Skocz do zawartości

Tera Online Wysokie użycie procesora/ram

Recommended Posts

Witam. Mam pewien problem z grą Tera Online. Mianowicie jest to trochę dziwne, że mój komputer z takimi częściami jakie mam, mają problem z tą grą. Oczywiście od razu dodam że jestem zaawansowanym userem i mam szerszą wiedzę na temat programowania. Stworzyłem ten temat dla pewności, czy wszystko jest w porządku z moim prockiem. Specyfikacja mojego sprzętu znajdziecie przy mojej sygnaturze, lecz do rzeczy.

Grając w Tere Online zauważyłem nietypowe przeskoki zużycia procesora i ramu. Oczywiście jest to normalne pod każdym względem szczególnie że gram na najwyższych detalach lecz z żadną grą nie miałem takich problemów. Grałem w wiele tytułów jak AC Black flag czy Wiesiek II którymi są wymagającymi gierkami. Procesor nie szalał mi aż do odpalenia wspomnianego koreańskiego MMORPG.

Zużycie procesora waha się między  60-85%. Zużywa 4 rdzenie. Jest solidnie podkręcony więc problemu nie powinno być. 

Z ramem jest też jakoś dziwnie. Wiadome że gry wymagające potrzebują pamięci do "wy-renderowania" grafiki fizyki itp w grach lecz im dłużej gram tym więcej Ramu mój procesor zjada. 

To nie wszystko. Najgorsze jest to że grając na Battleground-dzie gdzie jest sporo graczy gra lubi "przyciąć się" i z 80FPS jest 1 lub 0 na kilka lub mniej sekund. Zmieniając profile zbroi/kamieni (kto gra to wie o co chodzi) procesor szaleje i musi zużyć prawie wszystkie swoje wolne zasoby by podmienić jeden przedmiot i założyć 2 przez sekundę. 

Czy wy grając w tą grę mieliście podobne problemy czy jednak silnik tego RPG-a jest tak dziwny i źle z optymalizowany że tak ma być i szukam niepotrzebnego? Dajcie znać i proszę nie zadawać oczywistych pytań.

ps. Czytałem różne anglojęzyczne fora Tery i wg. mojej analizy to nie jest normalne, szczególnie wnioskując z wymagań tejże gry:

Core 2 Duo 2.4 GHz, 2 GB RAM (4 GB RAM - Vista/7), karta grafiki 512 MB (GeForce 8800 GT lub lepsza), 50 GB HDD, Windows XP/Vista/7

SS z menagera zadań: (stojąc w głównym mieście Velika na placu gdzie znajduje się najwięcej graczy głównie nic nie robiąc) 

Bez%C2%A0tytu%C5%82u.png

Edytowane przez Detrioux

Jeżeli grasz w tą grę na EU serwerze to musisz wiedzieć iż Tera Online w tym przypadku będzie tak się zachowywała. Gameforge modyfikuje patrz -> nieumyślnie psuje tą grę w taki sposób, że nic nie poradzisz. Oczywiście nie znaczy to iż na wersji US są cuda, aczkolwiek w tej grze to normalne.

Możesz zobaczyć sobie jak to działa u mnie: Oczywiście może być lepiej. Ja w chwili kiedy nagrywałem to zepsute i modyfikowane przez Gameforge miejsce chyba nie do końca poprawnie miałem podkręcony procesor i pamięć ram. Aczkolwiek w tamtej chwili mój nowy sprzęt dał radę ;)

[media=

]
[/media]

Nawet przy takiej konfiguracji sprzętowej co będzie widać w połowie filmiku potrafiło lekko przymulić. Z tego co wiem to inni gracze ledwo mogą się w tym miejscu poruszać, z własnego doświadczenia wiem również, że sporo osób nie bije BAM-mów bo nie mają technicznej możliwości. Sam ledwo mogłem tu chodzić na moim poprzednim 6 rdzeniowym procesorze od AMD.

Edytowane przez Naito

Co to za gra że jest tak źle zoptymalizowana ... Fajnie się w nią gra jest piękna ale technicznie jest słabo wnioskując po twojej wypowiedzi. Przy takim procu powinno śmigać a zauważyłem ze textury postaci z gildii niektóre się nie wczytały pozostawiając szary cień >.< takich rzeczy właśnie w tej grze nie lubię. Nie wiem czy mam wył/wł  jakąś opcję w Nvidia Panel sterowania czy zwiększyć offset z 0,60V+ na wyższy (podkręcony) 

Edytowane przez Detrioux