Darxis 0 Napisano 4 Sierpnia 2010 Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2010 Mam procesor Intel C2Q Q6600 i mój VID w CoreTemp wynosi 1.25V. Jakie wartości są najlepsze? Niskie, czy wyższe? Czy moja jest dobra? Ma to znaczenie w OC? Cytuj Link to post Share on other sites
JoHnNy08PL 184 Napisano 4 Sierpnia 2010 Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2010 VID to jest napięcie procesora, jeśli nie podkręcasz a koniecznie chcesz uratować planetę przed zagładą* to można zmniejszyć napięcie Ale jeśli chcesz podkręcać i procesor będzie niestabilny to musisz to zwiększyć *Oszczędzać energie Cytuj Link to post Share on other sites
Darxis 0 Napisano 4 Sierpnia 2010 Autor Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2010 To to ja wiem ale jakie wartości są najlepsze jakbym chciał sprzedać? Cytuj Link to post Share on other sites
JoHnNy08PL 184 Napisano 4 Sierpnia 2010 Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2010 To jest domyślnie ustawiane przez płytę, i jeśli sprzedaż procesor to u kogoś odpali się na 1.25V, nawet jeśli u Ciebie chodziłby na 1.0V Cytuj Link to post Share on other sites
Darxis 0 Napisano 4 Sierpnia 2010 Autor Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2010 A czy zwiększenie wartości pomaga przy OC? (powyżej 3,6GHz) Cytuj Link to post Share on other sites
JoHnNy08PL 184 Napisano 4 Sierpnia 2010 Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2010 Jeśli ustawisz te 3,7GHz i przy obciążeniu np. OCCT będzie błąd lub BSOD a chcesz dalej podkręcać to zwiększasz napięcie Ze zwiększaniem taktowania procesor potrzebuje większego napięcia Cytuj Link to post Share on other sites
Darxis 0 Napisano 4 Sierpnia 2010 Autor Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2010 Jeśli ustawisz te 3,7GHz i przy obciążeniu np. OCCT będzie błąd lub BSOD a chcesz dalej podkręcać to zwiększasz napięcie Ze zwiększaniem taktowania procesor potrzebuje większego napięcia Ale wartośc VID nie jest napięciem proca. Obecnie napięcie proca wynosi 1,4V. Próbowałem na 1,6 V i nic to nie dawało. Czytałem też że wartośc VID jest wbudowana w procesor a nie w płytę. Czy da się zmienić wartość VID? Jeśli tak czy ma to wpływ na OC? Cytuj Link to post Share on other sites
hl1030 0 Napisano 4 Sierpnia 2010 Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2010 Hmmm podstawowa sprawa jedna sztuka nie jest równa innej. U kogoś cep pójdzie na np. na standardowym napięciu na 3.5 a topie przy 3.0 już może sypać BSami, wszystko zależy jaka sztuka ci się trafi, jaką masz płytę, zasilacz, ramy. Ale podstawowa sprawa jeśli trafi ci się padaka sztuka to niczym tego nie nadgonisz, po prostu możliwości oc cepa się skończą. nie ma co patrzeć jak jest u innych bo to jak najbardziej indywidualna sprawa!!! Cytuj Link to post Share on other sites
Darxis 0 Napisano 4 Sierpnia 2010 Autor Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2010 Hmmm podstawowa sprawa jedna sztuka nie jest równa innej. U kogoś cep pójdzie na np. na standardowym napięciu na 3.5 a topie przy 3.0 już może sypać BSami, wszystko zależy jaka sztuka ci się trafi, jaką masz płytę, zasilacz, ramy. Ale podstawowa sprawa jeśli trafi ci się padaka sztuka to niczym tego nie nadgonisz, po prostu możliwości oc cepa się skończą. nie ma co patrzeć jak jest u innych bo to jak najbardziej indywidualna sprawa!!! Nie jestem aż taki "zielony" żeby tego nie wiedzieć. Tyle, że szukam dlaczego proc nie idzie dalej niż 3,6GHz. PS: @JoHnNy08PL nie myl napięcia procesora z VID Cytuj Link to post Share on other sites
hl1030 0 Napisano 4 Sierpnia 2010 Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2010 a nie pomyślałeś że to kres twojego procka po prostu i dlatego nie idzie wyżej?? normalnym oc już nie wskoczy na wyższy lvl jedyne co teraz pozostało to EOC, chyba że ty wiesz o czym ja nie wiem i masz taki sam problem jak ja proc szedł wyżej wcześniej teraz nie możesz się zbliżyć do tego wyniku Cytuj Link to post Share on other sites
Darxis 0 Napisano 4 Sierpnia 2010 Autor Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2010 a nie pomyślałeś że to kres twojego procka po prostu i dlatego nie idzie wyżej?? normalnym oc już nie wskoczy na wyższy lvl jedyne co teraz pozostało to EOC, chyba że ty wiesz o czym ja nie wiem i masz taki sam problem jak ja proc szedł wyżej wcześniej teraz nie możesz się zbliżyć do tego wyniku Mam chyba FSB WALL w płycie. Bo ustawiłem FSB 420, mnożnik 6 co daje niecałe 2,5GHz i nie idzie Cytuj Link to post Share on other sites
hl1030 0 Napisano 4 Sierpnia 2010 Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2010 a przy ile max ci wstaje?? nie wiem może spróbuj przeskoczyć go daj 25 Cytuj Link to post Share on other sites
Darxis 0 Napisano 4 Sierpnia 2010 Autor Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2010 przy 3,6 z kawałkiem (FSB 405) wchodzi do windy, uruchamiam Super PI i wywala błąd, PC się zacina ( myszka się nie rusza itp.) i muszę resetować. Cytuj Link to post Share on other sites
hl1030 0 Napisano 4 Sierpnia 2010 Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2010 no pulpit się zamraża no to podbij napięcie na cepie i na szynie... a jakie masz teraz na nim napięcie ?? a pamięci dużo podbite?? Cytuj Link to post Share on other sites
Darxis 0 Napisano 4 Sierpnia 2010 Autor Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2010 Pamięci na pewno nie blokują OC (800MHz). Napięcie na procku też nic nie daje dałem nawet 1,6 V pewnego razu i nic nie dało. Zmieniałem też napięcia płyty głównej FSB VTT:1,4V. Cytuj Link to post Share on other sites
hl1030 0 Napisano 4 Sierpnia 2010 Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2010 hmmm chyba to wszystko co możesz ze swojego procka wycisnąć po kombinuj jeszcze z napięciami tu zmniejsz tu zwiększ, z mnożnikiem też możesz pokombinować Cytuj Link to post Share on other sites
voxcordi 294 Napisano 4 Sierpnia 2010 Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2010 Pamięci nie blokują? Jaką zatem masz wartość RAM? Może warto obniżyć dzielnik? Pozdrawiam. Cytuj Link to post Share on other sites
Darxis 0 Napisano 4 Sierpnia 2010 Autor Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2010 Dzielnik jest najniższy jaki się dało. 800MHz, CL5, czyli działają standardowo Cytuj Link to post Share on other sites
kubbak 10135 Napisano 4 Sierpnia 2010 Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2010 Ale wartośc VID nie jest napięciem proca.To prawda. Ta wartość informuje płytę główną jakie napięcie ustawić z automatu. Czy da się zmienić wartość VID?Z tego co wiem to nie. A VID im niższy tym lepszy. Cytuj Link to post Share on other sites
Darxis 0 Napisano 4 Sierpnia 2010 Autor Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2010 A czy 1.25V VID jest niską wartością? Cytuj Link to post Share on other sites
kubbak 10135 Napisano 4 Sierpnia 2010 Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2010 Tak, jest to niska wartość jak na cepa w 65nm. Cytuj Link to post Share on other sites
Darxis 0 Napisano 5 Sierpnia 2010 Autor Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2010 A wg. ciebie za ile mogę go sprzedać tego Q6600 G0 z takim VID'em? Cytuj Link to post Share on other sites
kubbak 10135 Napisano 5 Sierpnia 2010 Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2010 Ja sprzedałem Q6600 G0 z tym samy VID ale robiącym 3.71GHz za 350zł. Myślę, że 300zł uzyskasz spokojnie. Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts