Detrioux 12 Napisano 20 Sierpnia 2014 Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2014 (edytowane) Witam. Mam pewien problem z grą Tera Online. Mianowicie jest to trochę dziwne, że mój komputer z takimi częściami jakie mam, mają problem z tą grą. Oczywiście od razu dodam że jestem zaawansowanym userem i mam szerszą wiedzę na temat programowania. Stworzyłem ten temat dla pewności, czy wszystko jest w porządku z moim prockiem. Specyfikacja mojego sprzętu znajdziecie przy mojej sygnaturze, lecz do rzeczy. Grając w Tere Online zauważyłem nietypowe przeskoki zużycia procesora i ramu. Oczywiście jest to normalne pod każdym względem szczególnie że gram na najwyższych detalach lecz z żadną grą nie miałem takich problemów. Grałem w wiele tytułów jak AC Black flag czy Wiesiek II którymi są wymagającymi gierkami. Procesor nie szalał mi aż do odpalenia wspomnianego koreańskiego MMORPG. Zużycie procesora waha się między 60-85%. Zużywa 4 rdzenie. Jest solidnie podkręcony więc problemu nie powinno być. Z ramem jest też jakoś dziwnie. Wiadome że gry wymagające potrzebują pamięci do "wy-renderowania" grafiki fizyki itp w grach lecz im dłużej gram tym więcej Ramu mój procesor zjada. To nie wszystko. Najgorsze jest to że grając na Battleground-dzie gdzie jest sporo graczy gra lubi "przyciąć się" i z 80FPS jest 1 lub 0 na kilka lub mniej sekund. Zmieniając profile zbroi/kamieni (kto gra to wie o co chodzi) procesor szaleje i musi zużyć prawie wszystkie swoje wolne zasoby by podmienić jeden przedmiot i założyć 2 przez sekundę. Czy wy grając w tą grę mieliście podobne problemy czy jednak silnik tego RPG-a jest tak dziwny i źle z optymalizowany że tak ma być i szukam niepotrzebnego? Dajcie znać i proszę nie zadawać oczywistych pytań. ps. Czytałem różne anglojęzyczne fora Tery i wg. mojej analizy to nie jest normalne, szczególnie wnioskując z wymagań tejże gry: Core 2 Duo 2.4 GHz, 2 GB RAM (4 GB RAM - Vista/7), karta grafiki 512 MB (GeForce 8800 GT lub lepsza), 50 GB HDD, Windows XP/Vista/7 SS z menagera zadań: (stojąc w głównym mieście Velika na placu gdzie znajduje się najwięcej graczy głównie nic nie robiąc) Edytowane 20 Sierpnia 2014 przez Detrioux Cytuj Link to post Share on other sites
Naito 2 Napisano 21 Sierpnia 2014 Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2014 (edytowane) Jeżeli grasz w tą grę na EU serwerze to musisz wiedzieć iż Tera Online w tym przypadku będzie tak się zachowywała. Gameforge modyfikuje patrz -> nieumyślnie psuje tą grę w taki sposób, że nic nie poradzisz. Oczywiście nie znaczy to iż na wersji US są cuda, aczkolwiek w tej grze to normalne. Możesz zobaczyć sobie jak to działa u mnie: Oczywiście może być lepiej. Ja w chwili kiedy nagrywałem to zepsute i modyfikowane przez Gameforge miejsce chyba nie do końca poprawnie miałem podkręcony procesor i pamięć ram. Aczkolwiek w tamtej chwili mój nowy sprzęt dał radę [media= ] [/media] Nawet przy takiej konfiguracji sprzętowej co będzie widać w połowie filmiku potrafiło lekko przymulić. Z tego co wiem to inni gracze ledwo mogą się w tym miejscu poruszać, z własnego doświadczenia wiem również, że sporo osób nie bije BAM-mów bo nie mają technicznej możliwości. Sam ledwo mogłem tu chodzić na moim poprzednim 6 rdzeniowym procesorze od AMD. Edytowane 21 Sierpnia 2014 przez Naito Cytuj Link to post Share on other sites
Detrioux 12 Napisano 22 Sierpnia 2014 Autor Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2014 (edytowane) Co to za gra że jest tak źle zoptymalizowana ... Fajnie się w nią gra jest piękna ale technicznie jest słabo wnioskując po twojej wypowiedzi. Przy takim procu powinno śmigać a zauważyłem ze textury postaci z gildii niektóre się nie wczytały pozostawiając szary cień >.< takich rzeczy właśnie w tej grze nie lubię. Nie wiem czy mam wył/wł jakąś opcję w Nvidia Panel sterowania czy zwiększyć offset z 0,60V+ na wyższy (podkręcony) Edytowane 22 Sierpnia 2014 przez Detrioux Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts