Grecki18 0 Napisano 30 Lipca 2010 Udostępnij Napisano 30 Lipca 2010 Witam, Mój problem polega na tym, iż komputer się nie boot'uje. W biosie mam ustawione iż napęd optyczny jest jako pierwszy widziany a potem 2 dyski twarde w RAID0. Po uruchomieniu komputera i załadowaniu się biosu powinien być rozruch dowolnym klawiszem a zamiast tego jest podłoga "_" w lewym górym rogu. Napęd optyczny jest sprawyny, sprawdziłem u kolegi oraz laser jest czysty, gdyż go przeczysciłem. Stacja dyskietek normalnie boot'uje się. Napęd optyczny jest podłączony przez IDE. W biosie Asusa Maximus ii Formula w programie EZ Flashback 2, gdzie można uaktualniać biosa napęd optyczny widzi płyty(zmieniałem biosy, ale nie pomogły), a przy boot'owaniu nie reaguje napęd. Próbowałem również zmieniać zworki na napędzie optycznym, ale też to nie pomogło i zostało na Master. Płyta główna - Asus Maximus ii Formula bios 2202 Dyski twarde - Segate ST3500320AS 500 GB 2x w raid 0 Informatyk doradził mi, że płyta główna jest rozwalona, gdyż nie boot'uje i powinienem wysłać na gwarancję... Proszę o jakieś porady. Pozdrawiam, Mateusz. Cytuj Link to post Share on other sites
adbacz 0 Napisano 30 Lipca 2010 Udostępnij Napisano 30 Lipca 2010 A co chcesz zBOOTować? Instalke systemu czy coś innego jak np. memtest? Cytuj Link to post Share on other sites
Bany_krk 200 Napisano 30 Lipca 2010 Udostępnij Napisano 30 Lipca 2010 padł sektor rozruchowy dysku, mbr trzeba wyzerować lub padł kontroler spróbuj zbootować hirena z oraz bez podpiętego dysku Cytuj Link to post Share on other sites
Grecki18 0 Napisano 31 Lipca 2010 Autor Udostępnij Napisano 31 Lipca 2010 Witam, @Adbacz Tak chce zbootowac system viste, ale nie ma tego rozruchu dowolnym klawiszem. Memtest działa, poprzez stację dyskietek @Bany_krk Próbowałem bez podłączonych dysków twardych i też było to samo. Ogólnie za bootowanie jest odpowiedzialny bios, ale według mnie jest z nim wszystko dobrze więc nie wiem co jest nie tak. Nie próbowałem bootować przez hirena, bo nie wiem na jakiej zasadzie działa ten program a nawet nie wiem jak go zainstalować jak mi się komputer ładuje tylko do biosu. Padł sektor rozruchowy? płyta główna jest nowa więc nie przychodzi mi do głowy, że trafiłem na rozwaloną? Jak ten MBR można wyzerować? Pozdrawiam, Mateusz. Cytuj Link to post Share on other sites
Bany_krk 200 Napisano 31 Lipca 2010 Udostępnij Napisano 31 Lipca 2010 czyli jak dysk odpiety i dalej nic to nie mbr sprawdź tak dla zasady bateryjkę jeszcze + pogrzeb w ustawieniach kontrolera w biosie Cytuj Link to post Share on other sites
Grecki18 0 Napisano 2 Sierpnia 2010 Autor Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2010 Witam, Chyba już wiem w czym problem polega. U kolegi zainstalowałem na swoim dysku twardym windowsa, wróciwszy do domu komputer się normalnie włączył i włożyłem do napędu optycznego płytkę po chwili zauważyłem, iż napęd nie widzi płytki. Dioda się świeci, mruga cały czas coś próbuje znaleźć, ale komputer nie widzi. Z internetu pobrałem frimware do napędu swojego, ale nic też nie pomogło. Napęd u kolegi czyta płyty więc jest sprawny. Sprawdzałem wiele płytek, więc tu też nie leży problem. Zmieniłem taśmę w celu sprawdzenia czy to kontroler IDE czy tasiemka nawaliła i niestety to kontroler... a drugiego kontrolera nie posiadam na płycie niestety... =( 1)Mam jeszcze zasadnicze pytanie, Czy w serwisie komputerowym są w stanie zmienić kontroler IDE lub go naprawić bo nie chce mi się wysyłać płytkę na gwarancję z tego powodu =) P.S Jeśli się mylę i macie inne sugestie z chęcią wysłucham. Z góry dzięki i pozdrawiam, Mateusz. Cytuj Link to post Share on other sites
adbacz 0 Napisano 3 Sierpnia 2010 Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2010 No tak to nieraz bywa jeśli chce się komuś pomóc na odległość lecz się szuka nie w tym miejscu gdzie leży błąd. To akurat było banalne;p Jeśli płyta główna jest na gwarancji to nic innego jak wysyłka na gwarancje. Chyba, że kupisz kontroler IDE podłączany pod PCI. Cytuj Link to post Share on other sites
Grecki18 0 Napisano 3 Sierpnia 2010 Autor Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2010 Witam, @Adbacz Znaczy mam dwie możliwości... Kupić nowy napęd optyczny pod SATA lub jak mówisz kontroler Płyty się nie opłaca wysyłać na gwarancję i czekać 3tyg. dla kontrolera IDE... Na przyszłość jak będę sprzedawał płytę główną to ją sprzedam od razu z kontrolerem IDE już podłączonym pod PCI jak mówisz, a w opisie dodam, że kontroler fabryczny na płycie jest uszkodzony... Więc problemów nie powinno być Kontroler IDE np. taki? http://allegro.pl/item1153247823_kontro ... ak60a.html Lub lepiej taki? http://allegro.pl/item1163017912_przejs ... ukcja.html P.S Rozumiem, że przy instalowaniu systemu to w pierwszej kolejności zaznaczamy dodatkowy kontroler a nie napęd optyczny, gdyż napęd będzie podłączony do dodatkowego kontrolera IDE w gnieździe PCI? Czy bios nie będzie miał problemu go wykryć? Płyta to Asus Maximus ii Formula, przypominam. Pozdrawiam, Mateusz. Cytuj Link to post Share on other sites
adbacz 0 Napisano 3 Sierpnia 2010 Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2010 Nie znam się na zewnętrznych kontrolerach, ale nie powinno być problemu z instalacją systemu z płyty która sie znajduje w napędzie podłączonym pod zewnętrzny kontroler. Chyba, że to jakiś chłam i tylko w systemie będzie działał bo sterowniki będzie potrzebował jak większośc chłamów na rynku. Co do samych przejściówek to jestem na nie a tym bardziej takiej jak u góry, możesz mieć problemy. Ten kontroler jest dosyć tani i ma własny BIOS z układem VIA więc nie powinieneś mieć problemów. Zaczekaj na wypowiedź kogoś obeznanego w temacie. Lub kup napęd SATA i z IDE daj sobie spokój. Cytuj Link to post Share on other sites
Bany_krk 200 Napisano 3 Sierpnia 2010 Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2010 jak chcesz nie mieć problemów z instalacją systemu na każdym kontrolerze to http://driverpacks.net/applications/dri ... base/10.06 + http://driverpacks.net/driverpacks/wind ... rage/10.06 (to dla xo) dla visty i 7 http://driverpacks.net/driverpacks/wind ... rage/10.03 + http://forum.driverpacks.net/viewtopic.php?id=4200 Cytuj Link to post Share on other sites
Grecki18 0 Napisano 3 Sierpnia 2010 Autor Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2010 Witam, @ Bany_krk 1) Możesz mi powiedzieć coś więcej na temat tych sterowników? Bo według twojej rozpiski muszę aż 3 ściągnąć i chciałbym dokładnie wiedzieć do czego służą... Czy są niezbędne? są ogólne do wszystkich kontrolerów? Czy do wybranych? 2) Czy te sterowniki działają jak FRIMWARE np. do dysków twardych, że po wgraniu raz jest już zapisany wiecznie uptade do czasu jak innego nie wgrasz? 3) Posiadam 2 dyski, korzystam z jednego, ale jak będę chciał zrobić RAID0 to podłącze drugi dysk i stracę dane i będę musiał postawić system, mam nadzieje, iż dzięki tym kontrolerom system się z boot'uje a jeśli nie to jak zainstaluje te sterowniki? Czy zrobić to przed formatem? Sorki za tyle pomieszanych pytań, ale chce w końcu mieć tego RAID0 i wiedzieć, że boot'owanie systemu działa jak będę chciał zrobić formata... Pozdrawiam, Mateusz. Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts