Skocz do zawartości

Czy Sli jest rzeczywiscie takie problematyczne czy to tylko mit ?

Recommended Posts

Grałem w Battlefielda 4 w nastepujący sposób:

Tak z ciekawości odpaliłem BF4 SHANGHAI 64/64 na GTX780@1000/1500Mhz i i7 3770k@4.0Ghz

Ustawienia na średnie; wyłączone AA

W rozdzielczosci 4k mikro przycięć nie zauważyłem

Zużycie CPU 30%

Zużycie GPU 100%

Fps 45-60

3840x2160 ustawienia średnie AA OFF

45-70kl/s przeważnie 55kl/s

CPU-50-60%

GPU-100%

Rozdzielczość 2k mikro przycięć nie zauważyłem

Ustawienia na wysokie; AA wyłączone

Zużycie CPU 30-35%

Zużycie GPU 80-90%

Fps koło 60

2560x1440 ustawienia wysokie AA OFF

60-100kl/s przeważnie 75kl/s

CPU- 80%

GPU-100%

Wyniki są lepsze ale ciekawi mnie w jakim miejscu i na jakiej mapie sprawdzałeś.

"Wyniki są lepsze ale ciekawi mnie w jakim miejscu i na jakiej mapie sprawdzałeś."

Grałem w multiplayer na mapach Pearl Market i Zavod 311; 64/64 graczy.  Na obu mapach, wyniki były do siebie bardzo zbliżone.

i7 3770 (nie kręcony),2 x gtx 770 4gb.

Z testów jakie przeprowadził Gaduła i ja jasno wynika, że im rozdzielczość wyższa tym mniej jest drenowany procesor. Dodatkowo widac także, że po dodaniu drugiej karty w sli zapotrzebowanie na moc procesora spada prawie o połowę. Więc pytam sie po co kręcić procesor pod sli?

Po to żeby w miejscach procesorowych mieć więcej FPS bo dwie karty generują większy narzut sterownika szczególnie u AMD. Po to aby mieć lepszy minimalny FPS. Na tym kończę swój wywód na temat koniecznosci OC proca pod SLI i nie tylko.

Edytowane przez lamparcicho
Po to żeby w miejscach procesorowych mieć więcej FPS bo dwie karty generują większy narzut sterownika szczególnie u AMD. Po to aby mieć lepszy minimalny FPS. Na tym kończę swój wywód na temat koniecznosci OC proca pod SLI i nie tylko.

Nie wiem do konca jak jest s SLI ,ale mysle ze podobnie , albo nawet troche lepiej niz z crossfire AMD. Ale majac dwie 7970 potem 7990 i przez tydzien 2x R9 290 grajac w FHD i liczac fps-y ,nie da sie nie zauwazyc wagi podkrecania procesora przy dwoch kartach. W miejscach procesorowych nawet moj 3770k @4.5 Ghz ograniczal karty. Pisalem juz o tym wczesniej , nawet jakies video wrzucalem. 

Np. 7990 (czyli 2x7970Ghz) w Crysis 3 w porownaniu z jedna R9 290 daje duzo wiekszy max. fps, ale tez zauwazalnie nizszy minimalny. Rdzenie na 7990 spadaly z zuzyciem do 65% w kilku miejscach natomiast przy R9 290 zawsze jest 100% uzycia, narzut na procesor jest o wiele mniejszy. 

Nie ma co cie tym przejmowac na razie bo zdaza sie to w obecnych grach bardzo zadko. 

Jeszcze jedna sprawa z crossfire i z tego co widzialem na forum sli. Wszystko ponizej 50fps (nie za bardzo ponizej)  z jedna karta jest kompletnie grywalne i ...plynne, z dwiema kartami zaczyna sie lekko przycinac, wyglada jak ok 30fps i w szybkiej rozgrywce staje sie niekomfortowe. Ale przy moim monitorze 1080p chyba tylko Crysis 3 i moze BF4 potrafil cos takiego zrobic przy max. ustawieniach. 

Do dwoch R9 290 w FHD moj procesor czesto sie zapychal w podobnych sytuacjach i do FHD to za malo, ale tylko jesli potrzebyje ktos grac w wiecej niz 60Hz.

Edytowane przez keczu

Ja mam u siebie ciekawą przypadłość. Jak w przeglądarce mam otwarte okno youtube, to mi jedna karta nie boostuje w trybie 3d. Trzyma zegary 880/1500, wyłaczę zakładkę z YT, to od razu wraca do 1075/1600. Trochę wkurzające, bo często słucham różnych setów muzycznych z tuby podczas grania.

Grałem w multiplayer na mapach Pearl Market i Zavod 311; 64/64 graczy.  Na obu mapach, wyniki były do siebie bardzo zbliżone.

i7 3770 (nie kręcony),2 x gtx 770 4gb.

Z ciekawości sprawdzę i nagram jakiś materiał.

Tak czy siak Shanghai 64/64 jest najbardziej obciążającą mapą ;)

Z testów jakie przeprowadził Gaduła i ja jasno wynika, że im rozdzielczość wyższa tym mniej jest drenowany procesor

A czemu tak jest?

Bo masz mniejszą ilość kl/s więc procesor daje sobie radę choć nie do końca ponieważ minimalny fps będzie mniejszy na SLI niż na pojedynczej karcie ze względu na większy narzut sterownika na procesor. 

Edytowane przez DjXbeat

Nie wiedziałem że R9 280X to stara karta :P  Może najpierw sam przeczytaj cały art,a potem pisz z sensem.Ogólnie Cross Fire dzielą lata świetlne do tego jak działa SLI.Pozdrawiam.

Ten koleś to jakiś trol, nie ma się nim co przejmować. Najpierw miał w sygnaturce Gigabyte 780Ti SLI i po komentarzu, że powinien mieć pojęcie o MultiGPU i zamiast podpierać się syntetycznymi testami bazować na subiektywnych odczuciach, to od razu zmienił na 8800GT. Szkoda na niego czasu.

Nie wiedziałem że R9 280X to stara karta :P

To się dowiedziałeś  :>

R9 280x = 7970 a ten miał premierę 3 lata temu.

Może najpierw sam przeczytaj cały art,a potem pisz z sensem.

"Z przyjemnością przetestowaliśmy przy okazji także nowe Radeony R9 290X w tandemie CrossFire, które do komunikacji między sobą wykorzystują złącze PCI Express, a nie zewnętrzny mostek, jak wszystkie inne Radeony na rynku.

CrossFire na kartach graficznych z serii Radeon R9 290X (korzystających z techniki XDMA) to coś zupełnie innego niż rozwiązania stosowane w starszych kartach (obecnie mowa o wszystkich układach słabszych od R9 290). W końcu CrossFire naprawdę działa, a sprzęt wykorzystujący XDMA i zaprojektowany z myślą o Frame Pacingu (tak jak w przypadku kart „zielonych”) spełnia swoje zadanie znakomicie. Spokojnie można powiedzieć, że płynność obrazu, jaką zapewniają dwa radeony z rdzeniami Hawaii XT, dorównuje (poza małymi wyjątkami) osiągom kart z serii GeForce. Szkoda jednak, że takie zachowanie zaobserwowaliśmy tylko po użyciu czołowych produktów AMD (XDMA mają tylko Radeony R9 290 oraz 290X), podczas gdy reszta towarzystwa została zaopatrzona tylko w programową protezę (Frame Pacing), która nie działa jak należy..."

Ogólnie Cross Fire dzielą lata świetlne do tego jak działa SLI.

Tylko Trolle tak uważają ;)

Edytowane przez DjXbeat

Crossfire polaczone mostkiem tak jak w przypadku HD 7970/R9280x dziala tak samo jak te bez mostka w R9 290/x. To sterowniki naprawiaja tam problem. Tyle ze karty z mostkiem nie radza sobie powyzej 1440p z powodu za malej przepustowosci mostka Wiec patrzcie na testy jak sa robione bp np. pcLab robil test gdzie uzyli monitora 4K i nie podali w jakiej rozdzielczosci byl wykonany, opoznienia klatek wygladaly beznadziejnie dla dwoch 7970 czy R9 280x nie pamietam dokladnie jaka byla to karta, ale to nie miala prawa dzialac poprawnie w 4K). 

Crossfire bedzie dzialac bardzo dobrze w kazdym przypadku po zmianie kilku ustawien zarzadzania energia i trzeba zrobic tak aby "boost" byl caly czas wlaczony (po zmianie ustawien tak bedzie sie zachowywal) . 

Wsadzenie do komputera dwoch kart AMD i nie robienie nic poza tym daje srednie efekty. Mialem HD 7990 czyli 2x 7970Ghz na jednej plytce i to najlepsza karta jaka mialem do tej pory, prawie wcale nie mialem typowych dla crossfire problemow. Tak samo zmieniajac te same ustawienia dla dwoch R9 290 nie mialem zadnych problemow ,ale dwie takie niereferencyjne karty to za duzo klopotow z temperaturami i tu SLI bedzie lepsze bo nawet referencyjny cooler na GTX 780/780ti jest znosny i calkiem wydajny. 

Nie mam. Trzeba wylaczyc ULPS , dac plus 15~20% power tune i wymusic stale napiecie np. w MSI Afterburner . Karty przestana oszczedzac prad i zbijac zegary ponizej boosta. Wszystko bedzie chogzic bez problemu. Jesli juz beda spowalniene przez procesor to po rowno razem nie tak ze pierwsza karta bedzie obciazona na max., a druda spadac nawet do zera. Wlasnie to powoduje najczesciej przyciecia.Bedzie moze 2~3 stopnie cieplej.