Skocz do zawartości

Zasilacz a nowa karta grafiki

Recommended Posts

tyle średnio potrafi ogarnąć ludzkie oko...

Bzdura i to okrutna.

Ściągnij sobie film, zobacz ile wyświetla klatek

Obejrzyj sobie film 48 kl/s. Trzeba być ślepym, żeby nie widzieć różnicy.

• Popieram 2

Ściągnij sobie film, zobacz ile wyświetla klatek, jak 60 to gratuluje, jak 25 to nie udawaj zdziwionego, tyle średnio potrafi ogarnąć ludzkie oko...

Jesteś genialny, kupić 280X żeby grać w 25 klatkach bo oko więcej nie widzi:) i już pokazałeś swoje kompetencje w pełni... to ja bym na miejscu Autora nie zmieniał karty bo na tej co ma myślę że 25 klatek wyciąga w każdej grze, a jak nie ma żadnej na razie to niech kupi r7 260 zaoszczędzi a będzie miał na pewno te 25 komfortowych klatek na ultra, czego chciec więcej do szczęścia

Edytowane przez jarnuszkiewiczm
  • Popieram 1

Do tego quada max to jakiś HD 7850 i to po ostrym OC tego proca a i tak pewnie by karta ziewała w wielu miejscach, poza tym co narzekasz na 280X że nie jest najwydajniejsza skoro zadowalasz się znacznie niższymi standardami proponując ją do quada(gdzie logika psioczyć na kartę której mocy nawet nie zobaczysz na tym archaiku). Na tej karcie pograsz jak wcześniej mówiłem w większość gier w FHD na ustawieniach ultra bez wygładzania krawędzi w stabilnych 60 klatkach, oczywiście przy odpowiednim procesorze który jej to umożliwi, a takim jest minimum 2500k podkręcony conajmniej do 4 ghz.

Nie wiesz o czym mówisz chyba, wyjdź myślami z czasów pierwszego crysisa, gdzie i tak ten quad płakał jak dziecko, i popatrz na crysis 3, battlefield 4, Watch dogs i wiele innych, tam już 2500k 4ghz się poci i wymięka czasami, a taki 280x nie, zniżysz AA, jakiś wodotrysk wyłączysz i ciśnie. Więc pod r9 290 zalecałbym i5 hsw/refresh i jeszcze to podkręcić. 

Jak ma zamiar inwestować w platformę, to okej, może wziąć taką kartę, ale tu zarówno zasilacz jak i procesor do ulepszenia, a to nie są małe pieniądze. Do aktualnego zestawu taka karta jest na wyrost i w przypadku braku woli rozbudowy całego PC, warto zaoszczędzić kasę i wziąć coś z niższej półki, bo i tak się zmarnuje.

• Popieram 2

Wiem bo miałem i ja mam i się nie spaliło, to od dawien dawna nie są argumenty które tolerujemy na tym forum. 
Ty jesteś intelektualnym zerem, które przed momentem stwierdziło, że ludzkie oko nie ogarnia więcej niż 24fps, opierasz się na kalkulatorach poboru mocy z internetu i używasz ponad 10 wykrzykników do zakończenia zdania. Opinia takiej osoby jest krótko mówiąc gó**o warta, więc stroń od uzewnętrzniania się w działach tematycznych, bo będę zmuszony po tobie sprzątać.

@@redblue, jak masz ~700zł to znajdź używaną 670GTX albo 280x (z gwarą), ale biorąc Radeona szybciutko dozbieraj na nowy zasilacz, bo on lubi pociągnąć watów z gniazdka. Bo rozumiem, że dalsza rozbudowa jest pewna.

• Popieram 3

ewentualnie 270x 4Gb? 

Nie umiem wyobrazić sobie bardziej nieopłacalnej karty. 

25 FPS zobacz sobie badania i nie oglądaj więcej telewizji !!! - Wolisz 3 wykrzykniki ? Mam IQ większe od Ciebie gwoli ścisłości, doradzam optymalne połączenia, Twój poziom jest conajmniej nie warty dyskusji ale jesteś moderatorem to powiem Ci tak... Kiepsko Ci to idzie...

:rotfl:

• Popieram 2

25 FPS zobacz sobie badania i nie oglądaj więcej telewizji !!!

Mam serdecznie dość szympansów powielających te teorie, wywodzące się od osób z wąską wyobraźnią i czerepami pełnymi trocin. Tłumaczyłem to już kilka(naście) razy, ale ja nie jestem na etacie pani Krysi, nauczycielki przyrody ze szkoły podstawowej.

Ludzkie oko, jest narządem receptorowym. "Widzi" (odtwarza), nasz mózg, a oko jedynie karmi go informacją na podstawie refleksji świetlnych. Jeśli ktoś uważa, że mózg jest w stanie przetworzyć jedynie 25 obrazów w ciągu sekundy, to musi być upośledzony w stopniu ciężkim. Ta magiczna liczba 24-26 fps (obrazów/klatek na sekundę) bierze się stąd, że przy takim tempie serwowania bodźców zaczynamy dostrzegać ruch, animację, zamiast statecznych obrazów. Górna granica jest natomiast o wiele, wiele wyższa. I skoro jesteśmy na forum IT to nie będę się zgłębiać ani robić wykładu, a poprzestanę na banalnym linku który pokazuje różnice między 30 a 60fps, dodając, że powyżej są także monitory 120hz mogące wyświetlać pełne 120fps i widać tę różnicę doskonale.

http://30vs60.com/

Natomiast tutaj mądry człowiek postanowił zebrać do kupy wszystko aby raz na dobre zakończyć dywagacje z szympansami, oto prawda nt. fps. http://www.overclock.net/a/the-truth-about-fps

• Popieram 2

The-Wraith, :o odnośnie tych fps to ładną niewiedzą się popisałeś.

Podzielam zdanie kolegów wyżej, 280x do tego procesora i zasilacza jest bardzo nierozsądne. Ten procesor zegar w zegar jest na poziomie Phenoma II i przy OC nawet w okolice 4GHz nie ma sensu pchać do niego karty mocniejszej niż 7870/r9-270 czy GTX 660.

http://pclab.pl/zdjecia/artykuly/focus/cpu2012/oc/gry.png

Edytowane przez MasterBarti
  • Popieram 1