Tomacho77 9 Napisano 19 Sierpnia 2014 Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2014 Szukam kolumn najlepiej podłogowych oraz wzmacniacza lub jeżeli wystarczy pieniędzy lub będzie mała różnica cenowa amplitunera do 2000 zł za całość. Chciałbym aby zestaw był nowy, wiem że lepiej kupić używany jest to korzystniejsze no ale nie znam się na tyle na sprzęcie oraz nie mam jak kupić z pewnego źródła a na allegro boje się kupować używanego sprzętu.Pokój do którego chce kupić kolumny ma 16m^2 ale niewykluczone że mogą być one w przyszłości przeniesione do większego pokoju mającego 28m^2 dlatego chciałbym żeby nadawały sie tu i tu z naciskiem na mniejszy pokój.Słucham głównie rocka, czasami cięższe brzmienia ale też spokojne ballady więc chciałbym żeby kolumny były dosyć uniwersalne.Prosiłbym o porady co wybrać na co zwracać uwage bo czytam od kilku dni fora recenzje sprzętu poradniki i jest tego wszystkiego zbyt dużo żeby samemu znaleźć coś sensownego. Cytuj Link to post Share on other sites
Grzechuboss 143 Napisano 20 Sierpnia 2014 Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2014 Nie da się kupić takich kolumn, żeby dobrze grały w obu wyżej wymienionych pokojach. Dlatego skupię się na tym mniejszym, a do niego wystarczą takie kolumny: http://www.ceneo.pl/291537 to tylko jeden przykład. Zostaje tysiak na wzmacniacz lub amplituner: Yamaha A-S300, Yamaha R-S300. Jeśli nie zależy Ci na radiu - bierz wzmacniacz. Inne kolumny warte rozważenia za około tysiaka za parę: Dali Zensor 1, Taga Harmony Platinum V2 B-40, Magnat Quantum 673, Monitor Audio MR2, Boston Acoustics A 26, Tonsil Fiesta Sat. Cytuj Link to post Share on other sites
huckinCharlie 823 Napisano 20 Sierpnia 2014 Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2014 Kolumny w cenie do 1000 zł nowe to tylko Q Acoustics 2020i + do tego jakiś wzmacniacz stereo. Cytuj Link to post Share on other sites
Tomacho77 9 Napisano 21 Sierpnia 2014 Autor Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2014 A co powiecie o kolumnach pylon pearl 25 myślałem o nich i mają całkiem dobre recenzje i do tego jakiś wzmacniacz za 600-700zł Cytuj Link to post Share on other sites
Lukson 3410 Napisano 21 Sierpnia 2014 Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2014 Srylon to samoklep na głośnikach Monacora oraz STX. Sztuka warta 500-600zł. Cytuj Link to post Share on other sites
Tomacho77 9 Napisano 22 Sierpnia 2014 Autor Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2014 Więc co uważasz że nie warto ich kupić? Uważasz że w tej cenie znajde coś lepszego jak tak to prosze coś zasugeruj Cytuj Link to post Share on other sites
Lukson 3410 Napisano 22 Sierpnia 2014 Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2014 Więc co uważasz że nie warto ich kupić? Wejdź sobie na stronę STX i poszukaj takiego basowego z białą membraną.... nie, nie mogę ułatwię Ci to: http://stx.pl/wm-stx-6-5-1-5-200-8-f-s-fg.html <- razy 4. http://www.monacor.pl/product/show/2145/DT-101SK <- razy 2. same przetworniki to koszt niecałych 300zł na kolumnę. Do tego doliczyć zwrotnicę po 100 na kolumnę oraz skrzynkę i wykończenie kolejne 100. Daje to wynik około 500-600 (uwzględniając przesyłki). Warto wydawać tyle kasy za gotowca? Uważasz że w tej cenie znajde coś lepszego jak tak to prosze coś zasugeruj Nie zaproponuje nic bo nie siedzę w gotowcach. Jeżeli już coś kupię to i tak modyfikuję pod siebie (chociażby moje Bolero 200). Cytuj Link to post Share on other sites
huckinCharlie 823 Napisano 23 Sierpnia 2014 Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2014 W ogóle to napisz do czego chcesz podłączać ten wzmacniacz. Cytuj Link to post Share on other sites
chikus 0 Napisano 23 Sierpnia 2014 Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2014 (edytowane) A ja bym zaproponował tak: Onkyo TX-8020 - 999zł detal Acoustic Energy 101 - 749 zł / szt. detal Jeśli chodzi o Onkyo jest to amplituner stereo. Masz dodatkowo poza klasycznym wzmacniaczem stereo tuner FM. Zyskujesz również wejście optyczne i 2 koaksjalne, więc możesz podłączyć bez problemu wszystkie źródła (klasyczne RCA oczywiście też ma) czy to starsze czy nowsze. Jeśli chodzi o monitorki to nie jest to może zbyt "forumowa" marka, ale świetnie grająca i z solidną podstawą basową. Sprawdzi się przy muzyce, której słuchasz. Ktoś wspominał o modelach Yamahy - owszem, ale ma dość "specyficzne" brzmienie i nie ze wszystkimi kolumnami dobrze współgra. Zensor 1 - bardzo mało basu i broń boże nie z Yamahą... wysokotonówka robi się nieznośna Taga Harmony Platinum V2 B-40 - pozwolę sobie przemilczeć... Magnat Quantum 673 - nie słyszałem Monitor Audio MR2 - nie słyszałem, miałem okazję za to serię BX - taki mały jazgotnik Boston Acoustics A 26 - zagra z Yamahą, bardzo wyrównany brzmieniowo monitor, dość spory gabarytowo, najlepsze efekty w połączeniu z elektroniką Denon lub Onkyo i posrebrzanym kablem - nabierają rumieńców, zwłaszcza środek pasma Tonsil Fiesta Sat - nie słyszałem Najlepiej podjedź do jakiegoś salonu i posłuchaj . Aha no i w kwestii ceny jak ponegocjujesz to zmieścisz się spokojnie w budżecie . Edytowane 23 Sierpnia 2014 przez chikus Cytuj Link to post Share on other sites
ALF 28963 Napisano 23 Sierpnia 2014 Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2014 @up te AE są spoko ale budżet będzie raczej przekroczony a co do Taga B-40 to dlaczego przemilczeć? (ciekaw jestem). Posiadam je od ponad dwóch lat i złego słowa nie powiem. Fakt nie są to monitorki wysokich lotów ale przed kupnem porównywałem je na żywca ze sporo droższymi Dali, MA i Paradigm monitor. polecam artykuł http://www.google.com/translate?hl=en&ie=UTF8&sl=auto&tl=pl&u=http%3A%2F%2Fsm2yer.dyndns.org%2Fprojects%2Fnad_stereo%2Ftaga_platinum%2Fb40%2F Cytuj Link to post Share on other sites
huckinCharlie 823 Napisano 23 Sierpnia 2014 Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2014 (edytowane) Tak jak napisałem wyżej, jeśli sprzęt ma być nowy to Q Acoustics 2020i + Yamaha A-S300. http://www.hi-fi.com.pl/wzmacniacze-testy-lista/810-yamaha-a-s300.html http://www.amazon.co.uk/product-reviews/B006H4E1XU Edytowane 23 Sierpnia 2014 przez huckincharlie Cytuj Link to post Share on other sites
Lukson 3410 Napisano 23 Sierpnia 2014 Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2014 Ja tam mam mało-litrażowe kolumienki rodzimej produkcji (Tonsil Voyager 90 lub Fantazja 70), na bardzo dobrym 16-to cm. przetworniku i nie narzekam. Grają całym pasmem przyzwoicie. Wprawdzie brakuje najniższych rejestrów ale fizyka jest w tym wypadku nieugięta. Ten sam zestaw (wysoki i niski) można upolować w kolumnach Denona lub Heko. P.S. Mało osób wie ale Tonsil jako producent OEM robił kolumny i przetworniki dla takich firm jak Denon, Heko, Mission i Wharfedale oraz kilku innych znanych. P.S. 2 Mowa oczywiście o starym Tonsilu z przed dekady. Cytuj Link to post Share on other sites
scythe1123 59 Napisano 25 Sierpnia 2014 Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2014 Do pokoju 28mkw monitory się nie do końca nadają, nie poradzą sobie z basem. Załóż temat an forum audio gdzie są ludzie obeznani i tam Ci doradzą. Ogólnie lepiej jest mieć lepsze kolumny i najtańszy wzmacniacz niż odwrotnie. W cenie ok 1600zł kiedyś słuchałem Tonsil Siesta, bardzo fajnie żywo grały, ale w dużym pokoju mógłby być problem z basem. Poza tym teraz ja bym się bał kupować bo Tonsil upadł, a to co teraz nosi nazwę Tonsil to jakieś sępy żerujące na padlinie i klepiące głośniki w garażu które nie trzymają parametrów technicznych. Szkoda za nowe płacić bo z drugiej reki na prawe w dobrej cenie można sprzęt kupić. Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts