Skocz do zawartości

wybór płyty głównej pod i5-4690k

Recommended Posts

Witam wszystkich :)

w ciągu najbliższego miesiąca mam zamiar złożyć  PC a więc tak :

Przeznaczenie głównie gry i praca codzienna

procesor zdecydowałem się na i5-4690k  ponieważ po przejrzeniu testów i7 tylko do gier wydaje się zbędna :) (cena + 400 fps w zależności od gry pare procent)

proszę o pomoc przy wyborze płyty głównej rozsondne minimum to 300-400 zł max to 600-700 i tu jest problem gdzie kończy się opłacalność płyty głównej a gdzie zaczyna się już zwykły marketing :) chodzi mi o to czy dopłacając coraz wyższa cenę do płyty zyskuje coś co jestem w stanie wykorzystać w codziennym życiu. 

za  dwa, trzy miesiące po zaopatrzeniu się w odpowiednie chłodzenie mam zamiar kręcić proca dlatego płyta ma dla mnie takie znaczenie, nie chce wysokich temperatur i jak najmniejszą awaryjność :)

np http://allegro.pl/plyta-glowna-asus-maximus-vii-ranger-intel-z97-i4467403517.html czy polecacie inną jeśli tak to dlaczego i czy warto zaoszczędzić czy warto dopłacić   :)

reszcza kompa to:

karta AMD R9 270 MSI (będzie wymieniana po premierze wiedzmina :) )

ram:jeszcze nie wybrany

dziękuje wszystkim zainteresowanym tematem jeśli nie uwzględniłem jakiś info to proszę o info :)

MSI Z97-G43 - dobra chlodzona sekcja zasilania , full atx , podkrecisz bez problemu. Jesli chcesz placic za bajery GAMING 1,2,3,4,5,6,7 ... purity sound , fatal1ty , sound core , killer lan , rapier lan i inne to droga wolna ale wedlug mnie nie ma to sensu. Do tego G.skill 2400 mhz i masz bardzo porzadny sprzet do gamingu.

Imo kupując rangera przepłaca się za design i kolory. Za niecałe 500zł masz świetnie wyposażinego asrocka z97 extreme 4, posiada on mocną i chłodzoną 12-fazową sekcję zasilania, złacze m.2, dobrej jakości dźwiękówke, 2 kości uefi, złacze sata express oraz przyciski power i reset. Ma ona świetny stosunek cena/jakość i pozwoli ona wykrzeszać ostatnie poty, z tego procesora.

• Popieram 2

obejrzałem tego Extreme 4 i powiem że naprawdę fajna płyta :) temp sekcji zasilania niskie, oc wysokie, złącze m.2 (prawdopodobnie kupie od razu dysk jako systemowy) dzięki wielkie za zainteresowanie tematem :)

Obudowę mam dobrze wentylowaną i chodzenie na procka też kupie porządne ponieważ  liczę później na wysokie OC żeby za chwile nie zmieniać znowu całej platformy :) jeśli ma ktoś jeszcze jakieś propozycje chętnie posłucham :) na razie wybór padł na ASrock Extreme 4 :) 

Jako iż Twój  przedział cenowy jest różny proponuję zerknąć tutaj http://www.purepc.pl/poradniki/jaka_plyta_glowna_lga_1150_przeglad_najciekawszych_modeli?page=0,0

Jest tam opisane wiele modeli i napewno jakiś sobie wybierzesz...każda jest dobra w swojej klasie. ;)

Podepnę się pod temat. Co myślicie o tej płycie MSI Z97 Guard Pro pod 4690K 3.5 up to 3.9 Ghz? Zależy mi na jak najtańszej i najlepszej :) Więcej niż 16GB ddr3 1600 raczej mieć nie będę, a i w podkręcania bawić się nie umiem więc nie musi być wypas. Ewentualnie w zestawie http://www.komputronik.pl/product/238942/Sprz%C4%99t_komputerowy/Podzespo%C5%82y/MSI_Z97_GAMING_3_Intel_Core_i5_4690K_3_50_GHz_BOX.html

Edytowane przez samson09
dobra sekcja zasilania i audio

ALC 892 z tamtej epoki. 

chodzi mi o to czy dopłacając coraz wyższa cenę do płyty zyskuje coś co jestem w stanie wykorzystać w codziennym życiu.

Nie.

Chcesz płytę ma wszystko? Extreme 4 na Z87 i Z97X Killer do 500 zł.

Chcesz za do 400 zł to H97 Performace.

Spokojnie na niej OCniesz 4690K do 4.5 GHz o ile będziesz miał dobrą sztukę.

Edytowane przez eVerest