ...zmienialem równiez sloty pci-e jak i czestotliwosci taktowania proca do default włacznie... still the same :-(

ktos mam moze podobny problem lub pomysl o co chodzi....?

pozdro i dzieki za ewentualne info

Miałem podobny problem jednak z inna kartą dźwiękową (Razer Barracuda AC-1 Gaming Audio Card) też pojawiały się trzaski podczas grania i następowały zwiechy kompa. Problem się rozwiązał po zmniejszeniu OC procesora (Core2 Duo E7300 też podkręcony do 4GHz) z tego co pamiętam to jednostka ALU procesora wywalała błędy podczas testów co jak przypuszczam odbijało się na trzaskach i zwiechach kompa. Mówisz że nawet po zmniejszeniu OC nie pomaga, spróbuj ustawić procesor na 3,33 GHz i dać mu trochę większe napięcie (około 100 mV) jeśli płyta umożliwia Ci takie ustawienie. Jeśli chodzi o napięcia to sprawdź je jakimś programem np. Everest Ultimate i zapodaj screena. Jeśli to nie pomoże to w tym samym programie sprawdź w opcjach S.M.A.R.T. dysku tą opcje: "Ultra ATA CRC Error Rate" czy w kolumnie "Dane" jest jakaś wartość :D