pociej 24 Napisano 4 Sierpnia 2010 Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2010 cześć, zaczynam właśnie podkręcać i7 920 i chciałem sprawdzić temperatury na standardowych zegarach ale okazało się że 3 programy podają 3 różne wartość (screen poniżej) z czego real temp aż o 10*C mniej.. który odczyt będzie najwierniejszy? chłodzienie: Thermalright True Black 120 a na nim 2x Noctua NF-S12B FLX 1200rpm, pasta Arctic Silver Ceramique. jeszcze 1 pytanie, w biosie PPM oraz Turbo wyłączyć czy zostawić włączone? Cytuj Link to post Share on other sites
pociej 24 Napisano 4 Sierpnia 2010 Autor Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2010 http://a.imageshack.us/img806/5259/tempvb.png Cytuj Link to post Share on other sites
kuziu 4 Napisano 5 Sierpnia 2010 Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2010 jeżeli chodzi o monitorowanie temperatur procesora ,to najlepszym jest Core Temp ,tylko pamiętaj są wersje 32bitowe i 64bitowe wybierz taką jaki masz system stronka producenta http://www.alcpu.com/CoreTemp/ jeżeli bierzesz się za podkręcanie to spróbuj takich ustawień jeżeli się łapiesz w biosie to będziesz wiedział o co chodzi:D ustaw najpierw napięcia: cpu: 1.31v vtt/qpi: 1.3v ddr: w zależności od rodzaju ,zazwyczaj sa standardowe czyli napięcie 1.65v reszta na default czyli standard teraz ustaw szynę BCLK u mnie na DFI jest Base Clock ,u ciebie nie wiem jak jest ale jak masz opcje 133mhz to ustaw ją na 200mhz ,i w zależności od ramów ustaw dzielnik pamięci jak masz 1600mhz i cl8 to ustaw mnożnik x8 i odpowiedni mnoznik uncore musi być większy o tyle samo co są ramy czyli jak masz 1600mhz pamięci to UnCore musi być 3200mhz ,no i pamiętaj że CPU i PCI Spectrum coś tam musi być na Disabled spróbuj takich ustawień jak nie będzie stabilnie to zwiększ o odrobinke VTT i vCore ,to powinno pomóc ustabilozować 4.2ghz ,a i jeszcze jedno PPM zostaw na Enabled i Turbo tak samo na Enabled wtedy będziesz miał mnożnik procka x21 i przy bclk 200 będziesz miał 4.2ghz z testuj takie ustawienia i się podziej wrażeniami Cytuj Link to post Share on other sites
pociej 24 Napisano 5 Sierpnia 2010 Autor Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2010 niestety już na 190mhz z niższymi i wyższymi napięciami wyskakują coraz to różniejsze bluescreeny np. SYSTEM_SERVICE_EXCEPTION IRQL_NOT_LESS_OR_EQUAL PAGE_FAULT_IN_NONPAGED_AREA pamięci testowałem i nie było problemu z nimi.. reszta konfiguracji: Foxconn Bloodrage Corsair 3x2GB 1600mhz CL8 Be quiet! Dark Power P8-Pro 750W Antec Twelve Hundred Cytuj Link to post Share on other sites
kuziu 4 Napisano 6 Sierpnia 2010 Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2010 musisz zrobić aktualizacje biosu,wiem że na początkowych biosach ,płyty foxconn nie nadawały się do oc ,wejdz na stronke producenta z serii quantum force czy cos takiego i ściągnij najnowszy bios do swojego modelu Cytuj Link to post Share on other sites
pociej 24 Napisano 6 Sierpnia 2010 Autor Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2010 Obecnie mam G40, najnowsza beta.. Na P10(najnowszy oficjalny) było jeszcze gożej.. Cytuj Link to post Share on other sites
PALEC 1 Napisano 7 Sierpnia 2010 Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2010 w ogóle ten twój procek to jakiś nie za bardzo. v core na 2,66 wynosi aż 1,23V to bardzo dużo biorąc pod uwagę, że ja na swoim d0 przy defaulcie mam 0.98V. Sam ustawiałeś te napięcia dla 2,66GHz? Cytuj Link to post Share on other sites
pociej 24 Napisano 7 Sierpnia 2010 Autor Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2010 sam na tyle się ustawia na domyślnych opcjach w biosie.. CPU Vdroop Compensation mam disalbled w Biosie Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts