kporys 3 Napisano 2 Sierpnia 2010 Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2010 Siema. Jak wyżej zastanawiam się co wybrać . HAF czy CM 692 , a może polecicie coś od siebie ? :ciekawy: Cytuj Link to post Share on other sites
Gość usunięty Napisano 2 Sierpnia 2010 Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2010 O obudowie Cooler Master Dominator II 692 Advaned masz napisane w tym temacie: viewtopic.php?f=20&t=14788 Jest to jej porównanie z obudową Lancool K58 jednakże większość postów dotyczy obudowy od CM która jest w Polsce popularniejsza i łatwiej dostępna. Tutaj poleciłbym Ci obudowę CM 6920 II Adv jednakże dobrym rozwiązaniem jest też ta wymieniona przeze mnie obudowa od Lancoola czyli K58. Ja sam wybrałem wersję z czarnym wnętrzem, oknem i innymi ciekawymi rozwiazaniami: Lancool K62. Inną obudową wartą rozważenia jest też trochę ascetyczna ale bardzo dobra Fractal Design Define R2 opisana w tym temacie: viewtopic.php?f=20&t=8334 Cytuj Link to post Share on other sites
kporys 3 Napisano 3 Sierpnia 2010 Autor Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2010 Ktoś jeszcze odpowie ? :oops: Dodam , że bardzo podoba mi się HAF 922 min. dlatego, że lubie masywne obudowy . No i cena 333zł jest chyba okazyjna Edit :: Chciałbym również by temperatura zmalała znacząco w stosunku do mojego Enlighta z jedną słabą 80- tką. Cytuj Link to post Share on other sites
Gość usunięty Napisano 3 Sierpnia 2010 Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2010 @koprys Z tego wynika, że ta obudowa nie jest bardzo popularna, zapewne nikt z użytkowników tego forum jej nie posiada. Powinieneś zatem poszukać sam na innych stronach - przede wszystkim angielskojęzycznych - jej recenzji i recenzji CM'a 690 II Adv i sam sobie wybrać, co Ci się podoba. Pod względem zaś wykonania... ja tej obudowy nie mam - ani tej drugiej. Myślę jednak, że czego byś nie kupił z tych w temacie i wymienionych przeze mnie to i tak uzyskasz niższe temperatury względem tego, co już masz. Niemniej jednak na Twoim miejscu bał bym się wkładać do niej tego zasilacza Tracer Highlander gdyż nie jest to dobry zasilacz. Jest on z "czarnej " listy zasilaczy których nie powinno się mieć i kupować. W pierwszej zatem kolejności zalecam CI wymianę zasilacza na inny. Przy Twojej konfiguracji wystarczyłby OCZ ModXStream 500W cichy i modularny. Więcej o zasilaczach przeczytasz tutaj: viewtopic.php?f=20&t=3596 EDIT Właśnie obejrzałem sobie recenzję tej obudowy. Oto moje spostrzeżenia: MINUsY; - brak filtrów kurzu na dole obudowy; - koszyk na dyski nie jest wyciągalny (nie ma śrubek ani innego sposobu jego wymontowania); - wielka kratka do montażu wentylatora na boku obudowy (bo taki wentylator zaburza przepływ powietrza); -brak okna z boku obudowy; - wnętrze nie jest czarne; - tylna wewnętrzna ścianka nie jest wyciągalna. PLUsY: - dużo miejsca w środku; - przystosowana do wodnego chłodzenia choć ciekawe jak to jest w praktyce; -wielkie wentylatory: u góry i z przodu 200mm; - możliwość montażu mniejszych wentylatorów zamiast tych dwusetek; - możliwość montażu zasilacza na dole; - dodatkowy pionowy slot do zamocowania np śledzia FireWire/USB (coś takiego dodaje np Asus do swoich płyt głównych); - szyny montażowe i ogólna łatwość montażu dysków i napędów; - jedna para przejściówek (szyn montażowych) z 5.25-cala na 3.5-cala. Są to plusy i minusy tej obudowy WEDŁUG MNIE. Nie jest to porównanie z 690 II Adv. Którą obudowę bym wybrał? Hmmm... Cytuj Link to post Share on other sites
Saiya-jin 190 Napisano 3 Sierpnia 2010 Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2010 Chciałem kupić sobię tę budę, ale cena poszła w górę (w lutym) i wziąłem 690 II Adv. Obie są dobre. 922 jest bardzo szeroka i ma wentylatory 200 mm. Jedna i druga jest dobra. Weź tę, która bardziej Ci się podoba. Cytuj Link to post Share on other sites
Gość usunięty Napisano 3 Sierpnia 2010 Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2010 CM 690 II Adv to bardzo dobra obudowa, ma wiele dobrych rozwiązań, których nie wolno ominąć obojętnie. Ma jednak tez kilka wad, nie dyskwalifikujących jej ale... Oto one (moim zdaniem): 1) Miejsce na boczne wentylatory. Te jako takie zaburzają przepływ powietrza w obudowie. A jak zamocujesz wysokie chłodzenie CPU to będą przeszkadzać tylko. 2) Niezbyt ciche wentylatory. Albo je zmienisz albo podłączysz pod 7V albo kupisz regulator obrotów. Zresztą żadna firma nie dołącza do swoich obudów wentylatorów od Enermaxa czy Noiseblockera (a szkoda). 3) Stacja dokująca. Ile osób używa oddzielnego dysku twardego położonego na obudowie? To raczej sprytny chwyt marketingowy. Dobra obudowa obroni się i bez tego. 4) Co do czarnego wnętrza - to jest tak jakby zwracać uwagę na podwozie samochodu - czarne szare czy czerwone - co kogo to obchodzi skoro tam raczej nie zagląda? No, chyba że bierzesz wersję z oknem (a jest taka?) lub zamierzasz moddować obudowę. 5) Miejsce na wentylator 80mm cienki 15mm za koszykiem CPU - po co? Nic nie daje. Lepszy byłby może jakiś duży wolnoobrotowy do chłodzenia płyty głównej. No i te wymiary wentylatora? Gdzie taki kupić? 6) Brak zewnętrznej zatoki 3.5 - przecież są jeszcze na rynku takie urządzenia, które ją wykorzystają jak np czytnik kart czy regulator. Może się czepiam ale... Tak to już jest, ze ludzie się czepiają Cytuj Link to post Share on other sites
kubbak 10135 Napisano 3 Sierpnia 2010 Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2010 1. Bullshit - wszystko jest zależne od typu chłodzenia na CPU/GPU. 2. Tu się zgodzę, ale cichych wentylatorów nie dodają nawet do najdroższych obudów. 3. Bullshit - ta stacja jest bardzo przydatna dla ludzi żonglujących dużymi ilościami danych i nie posiadających obudowy do dysku z eSATA. 4. Uznajesz to za wadę, bez komentarza. 5. -----------------||----------------- 6. To trzeba by przypisać do 90% nowych konstrukcji (zresztą jest konwerter 5.25"->3.5"), a dla mnie jest to zaleta. Cytuj Link to post Share on other sites
Gość usunięty Napisano 4 Sierpnia 2010 Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2010 No to mamy odmienne zdanie o wadach tej konstrukcji. Cytuj Link to post Share on other sites
kporys 3 Napisano 9 Sierpnia 2010 Autor Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2010 A haf 922 ma filtry ? Zamówiłem gwo a nie wiem/ Cytuj Link to post Share on other sites
Gość usunięty Napisano 9 Sierpnia 2010 Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2010 Też nie wiem. Poszukaj na You Tube jego video-recenzji, tam wszystko będzie. Cytuj Link to post Share on other sites
Zuberos 0 Napisano 9 Sierpnia 2010 Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2010 Niestety HAF nie ma filtrów nigdzie oprócz przedniego wentyla. Z drugiej strony Cm 692 jest podziurawiony jak sito przez te 11 slotów na wentyle (mi by to było niepotrzebne). Cytuj Link to post Share on other sites
O.C MIZIU-KIZIU 2 Napisano 9 Sierpnia 2010 Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2010 Jako posiadacz HAF'a 922 mogę tylko powiedzieć, że narzekać nie ma co, kable ładnie można pochować, miejsca w środku bardzo dużo, dioda z przodu nie razi, jest szeroka a to jak dla mnie duży plus, no i wygląd jest powalający. Cytuj Link to post Share on other sites
drachenfeles 5499 Napisano 9 Sierpnia 2010 Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2010 HAF'y są niegłupie, ale można ich używać tylko jak ma się niezapylone powietrze, u mnie po tygodniu wszystko w środku byłoby oblepione kurzem i pyłem w stopniu przyprawiającym o zawał serca Cytuj Link to post Share on other sites
michael1msc 0 Napisano 14 Sierpnia 2010 Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2010 Lepsze chłodzenie będziesz mieć w HAFie więc dobrze, że go zamówiłeś. Miałem ten sam problem z wyborem między HAFem 922 a 690 II Advanced ale na szczęście już go rozwiązałem i kupuje HAFa. Tutaj masz linka z porównaniem temperatur w tych obudowach: http://www.bit-tech.net/hardware/cases/ ... e-review/3 Ja widać HAF zdecydowanie wygrywa z 690 II Advanced we wszystkich konkurencjach. Co do filtrów to faktycznie ma tylko z przodu ale ja się tym nie przejmuje, dokupuję filtry na dół i po problemie. Koszt jednego filtra to koło 15-20 zł. Co do tego czy boczne wentylatory zakłucają obieg powietrza czy nie to napisze tylko tyle, że w standardzie ich nie ma i nie ma też obowiązku ich instalować. Miejsce natomiast jest i w 690 II Advanced i w Hafie. Pozdrawiam. Cytuj Link to post Share on other sites
kporys 3 Napisano 15 Sierpnia 2010 Autor Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2010 Temp. GPU w porównaniu ze starą budą spadła o ok. 20 stopni Cytuj Link to post Share on other sites
zonezi 0 Napisano 17 Sierpnia 2010 Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2010 Mógłbym prosić o podanie strony z filtrami dla HAF 922? Byłbym bardzo wdzięczny. Cytuj Link to post Share on other sites
toniek-94 207 Napisano 17 Sierpnia 2010 Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2010 Tu masz filtry tylko zobacz jaki duży potrzebujesz http://www.cooling.pl/oslonyfiltrygrill ... 31_46.html Cytuj Link to post Share on other sites
AdExS 1 Napisano 20 Sierpnia 2010 Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2010 bierz CM 692 II Adv. Cytuj Link to post Share on other sites
MartinXFX 0 Napisano 27 Sierpnia 2010 Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2010 czy do Lancool K62 wejdzie GTX 480 ? ogolnie to chyba jest mniejsza od 692 II. Jesli nie to wezme 922 Haf a jak starczy kasy to HAF X. Lecz Lancool K62 podoba mi sie najbardziej.. Cytuj Link to post Share on other sites
Igoruss 5141 Napisano 27 Sierpnia 2010 Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2010 czy do Lancool K62 wejdzie GTX 480 ? Wejdzie bez problemu. Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts