Dissowsky 0 Napisano 29 Lipca 2014 Udostępnij Napisano 29 Lipca 2014 Witam, chciałem się upewnić bo mam mały problem czy to jest normalne że z tyłu obudowy w niektórych miejscach razi prąd jak się dotknie ? Mam tak w nowo poskładanym komputerze jak i w starym który ma z 8 lat czy to normalne ? Cytuj Link to post Share on other sites
maciek396 60 Napisano 29 Lipca 2014 Udostępnij Napisano 29 Lipca 2014 Witam, czy komputer jest podłączony do gniazdka z uziemieniem? Cytuj Link to post Share on other sites
Dissowsky 0 Napisano 29 Lipca 2014 Autor Udostępnij Napisano 29 Lipca 2014 Nie wiem za bardzo o jakie uziemienie chodzi... Jest podłączony do zwykłego gniazdka. Jeżeli to w czymś pomoże to nie mam w domu piorunochronu Cytuj Link to post Share on other sites
Damianos1 13 Napisano 29 Lipca 2014 Udostępnij Napisano 29 Lipca 2014 Zobacz czy np jakas wtyczka nie dotyka obudowy np molex. Mocno kopie? Czy leciutko? Cytuj Link to post Share on other sites
Dissowsky 0 Napisano 29 Lipca 2014 Autor Udostępnij Napisano 29 Lipca 2014 molex czyli ? tak średnio czasami lekko czasami mocno Cytuj Link to post Share on other sites
maciek396 60 Napisano 29 Lipca 2014 Udostępnij Napisano 29 Lipca 2014 Zobacz czy z gniazdka do którego podłączony jest komputer (gniazdka, nie przedłużacza/listwy) wystaje bolec, który wchodzi do wtyczki, jeśli tak to możliwe że podłączone jet uziemienie Cytuj Link to post Share on other sites
Wento 1825 Napisano 29 Lipca 2014 Udostępnij Napisano 29 Lipca 2014 Myślę, ze gdyby nie było uziemienia w gniazdku lub obwód w domu użytkownika nie ma układu TNCS to na obudowie byłoby sporo wyższe napięcie. Cytuj Link to post Share on other sites
kml700 92 Napisano 29 Lipca 2014 Udostępnij Napisano 29 Lipca 2014 Up teoretycznie powinno być 230 . Zobacz bo może rzeczywiście jakiś kabel w obudowie o coś zahacza . Co do uziemienia to sam bolec może być tylko zwykłą "atrapą " . Cytuj Link to post Share on other sites
maciek396 60 Napisano 29 Lipca 2014 Udostępnij Napisano 29 Lipca 2014 Gdyby doszło do wewnętrznego zwarcia w obudowie (wtyczka gdzieś dotyka) to zabezpieczenia w zasilaczu uniemożliwiły by włączenie komputera, lub wyłączył by się zaraz po włączeniu. Co do uziemienia to tak jak napisałem wyżej, "czy z gniazdka do którego podłączony jest komputer (...) wystaje bolec, który wchodzi do wtyczki, jeśli tak to możliwe że podłączone jest uziemienie". Cytuj Link to post Share on other sites
Dissowsky 0 Napisano 29 Lipca 2014 Autor Udostępnij Napisano 29 Lipca 2014 tak we wszystkich gniazdkach jakie mam wystaje bolec Cytuj Link to post Share on other sites
Wento 1825 Napisano 29 Lipca 2014 Udostępnij Napisano 29 Lipca 2014 Up teoretycznie powinno być 230 . Zobacz bo może rzeczywiście jakiś kabel w obudowie o coś zahacza . Co do uziemienia to sam bolec może być tylko zwykłą "atrapą " . Jak najbardziej, to, ze gniazdko ma bolec, nie znaczy, że instalacja jest zabezpieczona. Starsze instalacje posiadają przewód neutralny połączony z ochronnym, zaś nowsze posiadają je osobno. Oczywiście rzekomo da się jakby przerobić starszą na nowszą, ale bywa różnie. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
radam5 215 Napisano 29 Lipca 2014 Udostępnij Napisano 29 Lipca 2014 Moim zdaniem na 100% nie masz podłączonego uziemienia. to, ze gniazdko ma bolec, nie znaczy, że instalacja jest zabezpieczona i tyle w temacie. Cytuj Link to post Share on other sites
bar1004 102 Napisano 29 Lipca 2014 Udostępnij Napisano 29 Lipca 2014 Może też być zamieniony kabelek (uziemienie z jednym z pozostałych), u mnie tak było i obudowa kopała lekko (w stosunku do 230V ) po dotknięciu jej i czegoś uziemionego (np. kaloryfer). Cytuj Link to post Share on other sites
bożo_wporzo 140 Napisano 30 Lipca 2014 Udostępnij Napisano 30 Lipca 2014 Po prostu - rozkręć gniazdko w ścianie do którego jest podłączony komputer i powiedz co i jak tam jest podłączone lub zrób zdjęcie (jeśli nie wiesz jak to wytłumaczyć), a my już sprawdzimy czy masz w jakikolwiek sposób podłączone uziemieni. Dodatkowo otwórz budę kompa i zobaczy czy wtyczki nie dotykają obudowy, czy wszystko jest dobrze podpięte i czy wszystkie przewody mają zachowaną ciąłość izolacji (nie ma pęknięć/przetarć, itp). Wszystko zajmie Ci max 10 min przy powolnej pracy więc to nie jest dużo roboty - do dzieła i daj znać. Cytuj Link to post Share on other sites
Wento 1825 Napisano 30 Lipca 2014 Udostępnij Napisano 30 Lipca 2014 (edytowane) Warto pamiętać, że źle podłączone gniazdko ma zły wpływ na żywotność urządzeń do niego podłączonych. Edytowane 30 Lipca 2014 przez Crout Cytuj Link to post Share on other sites
GoingMad 396 Napisano 30 Lipca 2014 Udostępnij Napisano 30 Lipca 2014 (edytowane) Warto pamiętać, że źle podłączone gniazdko ma zły wpływ na żywotność urządzeń do niego podłączonych. Dokladnie jak ktos podlacza komputer warty pare tys do gniazdka bez uziemienia ... to nie wiem gdzie tu logika ,tak jak nie raz widze przedluzacze bez uziemienia a do nich podlaczone sprzety warte +- 10kapci to klekajcie narody... Edytowane 30 Lipca 2014 przez GoingMad Cytuj Link to post Share on other sites
Wento 1825 Napisano 30 Lipca 2014 Udostępnij Napisano 30 Lipca 2014 Nie tyle co brak uziemienia, ale są takie parapety co potrafią podłączyć fazę pod neutralny itd, takie gniazdko będzie działać ale niestety bedzie niszczyć urządzenia. Cytuj Link to post Share on other sites
martinoxxl 239 Napisano 31 Lipca 2014 Udostępnij Napisano 31 Lipca 2014 (edytowane) są takie parapety co potrafią podłączyć fazę pod neutralny Oświeć mnie co się stanie jak podłączysz fazę pod neutral?? Odpowiem Ci. Zwarcie i bezpiecznik "wyskoczy" Jak zamienisz fazę z neutralnym nie stanie się nic. I nic nie uszkodzisz Nie ma czegoś takiego jak podłączenie fazy pod neutral:P Gniazdko ma 3 styki fazowy brązowy(czarny) przewód - jedna dziurka neutralny niebieski przewód - druga dziurka ochronny PE żółto-zielony - bolec fazowy z neutralnym możesz zamienić i nic to nie zmienia Ważne by ochronny był żółto zielony Tyle w temacie. A to, że obudowa "kopie" to nie żaden molex itp. 12V Cię nie porazi, hmm.. no może lekko porazi jak dotkniesz językiem Przyczyną jest to, że komputer nie jest prawidłowo uziemiony. Możliwi winowajcy: -Stara instalacja elektryczna 2 żyłowa(nie ma przewodu ochronnego) pod bolec podłącza się neutralny. -Przerwa w przewodzie neutralnym w instalacji elektrycznej w domu. -Jak masz litwę zasilającą to i ona może być uszkodzona lub mieć przewód 2 żyłowy zamiast 3. -Kabel do zasilacza. -Zasilacz Jeżeli masz w domu wyłącznik różnicowoprądowy to możesz sprawdzić jego działanie. Bierzesz próbnik sprawdzasz w którym otworze gniazdka jest faza (neon świeci), do dziurki w której nie ma fazy czyli neutralnej wkładasz końcówkę kabelka, drugą końcówką dotykasz bolca Wyłącznik różnicowoprądowy powinien zadziałać i odłączyć zasilanie w całym mieszkaniu Edytowane 31 Lipca 2014 przez martinoxxl Cytuj Link to post Share on other sites
Wento 1825 Napisano 1 Sierpnia 2014 Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2014 (edytowane) Oświeć mnie co się stanie jak podłączysz fazę pod neutral?? Odpowiem Ci. Zwarcie i bezpiecznik "wyskoczy" Jak zamienisz fazę z neutralnym nie stanie się nic. I nic nie uszkodzisz Nie ma czegoś takiego jak podłączenie fazy pod neutral:P Gniazdko ma 3 styki fazowy brązowy(czarny) przewód - jedna dziurka neutralny niebieski przewód - druga dziurka ochronny PE żółto-zielony - bolec fazowy z neutralnym możesz zamienić i nic to nie zmienia Ważne by ochronny był żółto zielony Tyle w temacie. Gniazdko, które ma zamieniony przewód L z N-ką będzie działać, urządzenia do niego podłączone też, ale nie będzie działać filtr przeciwzakłóceniowy. Edytowane 1 Sierpnia 2014 przez Crout Cytuj Link to post Share on other sites
Dissowsky 0 Napisano 2 Sierpnia 2014 Autor Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2014 Dodam ze np jak odlaczalem usb z tylu to komp sie wylaczal Cytuj Link to post Share on other sites
martinoxxl 239 Napisano 5 Sierpnia 2014 Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2014 (edytowane) Gniazdko, które ma zamieniony przewód L z N-ką będzie działać, urządzenia do niego podłączone też, ale nie będzie działać filtr przeciwzakłóceniowy. Bzdura. Proszę o wiarygodne źródło. Poza tym podaj jak prawidłowo podłączyć gniazdko?? powiedzmy podwójne. gdzie faza?? gdzie neutralny?? Edytowane 5 Sierpnia 2014 przez martinoxxl 1 Cytuj Link to post Share on other sites
KIciulek 221 Napisano 5 Sierpnia 2014 Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2014 Coś mi się wydaje, że zapędziliście się w temacie. Kolega na 100% nie ma uziemienia i zbiera się ładunek na kompie w jakiś sposób (lub jest na niego przekazywany). Też nie mam niestety uziemienia i też miałem podobnie. Kopało prądzikiem po dotknięciu metalowej części kompa albo dysku zewnętrznego, który się "restartował"... Nic wielkiego się nie działo. Co pomogło? Zmiana siedziska. Ja byłem źródłem ładunku, a właściwie moje krzesło. Teraz siedzę na takich koralikach jak z samochodu i nigdy problem się nie powtórzył. Autorze, zobacz czy po dotknięciu grzejnika nie kopie Cię prąd Albo zanim dotkniesz kompa, to dotknij grzejnika i wtedy coś rób przy nim. Cytuj Link to post Share on other sites
TurboHydra 18 Napisano 5 Sierpnia 2014 Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2014 Podobna sytuacja może mieć miejsce, gdy monitor lcd straci warstwę antystatyczną na matrycy - na przykład z powodu czyszczenia go złym preparatem(ale wtedy i sam monitor powinien kopać, a ładunek może się zbierać na tylnym panelu I/O płyty głównej po kablu vga). Cytuj Link to post Share on other sites
Dissowsky 0 Napisano 5 Sierpnia 2014 Autor Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2014 Chyba jednak nie mam uziemienia w gniazdku jeszcze dziś dokładniej sprawdzę ale raczej nie mam... Źle było podłączone uziemienie i ojciec mi już podłączył więc nie kompie i tez sprawdzę czy problem Kernel-Power 41 zniknął bo miałem kłopoty z tym że komputer sam mi się resetował ale może była to wina źle podłączonego uziemienia Cytuj Link to post Share on other sites
Wento 1825 Napisano 6 Sierpnia 2014 Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2014 Bzdura. Proszę o wiarygodne źródło. Poza tym podaj jak prawidłowo podłączyć gniazdko?? powiedzmy podwójne. gdzie faza?? gdzie neutralny?? To ja bym prosił o wiarygodne źródło, że takie gniazdko nie będzie działać. Jeżeli się już o takie rzeczy pytasz to Tobie odpowiem, faza po lewej, neutralny po prawej. Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts