Skocz do zawartości

Nowy Komputer - trudny przypadek (2500-3000)

Recommended Posts

Siemanko!

Zastosowanie komputera : GRY CS GO / LOL - FILMY BD

Maksymalna kwota : 3000

Których części potrzebuje : Wszystko co w obudowie

Czy będę podkręcać sprzęt : Nie jestem pewny w tej kwestii

Rozdzielczość mojego komputera i model : Benq BL2411PT 1920x1200

Specjalne wymagania : CISZA!

Części z poprzedniego komputera (konkretnie modele) : XONAR DX

Własna propozycja zestawu : poniżej

Inne : Trudny przypadek, ponieważ jestem osoba która generalnie nie gra w inne gry niż LOL i CS.

Dlatego nie wiem co z karta graficzna reszta, ponieważ mam dość specyficzne wymagania.

Generalnie jedyne gry, które mam zamiar odpalić to nowy BF(stary także) i Wiedzmin 3.

Jednak zależy mi na wydajności w LOL i CSGO oraz podczas oglądania BD.

Poniżej cos co złożyłem bez kilku elementów:

Intel Core i5-4960k albo bez K ( czy odczuje np. różnice po oc do 4.4?)

Płyta - patrzyłem cos z ASROCK np. : ASRock Z97 PRO4 Z97

Corsair Vengeance 2x4GB DIMM 1600MHz CL9 DDR3

Dysk SSD HyperX 120GB 3K SSD SATA3 (555/510MB/s) - wyjaśniam obecnie zajmuje na dysku 1TB - 46 GB - wiec powinno mi zostać w zapasie 82GB - nie potrzebuje wiecej

Zasilacz Corsair CS Series 650W

Be Quiet! Dark Rock PRO 3 BK019

Fractal Desing Define R4

cena : 2900

Pytanie nie mam zamiaru kupować karty za 1000 zl i marnować jej na LOL i CSGO, dlatego nie wiem jak rozwiązać ten problem - co do gry w Wiedzmina 3 to może wtedy zdecyduje się wydać te 1000 na kartę , ale teraz nie widzę sensu i nie wiem co zrobić ;]

Jeśli cos nie jasne to pytać, wszystkie propozycje mile widziane. Może mój zestaw jest fatalny i nie musze wydawać tyle kasy - priorytet cisza i wydajność w tym co podałem

Ostatnio składałem kompa więc doradzę coś zanim inni pomogą:

Płyta główna - Sam kupiłem Asrock Z97 Pro4 i to spoko wybór, ewentualnie MSI Gaming 3/Asrock Extreme 4 ma lepszą sekcje zasilania. Ja potrzebowałem PCI slot na mój tuner TV dla tego nie poszedłem w Extreme 4 chodź nie wiem czy dobrze zrobiłem. Lecz podobno i tak to jak dobrze możesz podkręcić procka zależy jaka sztuka Ci się trafi.

Pamięci - zmień na Crucial Ballistix 8GB (2x4GB) DDR3 1600MHz CL Unbuffered NON-ECC 1.5V (BLS2CP4G3D1609DS1S00CEU) - sprawdzone i polecane tutaj.

Dysk SDD - zmień na SSD Crucial MX100 128GB SATA3 - rozważ wersje 256 GB, jest niewiele droższa a dwa razy więcej. Na forum dysku jest jasna informacja, że chwilowo Crucial MX100 to najlepszy wybór z możliwych, ewentualnie Samsung lub Plextor.

Obudowa - Zalman Z3 Plus - po co przepłacać za obudowę 200 zł ?? Nie lepiej kupić dobrego Zalmana i dołożyć do dysku lub grafiki?

Wentylator - zmienił bym na Macho HR-02 lub Grandisa xe1236 - znów tracisz 200 zł na coś co niepotrzebne, różnica między tym a twoim nie warta 150 zł.

Zasilacz spoko ale chyba 550 CM Ci wystarczy.

Grafikę nie wiem ile wychodzi za wszystko R9 270 lub jak nie chcesz większego dysku i zejdziesz z obudowy i wentylatora to R9 280X lub lepiej będzie.

Pozdrawiam

Edytowane przez FeniksOgnia

OK. Pozmieniałem parę elementów - wyszło mniej więcej podobnie. Zaraz wkleję to co wybrałem.

Jedno zasadnicze pytanie - Jak bardzo potrzebna jest karta graficzna do moich potrzeb?

Jak już pisałem nie chce wydawać kasy na cos czego ogóle nie wykorzystam. Dla przypomnienia monitor Benq BL24PT.

Co do Coolera na procka - zostaje to ponieważ, jestem w stanie dopłacić to 130zl.

@UP 3x

oj kolego Zalmana z3 do Fractala define r4 porównywać.....

Zalmany to dobre budżetówki ale Fractal to obudowy bardzo wysokiej jakości 

Te blachy które stosuje Fractal to jest rzecz której każdy producent obudów może pozazdrościć

OK. Pozmieniałem parę elementów - wyszło mniej więcej podobnie. Zaraz wkleję to co wybrałem.

Jedno zasadnicze pytanie - Jak bardzo potrzebna jest karta graficzna do moich potrzeb?

Jak już pisałem nie chce wydawać kasy na cos czego ogóle nie wykorzystam. Dla przypomnienia monitor Benq BL24PT.

Co do Coolera na procka - zostaje to ponieważ, jestem w stanie dopłacić to 130zl.

za 600 stów masz MSI GTX 660 OC (ew. gigabyte)

Do jednej gry nie warto kupywać karty za 1000zł

Cooler jest bardzo dobry i przede wszystkim cichy ale jest strasznie wielki

jeśli jednak ci wymiary nie przeszkadzają a portfel pozwala to bierz

poczekaj jeszcze na opinie Graabiego :D

Edytowane przez ViVaDi

Fractal R4 naprawdę fajna, cicha i solidna. Lecz przydało by się do niej dokupić z 1 lub 2 wentylatory (wynika z testu w PurePC) bo oryginalnie tylko 2 są. No i cena. Ja doszedłem do wniosku, że swojej obudowy nie macam, nie oglądam i po mimo, że chciałbym sam mieć R4 to jednak to ekstra koszt. I jak nie szkoda kasy to warto :) No ale to już kwestia portfela :)

Co do grafiki R9 270 pójdzie każda gra, jak chcesz AA na x16 to coś lepszego trzeba pokroju 1000 zł czyli R9 280X lub coś Nvidii w podobnej cenie.

wiec tak :

Intel Core i5 4960K - pewne

ASRock Z97 PRO4 - jest ok?

SSD Crucial MX100 - pewne

Be Quiet! Dark Rock PRO 3 BK019 - pewne

RAM - Corsair / HyperX / Crucial - rozumiem ze najlepszy nr.3 ?

Fractal R4 - zostaje - pewne

CM CS550M - pewne

Jak już pisałem jestem osoba specyficzna wole dołożyć obudowy i coolera zamiast kupować kartę za 1000, której nie potrzebuje.

Zostaje na kartę 750

OK. Wersja finalna prezentuje się następująco ( bez RAM ciągle niezdecydowany )

Intel Core i5 4960K

ASRock Z97 PRO 4

XFX XTR 550W

SSD Crucial MX100

Fractal R4

Gigabyte R9 270x

- RAMy - najbardziej skłaniam się jednak do Corsair z serii Vengeance - jak duże znaczenie ma MHz ?

bo najchętniej wziąłbym  Corsair Vengeance Pro - tylko jedne maja 1866MHz  drugie 2133MHz , a większość zaleca 1600MHz

Intel Core i5 4960K

ASRock Z97 PRO 4

XFX XTR 550W

SSD Crucial MX100

Fractal R4

Gigabyte R9 270x

- RAMy - najbardziej skłaniam się jednak do Corsair z serii Vengeance - jak duże znaczenie ma MHz ?

bo najchętniej wziąłbym  Corsair Vengeance Pro - tylko jedne maja 1866MHz  drugie 2133MHz , a większość zaleca 1600MHz

bierz 2133mhz cl9

tylko pamiętaj poproś sprzedawców żeby ustawili je na te taktowania i opóźnienia bo płyta przerzuci je na 1333mhz

Dopłacanie do r9 270x to głupota, lepiej wziąć wersje bez x (r9 270 cena około 630zł) i przesunać kilka suwaków w programach do oc grafiki (wtedy karty będą miały identyczną wydajność). Co do ramów możesz brać sprawdzone cruciale ballistix (8gb 1600Mhz), wyższe taktowanie pamięci nie da wzrostu wydajności (w grach).

Edytowane przez genisuken
  • Popieram 1

wyższe taktowanie pamięci nie da wzrostu wydajności (w grach).

Tu się nie zgodzę:

http://www.purepc.pl/pamieci_ram/jakie_pamieci_ram_wybrac_test_ddr3_13332400_mhz_w_grach?page=0,9

Dopłacanie do r9 270x to głupota, lepiej wziąć wersje bez x (r9 270 cena około 630zł) i przesunać kilka suwaków w programach do oc grafiki

100% true. 

Radeon r9 270x jest praktycznie tym samym co r9 270 tylko 270x jest droższy i ma ustawione wyższe taktowanie które sam spokojnie w 270 zmienisz jednym kliknięciem.
@E: Up'y: Dokładnie

Edytowane przez filo301

Dopłacanie do r9 270x to głupota, lepiej wziąć wersje bez x (r9 270 cena około 630zł) i przesunać kilka suwaków w programach do oc grafiki (wtedy karty będą miały identyczną wydajność). Co do ramów możesz brać sprawdzone cruciale ballistix (8gb 1600Mhz), wyższe taktowanie pamięci nie da wzrostu wydajności (w grach).

jest taka możliwość ale nie wiadomo czy autor będzie chciał się bawić w samodzielne podkręcanie

ramy z wyższym taktowaniem dają lepszą wydajnośc w grach ale oczywiście nie masakrycznie wielką

'' tylko pamiętaj poproś sprzedawców żeby ustawili je na te taktowania i opóźnienia bo płyta przeżuci je na 1333mhz"

Możesz wyjaśnić trochę bardziej przejrzyście?

Co do R9 270 - może być, skoro podkręcenie tego nie jest trudne.

Tylko ,który model - od Gigabyte?

Edytowane przez hOsti

'' tylko pamiętaj poproś sprzedawców żeby ustawili je na te taktowania i opóźnienia bo płyta przeżuci je na 1333mhz"

Możesz wyjaśnić trochę bardziej przejrzyście?

Co do R9 270 - może być, skoro podkręcenie tego nie jest trudne.

Tylko ,który model - od Gigabyte?

płyta po wsadzeniu pamięci odrazu przerzuca je sama na 1333mhz dlatego trzeba je w Biosie przestawić na rzeczywiste czyli 2133mhz i opóźnienia ustawić Cl9

bierz gigabyte mało prądu żre i do tego niskie temperatury z wyciszoną obudową jej nie usłyszysz

Generalnie cena jaka mogę dac to 750, a tu wszystkie po 600-650

oszczędasz stówke :rotfl:

za tą kwote możesz sobie kupić lepszą paste termo przewodzącą i dodać wentylator do obudowy

jest taka możliwość ale nie wiadomo czy autor będzie chciał się bawić w samodzielne podkręcanie

Skoro pakuje procesor z odblokowanym mnożnikiem oraz płytę pod OC to oczywiste jest chyba to, że będzie się zabierał za podkręcanie.

obecnie zajmuje na dysku 1TB - 46 GB - wiec powinno mi zostać w zapasie 82GB - nie potrzebuje wiecej

Generalnie jedyne gry, które mam zamiar odpalić to nowy BF(stary także) i Wiedzmin 3.

Szybko Ci się on zapcha ....

A kosztuje ona ile ? Wydaje mi się chyba że grubo ponad 3k. Wydaje mi się że tutaj można spokojnie wkładać GTX 760 / R9 280X