Masteq 0 Napisano 6 Sierpnia 2014 Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2014 (edytowane) Witam, mam dziwny problem ze swoim kompem. Wymieniłem procek, mobo i ram ze względu na nową grafikę, wszystko pięknie ładnie, tylko dzisiaj rano zauważyłem dosyć dziwny problem: Gdy włączam komputer po raz pierwszy, nie przechodzi POST, słyszę 3 próby uruchomienia ponownego (takie cichutkie 'stuknięcia') po czym 3 szybkie piknięcia, jakby błąd. Działają wtedy wszystkie wiatraki, zasilacz i ledy, jednak nie ma obrazu, Jednak jak wtedy wduszę przycisk reset, komputer uruchomi się ponownie, przejdzie poprawnie POST i wszystko działa jak należy, czary. Jest tak za każdym razem gdy zamknę całkowicie komputer. Co może być przyczyną tego? Sprawdzałem już wszystkie kości pamięci, dwa kable zasilające pod grafę i jestem w kropce. Czy to może być niebezpieczne dla moich podzespołów? Gdyż żaden wiatrak nie wyje, nie łapie temperatur, jak się odpali to chodzi idealnie Dodam że wrzucony jest najnowszy bios, resetowałem CMOS (co prawda nie baterią, ale jak zalecicie, to sprawdzę), nic nie było kręcone i nie mam pojęcia co jest nie tak.. Moja konfiguracja: - MOBO: GIGABYTE GA-P43-ES3G- PROC: INTEL CORE 2 QUAD Q8400 4x2,66 GHz- RAM: RAM Kingston 4GB DDR2 (800MHz) 2x2GB + 2x1GB też kingston, te same napięcia, też dual channel. z góry dzięki za pomoc i pozdrawiam! Edytowane 6 Sierpnia 2014 przez Masteq Cytuj Link to post Share on other sites
worm 17821 Napisano 6 Sierpnia 2014 Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2014 Próbowałeś np. zamieniać miejscami pamięci ? Jaki masz zasilacz ? Cytuj Link to post Share on other sites
raisroc 63 Napisano 6 Sierpnia 2014 Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2014 Jaki masz zasilacz i kartę graficzną? Cytuj Link to post Share on other sites
Masteq 0 Napisano 6 Sierpnia 2014 Autor Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2014 Wybaczcie że nie napisałem tych informacji, ale troche stresuje mnie ta sytuacja - Zasilacz: Corsair VX550W - Grafika: Radeon HD 5700 Tak, próbowałem zmieniać ram miejscami, wkładać poszczególne kości oddzielnie, nadal to samo. Cytuj Link to post Share on other sites
worm 17821 Napisano 6 Sierpnia 2014 Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2014 Jeśli wymieniałeś mobo i dzieje się tak jak zamkniesz komputer, to może gdzieś jest jakieś zwarcie. Sprawdziłbym czy działa poprawnie wszystko złożone poza obudową. Cytuj Link to post Share on other sites
Masteq 0 Napisano 6 Sierpnia 2014 Autor Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2014 Dzieje się tak i poza i w obudowie Cytuj Link to post Share on other sites
ragon 456 Napisano 6 Sierpnia 2014 Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2014 co prawda nie baterią, ale jak zalecicie, to sprawdzę A spróbuj tak zrobić. słyszę 3 próby uruchomienia ponownego (takie cichutkie 'stuknięcia') po czym 3 szybkie piknięcia, jakby błąd. Jaki masz bios? Bo 3 sygnały są różnie odbierane, np. w jednym to pamięć a w innych wersjach karta graficzna. Cytuj Link to post Share on other sites
Masteq 0 Napisano 6 Sierpnia 2014 Autor Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2014 Wyjęcie baterii nie pomogło. Bios AWARD, wersja F14, najnowsza na moje mobo. Włożyłem starą grafikę która nie wymaga podłączania pod zasilacz, komputer zaskoczył normalnie. Sprawdziłem następnie 2 kable pod nową grafikę, na obydwu ten sam problem. Więc teraz pytanie, to mój zasilacz, czy grafika niedomaga? Cytuj Link to post Share on other sites
worm 17821 Napisano 6 Sierpnia 2014 Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2014 Musiałbyś pożyczyć od kogoś inny zasilacz i sprawdzić. Cytuj Link to post Share on other sites
ragon 456 Napisano 6 Sierpnia 2014 Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2014 W poprzedniej karcie graficznej miałem taki problem, że zasilanie nie przepływało na 6pin. Użyłem przejściówki molex>6pin. Jak masz taką przejściówkę, przetestuj. I jak wyżej (worm) pożyczka lub przetestować na innym pc. Cytuj Link to post Share on other sites
bolso 5 Napisano 6 Sierpnia 2014 Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2014 Wyjęcie baterii nie pomogło. Bios AWARD, wersja F14, najnowsza na moje mobo. Włożyłem starą grafikę która nie wymaga podłączania pod zasilacz, komputer zaskoczył normalnie. Sprawdziłem następnie 2 kable pod nową grafikę, na obydwu ten sam problem. Więc teraz pytanie, to mój zasilacz, czy grafika niedomaga? a styk PCIe na karcie jak i gniazdo zasilania nie ma żadnych oznak przepalenia? masz miernik ? możesz sprawdzić napiecie jakie dochodzi do wtyczki PCIe ? Cytuj Link to post Share on other sites
Masteq 0 Napisano 6 Sierpnia 2014 Autor Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2014 Styk na karcie działa dobrze, u kumpla działa karta poprawnie, wieczorkiem będę miał drugą kartę do testów i przejściówkę molex-6 pin, będę testował. Miernika niestety nie mam jak załatwić, okaże się wieczorem co i jak. Cytuj Link to post Share on other sites
ragon 456 Napisano 6 Sierpnia 2014 Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2014 Skoro u kumpla działa poprawnie, to sprawdź zasilacz (pożycz od niego jak możesz). Cytuj Link to post Share on other sites
TopperHarkley 3 Napisano 6 Sierpnia 2014 Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2014 Też obstawiam zasilacz Cytuj Link to post Share on other sites
Masteq 0 Napisano 6 Sierpnia 2014 Autor Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2014 Okazuje się że to jednak wina grafiki, włożyłem lepszą grafę i zaskakuje już normalnie, dziwne W każdym bądź razie dzięki za pomoc! Cytuj Link to post Share on other sites
ragon 456 Napisano 7 Sierpnia 2014 Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2014 Styk na karcie działa dobrze, u kumpla działa karta poprawnie, Okazuje się że to jednak wina grafiki, włożyłem lepszą grafę i zaskakuje już normalnie, dziwne W każdym bądź razie dzięki za pomoc! Już się pogubiłem. Jak u kumpla działa idealnie to grafika jest ok. To musi być coś nie tak u Ciebie. Pewnie włożyłeś taką, która pobierała mniej energii. Trzeba było dla pewności sprawdzić na innym zasilaczu ... Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts