kmao551 2 Napisano 14 Sierpnia 2014 Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2014 (edytowane) Witam, dzisiaj doszedł do mnie mój pierwszy ssd crucial mx100. Niestety mam problem z instalacją systemu Windows 7 Home Edition. Po zainstalowaniu systemu na ssd cały czas bootuje się on z hdd. Po odłączeniu hdd problem nie występuje - ładuje się system z ssd. Dzieje się tak mimo kilkakrotnej próbie instalacji. Wydawało mi się że po reinstalacji powinna zostać wyrzucona stara wersja z hdd. Jest może jakiś sposób na to? Ktoś się z tym już spotkał? Z góry dziękuję za wszelką pomoc. Edytowane 14 Sierpnia 2014 przez kmao551 Cytuj Link to post Share on other sites
ragon 456 Napisano 14 Sierpnia 2014 Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2014 W BIOS'ie ustaw kolejność bootowania dysków. Cytuj Link to post Share on other sites
kmao551 2 Napisano 14 Sierpnia 2014 Autor Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2014 (edytowane) Niestety nic to nie dało. Już podczas instalacji miałem problemy bo po ponownym uruchomieniu komputera (w trakcie instalacji) wyskakiwał błąd 0xc0000225. Próbowałem z przestawianiem bootowania, instalację mogłem dopiero zakończyć po odłączeniu starego hdd. Na partycji utworzonej z ssd widać windowsa - zajmiuje to ok 25 GB. Jednak partycja systemowa pokazana jest z partycji z hdd. Edytowane 14 Sierpnia 2014 przez kmao551 Cytuj Link to post Share on other sites
livarion 277 Napisano 14 Sierpnia 2014 Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2014 Przerzuc dane na SSD i sformatuj HDD. Cytuj Link to post Share on other sites
pulkownik 192 Napisano 15 Sierpnia 2014 Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2014 Ewentualnie zrób klona hdd na ssd Cytuj Link to post Share on other sites
KIciulek 221 Napisano 16 Sierpnia 2014 Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2014 (edytowane) Może odłącz wszystkie HDD i dopiero instaluj Windowsa na SSD. Podepnij go do pierwszego złącza SATA na MOBO i włącz bootowanie tylko z tego SSD a ze wszystkich innych wyłącz. Jeśli nie pomogło zrób tak (chociaż ja bym od razu tak zrobił, by nie męczyć się ze stawianiem systemu od nowa):przerzuć wszystkie dane poza systemem i programami z HDD na inny dysk i usuń je z tego dysku. Jeśli nadal masz zbyt dużo danych na HDD by je skopiować na SSD pousuwaj programy tj. gry. najlepiej tak, by to co zostanie zajmowało do 60% pojemności SSD, wydłuży to jego żywotność. na chwilę obecną ważne by się zmieściło. Jeśli teraz to co zostało na dysku zajmuje mniej miejsca niż masz pojemności SSD to wykonaj klonowanie HDD na SSD za pomocą AOMEI partition manager z opcją kopiowania tylko danych (nie posektorowa). Tam jest przyjazny kreator - poradzisz sobie. Upewnij się, że masz tylko 2 dyski podłączone (SSD jako docelowy i ten HDD jako źródło), by zminimalizować ryzyko pomyłki. Upewnij się 3 razy - źródło to HDD, docelowy to SSD. Po prawidłowym procesie kopiowania wszystko powinno na luzie ruszyć z SSD. Wtedy sformatuj HDD i wrzuć sobie na niego resztę danych które zgrywałeś na drugi dysk. Pamiętaj o włączeniu trybu AHCI w BIOSie. Niestety z tym Ci nie pomogę, bo mam W8.1. Poczytaj tutaj: http://forum.benchmark.pl/topic/70947-tryb-sataahci-dysk-rozruchowy-dla-ssd/ (może tak samo się robi na W7) Mam nadzieję, że wyraziłem się zrozumiale Powodzenia! Edytowane 16 Sierpnia 2014 przez KIciulek Cytuj Link to post Share on other sites
matekow 88 Napisano 17 Sierpnia 2014 Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2014 Miałem podobnie, najlepiej zrób format partycji, systemowej co ma ok 100m i dysku c: na hdd i wtedy zrób instalke, ewentualnie odłącz hdd zainstaluj na ssd, w biosie zmień kolejność na ssd podłącz hdd i ciesz się dwoma nie zależnymi systemami:) Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts