bossk 1099 Napisano 30 Sierpnia 2014 Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2014 pentium ma zdecydowanie mocniejsze redzenie niz athlon, wsiec w przypadku gdy gra wykorzystuje 1-2 rdzneie (tak jak WOT) pentium bedzie duzo szybszy Link to post Share on other sites
rikitiki 25 Napisano 31 Sierpnia 2014 Autor Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2014 (edytowane) Nawet w grach na 4 rdzenie jest lepiej http://pclab.pl/art57691.html Mój poprzedni athlon jest jeszcze poniżej wydajności tego x4 760k po OC. Średnia wydajność http://pclab.pl/art57691-15.html czyli ok 50% większa niż mojego poprzedniego proca po OC, jednym słowem opłacało się wymienić, teraz to znowu karta zaczyna ograniczać fps. Niestety trafiła mi się słaba sztuka do OC i będę kombinował z inną Edytowane 31 Sierpnia 2014 przez rikitiki Link to post Share on other sites
mbe13 444 Napisano 31 Sierpnia 2014 Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2014 Nawet w grach na 4 rdzenie jest lepiej http://pclab.pl/art57691.html Mój poprzedni athlon jest jeszcze poniżej wydajności tego x4 760k po OC. Średnia wydajność http://pclab.pl/art57691-15.html czyli ok 50% większa niż mojego poprzedniego proca po OC, jednym słowem opłacało się wymienić, teraz to znowu karta zaczyna ograniczać fps. Niestety trafiła mi się słaba sztuka do OC i będę kombinował z inną Atlony na FM1 wyżej się nie kręcą. Max to 3,7GHz ale trzeba mieć sporo szczęscia by taką sztukę dorwać. Zresztą jak na 631 to niezły wynik OC. Link to post Share on other sites
rikitiki 25 Napisano 31 Sierpnia 2014 Autor Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2014 Atlony na FM1 wyżej się nie kręcą. Max to 3,7GHz ale trzeba mieć sporo szczęscia by taką sztukę dorwać. Zresztą jak na 631 to niezły wynik OC. Nie zaktualizowałem sygnatury, siedzę już na G3258K. Chodziło mi o to że Athlon x4 631 @ 3.57Ghz (ok 1.5V) jest średnio o około 50% słabszy w grach od G3258@4.7Ghz i że warto było zmienić na intela. A będę szukał innej sztuki G3258 bo trafiła mi się padaka jesli chodzi o OC, powyżej 4.2Ghz już robi się niestabilny. Link to post Share on other sites
Peterr 106 Napisano 31 Sierpnia 2014 Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2014 Na jakiej płycie kręcisz tego Pentiuma? Link to post Share on other sites
rikitiki 25 Napisano 31 Sierpnia 2014 Autor Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2014 Najtańsza MSI H81M-P33 Bios 1.7, zadziwiająco dobra jak na swoją cenę (ludzie kręcą do 4.8ghz na nawet 1.4v na dobrych sztukach tego procka) Link to post Share on other sites
mbe13 444 Napisano 31 Sierpnia 2014 Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2014 (edytowane) I ty to łyknąłeś?? Coś czuję że sekcja nie wyrabia. Przyjrzałem sie tej płycie i mogę powiedzieć jedno - 4,8GHz to mit na tej płycie. 4,2GHz to dużo. Edytowane 31 Sierpnia 2014 przez mbe13 Link to post Share on other sites
haszu 50 Napisano 31 Sierpnia 2014 Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2014 Ja gdybym kupował do kręcenia to pierwsze co bym pomyślałto sekcja zasilania ;_; Ale jak kupi bez, to niech chociaż kupi radiatory na ram i da je na sekcje... 1 Link to post Share on other sites
rikitiki 25 Napisano 31 Sierpnia 2014 Autor Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2014 (edytowane) Ludzie czy wy wiecie o czym piszecie? Ta płyta obsługuje na luzaku topowe i7 które ma 84W a sekcja na pewno robiona jest z "górką" żeby nie szła na 100% cały czas bo będzie się przegrzewać. A z resztą http://forum.pclab.pl/topic/967800-PENTIUM-G3258-ANNIVERSARY-Edition-G3258/ Pierwszy użytkownik na liście, ta sama płyta tylko lepsza sztuka procka... Proszę się nie wypowiadać jeśli nie ma się pojęcia w danym temacie. Do mnie już idzie, mam nadzieje lepsza sztuka, więc zobaczę na ile pójdzie. Pozdrawiam Edytowane 31 Sierpnia 2014 przez rikitiki Link to post Share on other sites
mbe13 444 Napisano 1 Września 2014 Udostępnij Napisano 1 Września 2014 To nie jest kwestia sztuki cepa a płyta. Rysiu lubi naginać rzeczywistość. Wszystkie g3258 to selekty i wszystkie dobrze się kręcą. A to że płyta obsługuje i7 nie ma nic do tego jakie oc wykonasz na pentiumie. 1 Link to post Share on other sites
daryzda 1306 Napisano 1 Września 2014 Udostępnij Napisano 1 Września 2014 (edytowane) Dlatego do kręcenia tego 2-rdzeniowca warto brać 20zł droższego ASRock-a H81M-DGS z 4 fazami http://www.asrock.com/mb/Intel/H81M-DGS/index.pl.asp?cat=Download&os=BIOS . Edytowane 1 Września 2014 przez daryzda 1 Link to post Share on other sites
jarnuszkiewiczm 1096 Napisano 1 Września 2014 Udostępnij Napisano 1 Września 2014 Wziąłeś najtańszą możliwą płytę pod s1150 i się dziwisz że nie możesz wykręcić, i polegasz na tym że jakiś koleś rzekomo wykręcił na niej do 4,7.... hmmm, nie chcę nic mówić ale jak następna sztuka się też nie podkręci to nie zamawiaj trzeciego ani całej palety pentiumów, tylko zmień płytę główną 3 Link to post Share on other sites
rikitiki 25 Napisano 1 Września 2014 Autor Udostępnij Napisano 1 Września 2014 (edytowane) To nie jest kwestia sztuki cepa a płyta. Rysiu lubi naginać rzeczywistość. Wszystkie g3258 to selekty i wszystkie dobrze się kręcą. A to że płyta obsługuje i7 nie ma nic do tego jakie oc wykonasz na pentiumie. Brawo, rozwiązałeś zagadkę, ale tylko w swoim widzimisie i jeszcze ktoś wcisnął że się zgadza, padłem No to teraz fakty: Rewizja SR1V0 to chyba jedna z najgorszych rewizji, akurat chyba teraz jest w sprzedaży wszędzie, bo zamawiałem już w 2 sklepach i jest ta sama. Tu na z97 i też jakoś nie może wykręcić na tej rewizji! http://www.overclockers.com/forums/showthread.php?t=748103 No cóż z97 to też słaba i tania płyta. Tu płyty i osiągnięte stabilne OC http://forums.anandtech.com/showthread.php?t=2389948 Pozdrawiam raz jeszcze Edytowane 1 Września 2014 przez rikitiki Link to post Share on other sites
currahee 292 Napisano 1 Września 2014 Udostępnij Napisano 1 Września 2014 Rewizja SR1V0 to chyba jedna z najgorszych rewizji, Oj jest bardzo zła mój kręci się na 4,8Ghz 1,325V więcej nie próbowałem bo już mi się nie chciało . Na co dzień 4,5Ghz 1,18V. Bardzo słaba rewizja no ale ja mam Asusa B85-PRO Gamer z 8-oma fazami . Także słuchaj kolegów co radzą zmień płytę zamiast sprawdzać kolejne rewizje Pentiumów. 2 Link to post Share on other sites
GRAABI 7278 Napisano 1 Września 2014 Udostępnij Napisano 1 Września 2014 (edytowane) @2up To,że komuś udało się podkręcić na niej selekta i ustabilizować go na parę minut,żeby zrobić screena,to nie znaczy,że mobo da radę utrzymać takie OC przez dłuższy czas. Edytowane 1 Września 2014 przez GRAABI 2 Link to post Share on other sites
mbe13 444 Napisano 1 Września 2014 Udostępnij Napisano 1 Września 2014 Rewizja SR1V0 to chyba jedna z najgorszych rewizji, akurat chyba teraz jest w sprzedaży wszędzie, bo zamawiałem już w 2 sklepach i jest ta sama. BEHEHEHEHEHE Po pierwsze to SR1V0 to tzw S-Spec czyli oznaczenie modelu zaś G3258 wystepuje tylko i jedynie w rewizji C0 http://ark.intel.com/pl/products/82723/Intel-Pentium-Processor-G3258-3M-Cache-3_20-GHz#@ordering I w sumie na tym skończymy bo widzę że próbujesz coś udowodnić ale ci nie wyszło 1 Link to post Share on other sites
rikitiki 25 Napisano 1 Września 2014 Autor Udostępnij Napisano 1 Września 2014 (edytowane) Jak zwał tak zwał, pisałem teraz z zawziętym overclockerem z klubu OC, który przerzucił już 30szt g3258 i potwierdza także moje słowa, niestety wszystko zależy od sztuki procka, czyli to s-spec jest nie ważne, po prostu może się trafić dobra sztuka albo padaka, stąd nie da się u mnie wycisnąć więcej. Podkręcał na budżetowym asusie h81, z identyczną ilością faz i dobre sztuki szły 4.8ghz na 1.4v, a słabe nie chciały przekroczyć 4ghz. Potwierdzenie jest wszędzie, wyniki 4.0 czy 4.1ghz na z97, z87 to nic innego jak słaba sztuka procka http://www.overclockzone.com/forums/showthread.php/2708421-Intel-Pentium-K-G3258-(20-Years)-CLUB To chyba Ty chciałeś coś udowodnić, nie mając tego procka i nie testując, ja mam, testowałem, próbowałem i wiem o co chodzi w tym temacie. Możemy porozmawiać jak się doedukujesz. Oj jest bardzo zła mój kręci się na 4,8Ghz 1,325V więcej nie próbowałem bo już mi się nie chciało . Na co dzień 4,5Ghz 1,18V. Bardzo słaba rewizja no ale ja mam Asusa B85-PRO Gamer z 8-oma fazami . Także słuchaj kolegów co radzą zmień płytę zamiast sprawdzać kolejne rewizje Pentiumów. Wszystko zależy od batcha i konkretnej sztuki ile razy mam powtarzać, można trafić na super sztuke a można na padakę. Tak jak kolega wyżej proszę o doedukowanie i nie wypisywanie jaka dobra sztuka Ci się akurat trafiła Edytowane 1 Września 2014 przez rikitiki 1 Link to post Share on other sites
mbe13 444 Napisano 1 Września 2014 Udostępnij Napisano 1 Września 2014 gó**o prawda. Dobre sztuki idą do sklepu jako G3258 a słabe do G3420 a to ze nie kręci się powyżej 4.2GHz to zbiek czynników takich jak umiejętności OC-era oraz dobranych podzespołów. Dobrze że dziś pierwszy wrześnie - przynajmniej do 15 będzie spokuj od gimbazy. 3 Link to post Share on other sites
rikitiki 25 Napisano 5 Września 2014 Autor Udostępnij Napisano 5 Września 2014 (edytowane) A ten dalej swoje haha http://forum.pclab.p...-Najnowsze-gry/ Odpowiedz mi na 3 pytania: 1. Dlaczego przeszedł cinebench na 4.7Ghz i 1.4v,vccin 1.9v? 2. Dlaczego przeszedł crysis 3 WTTJ w takich samych ustawieniach. 3. Dlaczego przeszedł 3dm 11 Physics. W każdym z tych testów proc idzie na 100% lub prawie 100% pod pełnym obciążeniem. Moja 3 sztuka robi 4.3ghz na 1.245V, 2ga 4.1 na 1.2v, 1wsza 4.0 na 1.19v i to wszystko na tej samej płycie Udowodnij że jest inaczej Umiejętności hahahahah miałem e5300@4.2Ghz na 1.42v no faktycznie brak umiejętności, jak już proc więcej nie może bo jest niestabilny to nic nie zrobisz chłopie. I znowu kilka osób klika + banda .......... nie mających pojęcia o komputerach ani o OC Edytowane 5 Września 2014 przez rikitiki 1 Link to post Share on other sites
pumias 99 Napisano 5 Września 2014 Udostępnij Napisano 5 Września 2014 Moja 3 sztuka robi 4.3ghz na 1.245V, 2ga 4.1 na 1.2v, 1wsza 4.0 na 1.19v i to wszystko na tej samej płycie A po co tobie aż 3 sztuki?! 1 Link to post Share on other sites
rikitiki 25 Napisano 5 Września 2014 Autor Udostępnij Napisano 5 Września 2014 (edytowane) A po co tobie aż 3 sztuki?! Proste, żeby znaleźć selekta lub coś koło selekta, to trzeba przemłócić "kilka" procków i wybrać z tego jeden najlepszy, czasami są to dzięsiątki procesorów, lub kupić od kogoś już wyselekcjonowaną sztukę. 4.3ghz to dla mnie trochę słaby wynik ale nie będę więcej szukał lepszych sztuk, ewentualnie kupię od kogoś selekta jak się uda. Edytowane 5 Września 2014 przez rikitiki 1 Link to post Share on other sites
jarnuszkiewiczm 1096 Napisano 5 Września 2014 Udostępnij Napisano 5 Września 2014 (edytowane) Wiesz że za 3 sztuki tego pentiuma miałbyś już 4690k, albo nawet bez K i byś na tym 10X lepiej wyszedł? jeśli kupiłeś trzy i ani jeden nie doszedł nawet do 4,5 ghz to to jest płyta główna, przykro mi ale beka z cb bo jakoś każdy kto ma ten procesor i w miarę dobre mobo to wyciąga minimum 4,5, musiałbyś trafić 3 pasztety pod rząd, prawdopodobieństwo jest niemal zerowe, jeszcze raz podkreślam, opierasz swoje przypuszczenia na przykładzie jednego gościa, masz najtańszą i najsłabszą płytę pod LGA 1150 i chcesz procesor do 4,7 ghz kręcić. co jest bardziej prawdopodobne, że pare ludzi którzy ci tłumaczą jak jest się mylą, czy że uparcie błądzisz. Edytowane 5 Września 2014 przez jarnuszkiewiczm 3 Link to post Share on other sites
rikitiki 25 Napisano 5 Września 2014 Autor Udostępnij Napisano 5 Września 2014 (edytowane) I znowu głupoty Na początku owszem były super sztuki tego procka w sklepach, teraz prawie wszystko to padaki, własnie dzisiaj na konkurencyjnym forum napisał nowy uzytkownik g3258 4.2Ghz stabilne na 1.25v http://forum.pclab.pl/topic/967800-PENTIUM-G3258-ANNIVERSARY-Edition-G3258/page__st__560 Marcin_21 ma płytę MSI B85-G43 bo z nim pisałem , mnóstwo przykładów na zagranicznych stronach stabilnych 4.0, 4.1 na z97, nie chce mi się tego linkować, wszystko już przeczytałem i przejrzałem, rozmawiałem też z zawodowym overclockerem i tak samo mówił że na 10-20 procków trafi się na prawdę dobra sztuka. Proponuje bardziej się wgłębić w temat. Next http://www.overclockers.com/forums/showthread.php/748103-Intel-Pentium-G3258-(20th-Anniversary-Edition)-Owner-s-thread "Evilsizer" płyta Asrock z97m OC Formula itd.... A co do moich procków to oczywiście zostawiam 1 sztukę a reszta do zwrotu Kolega Ryszard sprawdzał temperaturę sekcji i jest trochę ponad 60C przy 4.7 1.4v więc nie ma co się bać. Wiem, wam i tak się nie przetłumaczy, fakty to też za mało. Wy nadal jak to ładnie opisałeś będziecie błądzić i zgadywać, a temu co przetestował nie uwierzycie, jakie to polskie Edytowane 5 Września 2014 przez rikitiki 1 Link to post Share on other sites
k0chan 814 Napisano 6 Września 2014 Udostępnij Napisano 6 Września 2014 @rikitiki, takiego steku bzdur jak w twoim wykonaniu w tym temacie dawno nie czytałem. Przy tych cepach od samego początku serwisy testujące (a trochę się od Ciebie tam lepiej znają) piszą, że potrzebna jest porządna płyta z dobra sekcją zasilania - kupiłeś 3 sztuki i 4.3 Ghz? POlewka, to ja z takim prawdopodobieństwem phenomy prędzej znajduje, gdzie można odblokować rdzenie, chłopie, weź przestań pisać banialuki, jak ci bardziej doświadczeni ludzie piszą, że to płyta, schowaj głowę w piasek i się nie kompromituj z tym swoim "selektem". Ta cała seria pentiumów to same selekty, jakbys nie wiedział. 2 Link to post Share on other sites
currahee 292 Napisano 6 Września 2014 Udostępnij Napisano 6 Września 2014 Ta cała seria pentiumów to same selekty, jakbys nie wiedział. Nie przesadzajmy, płyta jest ważna i to, że na tym MSI można dojść choć do 4,3Ghz uważam za sukces ale reszta to już silicon lottery każdy proc będzie się kręcić inaczej. We wspominanych "serwisach testujących" goście robili np. 4,8Ghz przy vcore 1,4 a nawet 1,5V! tymczasem np. mój taki wynik zrobił już przy 1,325V kwestę płyty można tu wykluczyć (moja ma 8iem faz) więc zastają różnice między samymi chipami. Ciekaw jestem tylko czy te sztuki, które ma rikitiki zrobiły by więcej na lepszej płycie - tak dla nauki . Link to post Share on other sites
Recommended Posts