kujonek12304 1 Napisano 30 Sierpnia 2014 Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2014 Witam zacząłem się interesować informatyką i mógłby mi ktoś pomóc zdąbyć wiedzę w jej zakresie aby coś o tym wiedzieć i móc np. naprawić kompa itd. prosiłbym bardzo o linki do stron Wielkie Dzięki za pomoc! Cytuj Link to post Share on other sites
mateono 123 Napisano 30 Sierpnia 2014 Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2014 Z tym się trzeba urodzić 3 Cytuj Link to post Share on other sites
Tankersss 398 Napisano 30 Sierpnia 2014 Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2014 Niestety jako tako samemu czytając tylko internety wiele się nie dowiesz, tutaj musisz mieć praktykę i to najlepiej od kogoś kto się zna i w tej dziedzinie już trochę siedzi i cię będzie poprawiać inaczej lipa x3 Cytuj Link to post Share on other sites
Stawskiszef 1174 Napisano 30 Sierpnia 2014 Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2014 Mógłbyś się sam nauczyć tak jak ja ,ale to kwestia dosyć sporego czasu czytania i zrozumienia.No i po pierwsze musi Ci się to podobać ,takie grzebanie w sprzęcie 1 Cytuj Link to post Share on other sites
Pawskill 27 Napisano 1 Września 2014 Udostępnij Napisano 1 Września 2014 ja bym kupił stary sprzęt za 300zl poskładał po kombinował ulepszył trochę powygrywał różne programy i jakoś sam to tego doszedł ;d 1 Cytuj Link to post Share on other sites
Luki91 157 Napisano 1 Września 2014 Udostępnij Napisano 1 Września 2014 (edytowane) A ja bym po prostu robił to, co mnie ciekawi. Interesuje cię jak napisać program? Wygooglaj kurs i do roboty. Chcesz się dowiedzieć coś o budowie komputera? Poczytaj coś, dorwij jakiś stary komputer i rozłóż. Podoba ci się grzebanie w elektronice i jej programowanie? Kup sobie Raspberry Pi lub coś podobnego i działaj coś, cokolwiek. Gdy jakiś temat cię wciągnie, zagłębiaj się w niego, czytaj tutoriale, blogi, itp. Interesuj się. Nie ma czegoś takiego jak "przepis na zostanie informatykiem". Nie ma czegoś takiego, jak "spis stron, których przeczytanie zrobi z ciebie informatyka". Jedna osoba powie ci, że musisz się z tym urodzić, więc daj sobie lepiej spokój. Druga, że musisz znaleźć kogoś kto cię będzie uczył, inaczej nic nie osiągniesz. Trzecia, że masz kupić 100 książek, bo bez tego ani rusz. Czwarta i piąta jeszcze coś innego. Każda z tych osób będzie miała rację. Edytowane 1 Września 2014 przez Luki91 1 Cytuj Link to post Share on other sites
kujonek12304 1 Napisano 2 Września 2014 Autor Udostępnij Napisano 2 Września 2014 A ja bym po prostu robił to, co mnie ciekawi. Interesuje cię jak napisać program? Wygooglaj kurs i do roboty. Chcesz się dowiedzieć coś o budowie komputera? Poczytaj coś, dorwij jakiś stary komputer i rozłóż. Podoba ci się grzebanie w elektronice i jej programowanie? Kup sobie Raspberry Pi lub coś podobnego i działaj coś, cokolwiek. Gdy jakiś temat cię wciągnie, zagłębiaj się w niego, czytaj tutoriale, blogi, itp. Interesuj się. Nie ma czegoś takiego jak "przepis na zostanie informatykiem". Nie ma czegoś takiego, jak "spis stron, których przeczytanie zrobi z ciebie informatyka". Jedna osoba powie ci, że musisz się z tym urodzić, więc daj sobie lepiej spokój. Druga, że musisz znaleźć kogoś kto cię będzie uczył, inaczej nic nie osiągniesz. Trzecia, że masz kupić 100 książek, bo bez tego ani rusz. Czwarta i piąta jeszcze coś innego. Każda z tych osób będzie miała rację. Głównie to najbardziej interesują mnie komputery i ich naprawy i tym głównie się zainteresowałem i dzięki za wskazówki. Cytuj Link to post Share on other sites
szatkus 282 Napisano 2 Września 2014 Udostępnij Napisano 2 Września 2014 (edytowane) Niestety jako tako samemu czytając tylko internety wiele się nie dowiesz, tutaj musisz mieć praktykę i to najlepiej od kogoś kto się zna i w tej dziedzinie już trochę siedzi i cię będzie poprawiać inaczej lipa x3 Gdzie tam. Pierwsze składanie kompa robiłem na czuja i znam wielu innych, którzy tak robili. Składanie sprzętu komputerowego to nie rocket science, po to producenci przez lata kolorowali i udoskonalali złącza, żeby byle małpa mogła to złożyć i niczego nie zepsuć. Głównie to najbardziej interesują mnie komputery i ich naprawy i tym głównie się zainteresowałem i dzięki za wskazówki. Czytanie forum może Cię dużo nauczyć (ale nie musi, większość odpowiedzi tutaj to strzelanie w ciemno w stylu "sprawdź temperatury" albo "przeinstaluj sterowniki"). Poza tym na studiach jest całkiem przydatny przedmiot Architektura Komputerów (w necie idzie znaleźć wykłady i książki do tego), sucha teoria, ale przydaje się w praktyce. Jeśli chodzi o naprawianie problemów softwarowych to dobrze jest poczytać jak jest skonstruowany system operacyjny. No i oczywiście praktyka, ale zepsute kompy musisz znaleźć sobie sam. Ewentualnie sam psuć I pamiętaj, że "mam wirusa" to w wolnym tłumaczeniu "coś się zepsuło, ale nie wiem co" Edytowane 2 Września 2014 przez szatkus 2 Cytuj Link to post Share on other sites
Manzano_pl 2 Napisano 3 Września 2014 Udostępnij Napisano 3 Września 2014 Witam Wszystkich na forum:) Akurat jeżeli Informatyka to Twoje hobby,interesuje Cię to- zgebiaj wiedzę. Na początek na forach,czytaj różne artykuły,udzielaj się i praktykuj. Warto pomyśleć także o kształceniu się właśnie w tym kierunku. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts