bossk 1099 Napisano 30 Sierpnia 2014 Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2014 (edytowane) Witam, laptop ma byc dla sudenta - kierunek informatyka, specjalonosc grafika i animacja, z tego co jest napisane na stronie internetowej - programy Adobe. Niestety komputer stacjonarny nie wchodzi w gre. 1) Kwota przeznaczona na zakup: 4500 2) Rozmiar matrycy: 1920x1080, 15-17 cali 3) Główne zastosowanie: studia informatyczne o specjalnosci grafika i animacja, glownie programy Adobe, czasem gry 4) Miejsce użytkowania: dom 5) Wymagania specjalne: najlepiej jakby nie musial byc wymieniany podczas studdiow (tzn zeby konfiguracja pozwolila na skonczenie studiow bez kupna nowego sprzetu), w miare dobra kultura pracy 6) Osobiste preferencje: brak 7) System operacyjny: bez systemu/ obojetne 8) Własna propozycja (model wybrany samemu): lenovo y50-70 http://www.skapiec.pl/site/cat/17/comp/10808507 MSI GX 70 http://allegro.pl/laptop-msi-gx70-destroyer-4x2-50ghz-8gb-r9-m290x-i4533205376.html clevo p150EM http://allegro.pl/15-6-clevo-p150em-i7-3920xm-8gb-hd7970m-1tb-gw24-i4557066009.html Nie mam pojecia czy do programow adobe lepiej mobilna grafike GF czy AMD, a moze oplaca sie poczekac na nowe karty od Nvidii, ewentualnie nowe procesory od AMD? Z kupnem moglbym poczekac nawet do stycznia ale nei wiem czy jest sens. Pozdrawiam Edytowane 30 Sierpnia 2014 przez bossk Cytuj Link to post Share on other sites
Kac2per1 649 Napisano 30 Sierpnia 2014 Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2014 Bardzo często jeżeli nawet laptop będzie z ,,nową" kartą lub prockiem to cena będzie bardzo wysoka (niż np: za 3-4 miesiące). Tak więc można powiedzieć: nie warto ... MSI GX70 to kontrowersyjny laptop. Dla ciebie raczej odpada. Lenovo Y50 jest gorący i głośny - dla ciebie odpada. Tak naprawdę Clevo będzie najwydajniejsze (ze wglądu na możliwość konfiguracji i bardzo dobry procesor). Możesz spojrzeć na biznesowego HP ProBook 450 i profesjonalną stację roboczą (niestety ponad 5 tyś zł) Lenovo ThinkPad W540. Z mniej profesjonalnych (nie znaczy gorszych) godnych polecenia są : - ASUS N550JK - ASUS N750JK - ASUS G550JK - MSI GT70 (lub 15" brat : GT60) - Clevo P170SM - CLEVO W650SJ 1 Cytuj Link to post Share on other sites
bossk 1099 Napisano 30 Sierpnia 2014 Autor Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2014 dziekuje za odpowiedz, jeszcze odnosnie karty graficznej, pod Adobe to raczej karty od AMD, Nvidii czy nie ma to znaczenia, poniewaz procek jest tu majwazniejszy? Cytuj Link to post Share on other sites
fxjerzy 166 Napisano 30 Sierpnia 2014 Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2014 Ale wiesz że jeśli kupisz stacjonarkę za 4500 to zje każdego laptopa za 6000? To ma być sprzęt przenośny czy domowy ? Cytuj Link to post Share on other sites
Kac2per1 649 Napisano 30 Sierpnia 2014 Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2014 (edytowane) Jeżeli programy są w większości takie jaki Photoshop to karta graficzna (najlepiej na jak najszerszej szynie) ma małe znaczenie (znacznie bardziej liczy się procek i ram). Jeżeli do bardziej wymagających programów (np: Solid Edge, Catia V5 czy nawet AutoCad) to albo karty profesjonalne (Nvidia Quadro lub AMD FirePro) albo jak już to NVIDIA (ze względu na technologie CUDA). Bardzo ważna oprócz procka i ramu jest matryca/monitor - to też miej na uwadze. Edytowane 30 Sierpnia 2014 przez Kac2per1 Cytuj Link to post Share on other sites
bossk 1099 Napisano 30 Sierpnia 2014 Autor Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2014 @fxjerzy wiem ze to nie jest oplacalne ale niestety stacjonarka nie wchodzi w gre, laptop bedzie "stacjonarny" aczkolwiek kilka wyjazdow on z pewnoscia zaliczy @Kac2per1 sprobuje sie dowiedziec jakie to beda dokladnie programy i zobacze z ktorymi grafikami beda lepiej dzialac Cytuj Link to post Share on other sites
icogfx 0 Napisano 31 Sierpnia 2014 Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2014 Mam pytanko odnośnie tego Clevo P150EM z intel i7 oraz AMD 7970, jak wygląda realna wydajność układu graficznego? Jakiś czas temu były dość duże problemy z Enduro i karta niestety nie działała na 100% swoich możliwości, jak ta sprawa wygląda teraz w tym konkretnym modelu Clevo? (cena jego z allegro to 4000zł) Pozdrawiam Cytuj Link to post Share on other sites
Kac2per1 649 Napisano 31 Sierpnia 2014 Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2014 Słyszałem (jakiś czas temu jeden z użytkowników tego forum pytał o to samo i dowiedział się,że ...) w którejś tam wersji sterowników podobno ,,załatali" tą całą sprawę. Osobiście posiadam Clevo P370EM właśnie z 7970M i powiem,że wydajność ma bardzo dobrą (u mnie jest wyłączone przełączanie grafik czyli technologia Optimus w przypadku NVIDIA lub Enduro w przypadku AMD). Cytuj Link to post Share on other sites
merka 0 Napisano 21 Września 2014 Udostępnij Napisano 21 Września 2014 Bardzo często jeżeli nawet laptop będzie z ,,nową" kartą lub prockiem to cena będzie bardzo wysoka (niż np: za 3-4 miesiące). Tak więc można powiedzieć: nie warto ... MSI GX70 to kontrowersyjny laptop. Dla ciebie raczej odpada. Lenovo Y50 jest gorący i głośny - dla ciebie odpada. Tak naprawdę Clevo będzie najwydajniejsze (ze wglądu na możliwość konfiguracji i bardzo dobry procesor). Możesz spojrzeć na biznesowego HP ProBook 450 i profesjonalną stację roboczą (niestety ponad 5 tyś zł) Lenovo ThinkPad W540. Z mniej profesjonalnych (nie znaczy gorszych) godnych polecenia są : - ASUS N550JK - ASUS N750JK - ASUS G550JK - MSI GT70 (lub 15" brat : GT60) - Clevo P170SM - CLEVO W650SJ @ Kac2per1: wymagania mam podobne jak kolega, który założył wątek. Planuję sprawdzić polecone przez Ciebie modele, ale chciałabym jeszcze zapytać czy Lenovo Y510P (http://www.x-kom.pl/p/204744-notebook-laptop-15-6-lenovo-y510p-i7-4700mq-16gb-1201000-dvd-rw-gt755m-fhd.html) również nadawałby się do pracy z grafiką (w środowisku Adobe, CAD itp., generalnie podobnie jak kolega)? Cytuj Link to post Share on other sites
Kac2per1 649 Napisano 21 Września 2014 Udostępnij Napisano 21 Września 2014 Tak, Lenovo Y510p da radę. Tylko jest to laptop z ,,mniejszej strefy budżetowej" więc przygotuj się na rzeczy których w podanych przeze mnie laptopach nie doświadczysz tzn. wysokie temperatury, drobne usterki (np: błyszcząca ramka wokół ekranu) itd. Jeżeli projekty będą bardziej skomplikowane (lub używasz dużo programów wymagającej openGL/CUDA) to lepiej dołożyć do profesjonalnych stacji roboczych tzn. z kartą graficzną do tego przeznaczoną czyli Nvidia Quadro lub Amd FirePro. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
booncol 664 Napisano 21 Września 2014 Udostępnij Napisano 21 Września 2014 Jezeli sprzet ma byc w wiekszosci stacjonarny to naprawde pomysl nad stacjonarka. Na bardzo okazjonalne wyjazdy zakupisz sobie pozniej taniego lapka (sytuacje awaryjne). Sam na codzien uzywam kompa do programowania i photoshopa, czyli do zarabiania na zycie. Od dwoch lat mam stacjonarke i zaluje, ze tak pozno sie zdecydowalem. To co Ci moge podpowiedziec jezelo chodzi o sprzet do Photoshopa, to absolutny mus 16gb ramu. Ja w tym roku bede rozszerzal do 32gb. Do tego mus dobry monitor, ktory do lapka i tak dokupisz predzej czy pozniej. Na koniec nie zapomnij o dysku SSD. Ktos, kto raz mial SSD, wie ze (nie mowie tu o grach) komp z SSD nawet ze zwyklym i3 dziala sprawniej niz wypasiony i7 ze zwyklym laptopowym hdd 5400. Na karte graficzna bym sie nie napalal, bo Intel HD 4000 (czy 4600) radzi sobie bardzo dobrze w wiekszosci sytuacji (poza grami). 1 Cytuj Link to post Share on other sites
Lord_Krecitsqa 1365 Napisano 21 Września 2014 Udostępnij Napisano 21 Września 2014 Szkoda Twoich nerwów i pieniędzy na laptopa. @Up ma 100% racji. Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts