Skocz do zawartości

Recommended Posts

Starałem się wtedy pobić 10 000 pktów, z tymże karta 7900GS Zalman OC.

http://img519.imageshack.us/img519/8752/10024pb8.th.jpg

Niedawno nie mogłem przekręcić go na więcej niż 2500MHz, ale teraz zauważyłem, że wtedy dałem dużo wyższe napięcie.

Stabilnie i długo (na BOX) chodzi mi na 2400 i pamięci 960MHz 5-5-5-16.

Ciekawe - mam taki sam procek ale go nie podkręcałem. Jakoś nigdy nie czułem takiej potrzeby.. Jak takie podkręcenie ma się np. do wydajności w renderingu ?

Jeśli chcesz długo coś renderować jakimś programem, raczej nie polecam podkręcania. Nawet jeśli minimalne, to zawsze jest ryzyko padnięcia systemu. Jeśli po kilku godz renderowania, przed końcem, padnie Ci komp, zjesz myszke.. ;)

Ja tam różnicę zauważyłem wyraźną np W CoD4, lub Dircie. W Crysisie też, ale mniej. Jeśli grasz, na pewno to odczujesz, szczególnie w dynamicznych scenach.

Chyba, że ma za słabą kartę. Wtedy podkręcanie przyniesie mało (lub wcale) fps. Na 7600GS po wymianie procka nie było prawie żadnej różnicy (nie warta zamieszania). Na kartach wydjnościowo podobnych do 9600GT przyrosty sięgały 30% (było 30% MHz więcej). Wypada dodać, że procek powinien spełniać zalecane wymagania gry.

Ja tam różnicę zauważyłem wyraźną np W CoD4, lub Dircie. W Crysisie też, ale mniej. Jeśli grasz, na pewno to odczujesz, szczególnie w dynamicznych scenach.

Chyba, że ma za słabą kartę. Wtedy podkręcanie przyniesie mało (lub wcale) fps. Na 7600GS po wymianie procka nie było prawie żadnej różnicy (nie warta zamieszania). Na kartach wydjnościowo podobnych do 9600GT przyrosty sięgały 30% (było 30% MHz więcej). Wypada dodać, że procek powinien spełniać zalecane wymagania gry.

Zgadzam się. (I właśnie dlatego więcej nie podkręcam)

Ja tam wykręciłem E2160 na 3,2GHz i chyba stabilnie działa. Temperatura max w Orthosie to było jakieś 59 C przy napięciu 1,56V.

Musiałbym się jeszcze pewnie z timingami pamięci pobawić żeby więcej wyciągnąć (mam Geile 800MHz). POwinien śmigać 3,6GHz bo taktowanie pamięci na to pozwala (przy FSB 400, pamięci mają nominalne 800) ale za chiny nie załaduje systemu tylko prędzej czy później wyskakuje blue screen lub po prostu zwiecha. Moja płyta główna to GB P31-DS3L.

Różnica w wydajności w grach jest naprawdę duża po podkręceniu dobrego procka.

ja posiadam płytę asusteka p5b z chipsetem intela p965 i mojego core2 duo e4400 udało mi się podkręcić do 2.95GHz, gdy próbowałem jeszcze bardziej go podkręcić to podczas testowania procesora programem occt wykrywał mi błędy w obliczeniach procesora, więc zrezygnowałem z dalszego podkręcania ;) temperatura procesora w stresie nie przekracza 70 stopni C.

Pare dni temu pobiłem swój rekord podkręcając E2160 na tym samym sprzęcie do 3,51GHz. Napięcie 1,55V, napięcie DDR +0,1V i temperatura 74C po 33 sekundach w Orthosie. Ale 3DMark 2006 przeszedł dwa razy bez problemów więc powiedzmy że system działa stabilnie na tych ustawieniach.

... 3DMark 2006 przeszedł dwa razy bez problemów więc powiedzmy że system działa stabilnie na tych ustawieniach.

Niekoniecznie:P To, że 3dMark przeszedł pomyślnie test, nie oznacza że system jest super stabilny. Spróbuj włączyć jakoś konkretną grę i wtedy zobacz czy Ci winda nie sprawi niespodzianki ;)

Hmm, ja narazie podkręciłem procka amd64x2 6000+ z fsb 200 na 210 co daje 3150MHz na rdzeń. Niestety dalej nie mogę bo jest ograniczenie i muszę biosa wymienić. Moje mobo to asus m2n-e sli. 1,36v to full, lecz podobno w najnowszym biosie jest 1,59 V. Wtedy go podkręcę do 235x15 i zobaczymy jak będzie się zachowywał po całonocnym teście w programie ;)

Widziałem artykuł na pclabie i skręcili go do 3,7GHz przy napięciu 1,68V coś takiego. Mam zamiar skręcić go do tylu ile pozwoli mi płyta po wymianie BIOS'u na nowszy.

Jak chcesz mogę Ci wysłać linka z artykułem na pw bo nie chcę łamać zasad forum.

OK, możesz podesłać
  • 2 lata później...