Volto 9 Napisano 20 Sierpnia 2014 Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2014 Witajcie Sa tak rozbiezne opinie na temat SLI ze moze warto zebrac wszystko do kupy ? Jako ze sam jestem uzytkownikiem SLI GTX780 ( wczesniej mialem SLI GTX670) kozystam z mocy do gier tylko. BF4 Crysis 3 Metro 2033/last light WoW D3 Oraz pare innych I teraz moje pytanie co przeszkadza w SLI jakie sa jego wady ? bo przyznam sie szczeze ze ja ich poprostu nie widze oprocz: Wiekszego poboru energii, wiekszego wydzielania ciapla. Cytuj Link to post Share on other sites
Peterr 106 Napisano 20 Sierpnia 2014 Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2014 Napisz z ciekawości jaki masz PC do tego SLI? Cytuj Link to post Share on other sites
Łukasz9365 4 Napisano 20 Sierpnia 2014 Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2014 Jak dla mnie to mit i tyle. Sam zawsze jechałem na SLI i nigdy nie miałem żadnych problemów. A wydajności zapas spory i zawsze zyskuje się dodatkowe klatki Cytuj Link to post Share on other sites
jorginto 251 Napisano 20 Sierpnia 2014 Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2014 I teraz moje pytanie co przeszkadza w SLI jakie sa jego wady ? bo przyznam sie szczeze ze ja ich poprostu nie widze oprocz: Wiekszego poboru energii, wiekszego wydzielania ciapla. Skoro masz takie odczucia, to po co ten temat? Chcesz potestować bez SLI, to odłącz jedną kartę i zobacz czy będziesz w stanie zaobserwować różnicę. Mi się obecnie dobrze i komfortowo gra na CF, a przesiadłem się z GTX 770 lightning. @Łukasz9365 Jak Ci sie gra na tym monitorze? Wygląda trochę jak deska:) Cytuj Link to post Share on other sites
Volto 9 Napisano 20 Sierpnia 2014 Autor Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2014 Napisz z ciekawości jaki masz PC do tego SLI? Pelny spec tu : http://forum.benchmark.pl/topic/141345-pierwsze-wodowanie-kilka-pytan/ Skoro masz takie odczucia, to po co ten temat? Z prostej przyczyny zeby zebrac do kupy prawde i mity o SLI tak zeby ludzie ktorzy chca sie w to pobawic nie byli skolowani w szczegolnosci ci co robia to piereszy raz. Chcesz potestować bez SLI, to odłącz jedną kartę i zobacz czy będziesz w stanie zaobserwować różnicę Mialem singlowe karty nie raz ... genralnie pierwsze sli 2006 rok pozniej pojedyncze karty i od 3 lat tylko sli bo roznica jest widoczna golym okiem jesli chcesz grac na maxymalnych ustawieniach to wydajnosc SLI i stabilnosc FPS jest poprostu lepsza. Raczej nie chcialem w tym temacie poruszac tematow dotyczacych wyzszosci sli nad singlem tylko wypisac za i ewetualne przeciw tak zeby ludzie ktorzy by chcieli sie w to bawic mieli czytelny przekaz a decyzje podjeli sami. Cytuj Link to post Share on other sites
jorginto 251 Napisano 20 Sierpnia 2014 Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2014 Teraz na labie straszą FCAT-em, ale najlepszą oceną jest subiektywne odczucie. Minusem jest zdecydowanie optymalizacja MultiGPU pod nowe gry, kiedy trzeba niekiedy czekać na aktualizację sterów i profilii. Cytuj Link to post Share on other sites
Łukasz9365 4 Napisano 20 Sierpnia 2014 Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2014 Skoro masz takie odczucia, to po co ten temat? Chcesz potestować bez SLI, to odłącz jedną kartę i zobacz czy będziesz w stanie zaobserwować różnicę. Mi się obecnie dobrze i komfortowo gra na CF, a przesiadłem się z GTX 770 lightning. @Łukasz9365 Jak Ci sie gra na tym monitorze? Wygląda trochę jak deska:) Gra się świetnie i według mnie te monitory (format 21:9) są 1000000 razy lepszą opcją do gier niż jakieś 4k czy 144hz (testowałem u przyjaciela) czy inne coś. Cytuj Link to post Share on other sites
5891michal 14 Napisano 21 Sierpnia 2014 Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2014 Moje odczucia co do sli są mieszane (miałem 2x770). Crysis 3 chodził wyśmienicie a w tej grze nadmiar mocy nie istnieje, Titanfall również bezproblemowo, Metro LL było kapryśne, co jakiś czas były problemy z płynnością. Kilka razy przechodziłem to samo i czasami przycinało a czasami nie. Najczęściej gram w bf4 i tu była masakra, ciągłe przycięcia i bardzo sporadycznie płynna gra. Zmiana ustawień graficznych nie dawała nic. Po wyłączeniu SLI płynna gra. W grach typu Diablo 3 czy Heroes 6 wszystko ok, tyle że one na jednym GPU dają radę. Teraz gram na pożyczonej msi 780 i daję radę (wiadomo Crysis 3 na full odpada). W SLI liczy się mocny CPU, i5 4670k na standardowych zegarach jest zbyt słaby. Wydaje mi się że przy zegarze 4.0 i więcej zaczyna ogarniać mGPU. Cytuj Link to post Share on other sites
lamparcicho 315 Napisano 21 Sierpnia 2014 Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2014 Co do metra LL w SLI to pamiętam, że trzeba było coś pozmieniać nvidia inspectorze i plikach konfiguracyjnych gry. sposób Maldo: http://maldotex.blogspot.com/2013/05/metro-last-light-sli.html Cytuj Link to post Share on other sites
Naito 2 Napisano 21 Sierpnia 2014 Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2014 Temat jak najbardziej przydatny. Sam miałem zamiar wymienić mojego GTX 680 na GTX 780 Ti, aczkolwiek z różnych względów wstrzymałem się z tym jeszcze. W tej chwili ciągle chodzi mi po głowie dokupienie jeszcze jednej karty GTX 680 i połączenie ich w SLI Z tego co nie tak dawno czytałem widać iż opinie na ten temat są bardzo różne a większość z nich wynika z tego, że na początku wprowadzenia technologii SLI było ono mało wydajne i problematyczne. Zapewne większość osób zraziła się SLI na własnej skórze już na samym początku lub też przeczytała kilka negatywnych opinii na ten temat. Dzisiaj natomiast po tylu latach funkcjonowania tej technologii powinno z nią być wszystko okej. Wsparcie ze strony producentów sprzętu komputerowego, twórców gier komputerowych i różnego rodzaju innych programistów powinno wykluczyć problematyczność i niski wzrost wydajności. Czy tak rzeczywiście jest ? Ja sam do tej pory nie wiem i wielu moich znajomych, którzy dzień w dzień siedzą przy komputerze grając w gry internetowe również nie. Fajnie by było, gdyby ktoś rzetelny jasno odpowiedział na wyżej postawione pytanie i potwierdził słuszność wyboru SLI potwierdzając to przykładami i argumentami za i przeciw. Ja osobiście w tej chwili nie potrafię sobie odpowiedzieć np. na takie pytania: 1. Czy dokupując taką samą kartę, którą mam po połączeniu w SLI zyskam wystarczająco duży wzrost wydajności, aby połączenie to było w każdym wypadku wydajniejsze niż droga pojedyncza karta np. GTX 780 Ti ? 2. Czy lub po jakim czasie zaoszczędzenie różnicy wydatku czyli 1500 zł zacznie działać odwrotnie niż zamierzono. Wiadomo, że 2 karty będą pobierały zdecydowanie więcej energii niż pojedyncza karta przez co korzystanie z nich będzie skutkowało droższymi rachunkami za prąd. Po roku czy dwóch może dojść do tego iż wybierając SLI zacznie się dopłacać do interesu nie zyskując przy tym wydajności. 2 Cytuj Link to post Share on other sites
jorginto 251 Napisano 21 Sierpnia 2014 Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2014 @1 Patrząc na testy GTX 690 vs 780 Ti, to karty wypadają porównywalnie, ze wskazaniem na 690-kę, ale nie ma przepaści między tymi kartami. @2 Co do zużycia prądu, to można szacować, że SLI pociągnie około 100W więcej z gniazdka niż 780Ti. Zakładając, że grasz 5 godzin dziennie, SLI zużyje 15 kWh miesięcznie więcej, czyli jakieś 9-10 zł. 2 Cytuj Link to post Share on other sites
Volto 9 Napisano 21 Sierpnia 2014 Autor Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2014 1. Czy dokupując taką samą kartę, którą mam po połączeniu w SLI zyskam wystarczająco duży wzrost wydajności, aby połączenie to było w każdym wypadku wydajniejsze niż droga pojedyncza karta np. GTX 780 Ti ? Dobre pytanie a odpowiedz jest niestety skomplikowana bo : przyrost zawsze bedzie jednakze w roznych grach roznie to bywa niestety przedzial wzrostu krztaltuje od 15% do 70% i niestety wszystko zalezy od jak dobrze jest napisana gra pod sli , poszperam troche i podam link do tego rodzaju testow ktore to udowadnialy. Po roku czy dwóch może dojść do tego iż wybierając SLI zacznie się dopłacać do interesu nie zyskując przy tym wydajności. Referencyjne GTX680 pobieraly 195W dla odmiany GTX780ti 250W wiec generalnie masz 140W roznicy na papierze. ile to w przeliczeniu na kase nie mam pojecia ale jesli cie stac zeby bawic sie w SLI to czy bedziesz zwracal uwage na dodatkowe 5 zl mieisecznie za prad ? Ja nie zwracam i to nie dlatego ze taki bogaty jestem .. tylko ze zaczynajac zabawe z sli zdawlame sobie z tego sprawe i pogodzilem sie z dodatkowymi kosztami jesli chodzi o prad czego zycze i innym Najczęściej gram w bf4 i tu była masakra, ciągłe przycięcia i bardzo sporadycznie płynna gra Proponowalbym przeinstalowc gre / sterowniki : ja grajac minimum godzine moze nawet czasami 2 nie mam zadnych ciec czy czegokolwiek co by utrudnialo rozgrywke. Jak juz pisalem wczesniej zaczolem przygode z SLI w 2005 albo nawet wczesniej ... i faktycznie bylo to niemile doswiadczenie w szczegolnosci ze bylo to polaczone z premiera Visty co dodatkowo utrudnialo sytuacje . od 3 lat nie mam zadnych problemow z SLI jesli nie liczyc piekarnika jaki mialem w poprzednim kompie majac sli na GTX670 (ale buda byla slabo wentylowana wiec sam sobie winien jestem ). Cytuj Link to post Share on other sites
jarnuszkiewiczm 1096 Napisano 21 Sierpnia 2014 Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2014 SLI o tyle problematyczne, że rośnie znacznie pobór prądu, wytwarzany hałas oraz ciepło, więc potrzeba przygotować odpowiednio wydajny obieg powietrza, porządny zasilacz... Jak to wszystko masz to nie ma problemu i SLI jest spoko Cytuj Link to post Share on other sites
Stasiek_Zabojca 29 Napisano 21 Sierpnia 2014 Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2014 Najczęściej gram w bf4 i tu była masakra, ciągłe przycięcia i bardzo sporadycznie płynna gra. Co do BF4,to może być wina fragmentacji.Ja zainstalowałem BF4 jak był tydzień za free i też miałem ciągle przycięcia i to niezależnie od ustawień.Okazało się,że kilkanaście z 25GB trzeba było zdefragmentować.Tu bym zaczął szukać przyczyny. Cytuj Link to post Share on other sites
5891michal 14 Napisano 21 Sierpnia 2014 Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2014 Up. Opisana sytuacja dotyczy sli. Na pojedynczej karcie nie mam żadnego problemu, gra działa płynnie i bezproblemowo(aż dziwne bo to bf4) w moim przypadku w grach które opisywałem przyrost mocy był ogromny. Dwie 770 "kopały tyłek" 780 ti. Cytuj Link to post Share on other sites
Łukasz9365 4 Napisano 21 Sierpnia 2014 Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2014 Podkręcony 780ti przegania 2x770 o te 5% Cytuj Link to post Share on other sites
5891michal 14 Napisano 21 Sierpnia 2014 Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2014 Możliwe, ja pisze o nie kręconych 2x770 vs 780ti. Cytuj Link to post Share on other sites
Volto 9 Napisano 21 Sierpnia 2014 Autor Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2014 A przypomne temat jest o Zaletach i Wadach SLI Cytuj Link to post Share on other sites
chudy131080 14114 Napisano 21 Sierpnia 2014 Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2014 Ja tam większych problemów nie miałem z SLI.Jedyną wadą jak dla mnie jest to że niekiedy trzeba czekać na sterowniki gdy wyjdzie nowa gra.Oczywiście piszę tutaj o SLI z ciut słabszych kart,w moim przypadku z gtx 760,gdy gra jest wymagająca to jedna karta słabiej sobie może radzić w grze.A grać na jednej i później jeszcze raz na SLI to trochę już nie ma tego zachwytu grą. Cytuj Link to post Share on other sites
decrypterie 257 Napisano 22 Sierpnia 2014 Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2014 Podkręcony 780ti przegania 2x770 o te 5% A podkręcone 770 przegania 780ti o kolejne 10%, co dwie gpu to dwie gpu,warunek tylko by były obsługiwane. Cytuj Link to post Share on other sites
DjXbeat 1045 Napisano 22 Sierpnia 2014 Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2014 Opisana sytuacja dotyczy sli. Na pojedynczej karcie nie mam żadnego problemu, gra działa płynnie i bezproblemowo(aż dziwne bo to bf4) SLI w BF4 jest skopane i ma straszne przycięcia. Nic z tym nie zrobisz Podkręcony 780ti przegania 2x770 o te 5% Zapominasz o tym, że 770 też podkręcisz a wtedy SLI odskoczy dość wyraźnie. Fire Strike (Graphic Score) 780Ti @ 1316/2050Mhz - 14266pkt 2x770 stock - 14829pkt 2x770 @ 1306/1878 - 16339pkt. Cytuj Link to post Share on other sites
Łukasz9365 4 Napisano 22 Sierpnia 2014 Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2014 A podkręcone 770 przegania 780ti o kolejne 10%, co dwie gpu to dwie gpu,warunek tylko by były obsługiwane. Nie w maksymalnych ustawieniach w większości gier. Dodatkowy 1gb pamięci robi niestety różnice. Cytuj Link to post Share on other sites
jorginto 251 Napisano 22 Sierpnia 2014 Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2014 Nie w maksymalnych ustawieniach w większości gier. Dodatkowy 1gb pamięci robi niestety różnice. W jakiej rozdzielczości? O użytkowników FHD i QHD bym się nie martwił. Cytuj Link to post Share on other sites
Łukasz9365 4 Napisano 22 Sierpnia 2014 Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2014 1080p i 1440p Cytuj Link to post Share on other sites
5891michal 14 Napisano 22 Sierpnia 2014 Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2014 W sumie czy to ważne? Ważne że SLI daje niesamowitą moc która niestety nie jest idealna. Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts