mateono 123 Napisano 24 Lipca 2014 Udostępnij Napisano 24 Lipca 2014 (edytowane) Jak pozbyć się tego paskudztwa? Uprzedzając wszystkie pytania: Samochód stał rok na parkingu i będzie mój w niedalekiej przyszłości(obecny właściciel jest zbyt leniwy żeby coś z nim zrobić i prawdopodobnie go odziedziczę). http://zapodaj.net/8a5bb607b35c9.jpg.html http://zapodaj.net/298e2baaedf40.jpg.html http://zapodaj.net/31b2d87252978.jpg.html http://zapodaj.net/5f6675bf8b283.jpg.html http://zapodaj.net/bc74772f38c11.jpg.html Muszę się zająć tym samochodem, naprawić cieknącą chłodnicę, wyciekający olej, połamany zderzak, pozbyć się wilgoci. Ogólnie trochę dłubania będzie przez kilka tygodni. PS. Kto zgadnie co to za samochód? Edytowane 24 Lipca 2014 przez mateono Cytuj Link to post Share on other sites
worm 17818 Napisano 24 Lipca 2014 Udostępnij Napisano 24 Lipca 2014 Ja bym popytał, w jakiejś firmie zajmującej się czyszczeniem pojazdów, ile mogłaby taka usługa kosztować. Takie zapleśniałe pasy to nieciekawie wyglądają i nie wiem czy można wszystkim to czyścić. ps.ze względu na kształt tylnej szybki chodziły mi po głowie: new beetle, ford ka i fiat 500 , ale ten ostatni ma inne zagłówki. Cytuj Link to post Share on other sites
Hamma 26 Napisano 24 Lipca 2014 Udostępnij Napisano 24 Lipca 2014 Proponuję pranie tapicerki całego auta, na 100% zniknie wszystko jeżeli pranie zostanie zrobione tak jak należy czyli odkurzaczem do WODY specjalną rękawiczką do czyszczenia materiału, Najlepiej zostawić auto na znanej dobrej Myjni Samochodowej auto zostanie tam na 1 lub 2 dni koszt takiej usługi to około 100 do 200 zł Cytuj Link to post Share on other sites
mateono 123 Napisano 24 Lipca 2014 Autor Udostępnij Napisano 24 Lipca 2014 (edytowane) Jeszcze jedno. Jeżeli samochód stał nieużywany przez rok, to co powinienem wymienić i sprawdzić? Edytowane 24 Lipca 2014 przez mateono Cytuj Link to post Share on other sites
Hamma 26 Napisano 24 Lipca 2014 Udostępnij Napisano 24 Lipca 2014 W takiej sytuacji zalecam pozostawić auto u mechanika w celu spr. stanu auta. Cytuj Link to post Share on other sites
worm 17818 Napisano 24 Lipca 2014 Udostępnij Napisano 24 Lipca 2014 Stacja diagnostyczna, wymiana wszelkich płynów a i tak pewnie wszystkiego nie wykryją. Zabezpieczenie podwozia przed korozją itp. Cytuj Link to post Share on other sites
mateono 123 Napisano 24 Lipca 2014 Autor Udostępnij Napisano 24 Lipca 2014 Pewnie będzie mnie to kosztowało kupę kasy Samochód to Opel Corsa Cytuj Link to post Share on other sites
worm 17818 Napisano 24 Lipca 2014 Udostępnij Napisano 24 Lipca 2014 Jeśli masz możliwość, to ja bym przed zakupem odwiedził serwis i diagnostę. Lepiej wydać "parę" złotych na dokładny przegląd, niż miałoby się okazać dziurą bez dna. Cytuj Link to post Share on other sites
PawelQ 107 Napisano 24 Lipca 2014 Udostępnij Napisano 24 Lipca 2014 (edytowane) Dobrze kolega wyżej mówi.. Sprawdzić Ci mogą w salonie, a zrobić to możesz już gdzie indziej, "po taniości". Chociaż zauważyłem ostatnio, że niektóre salonowe usługi (Opla - mam Vectre C) nie odbiegają zbytnio cenowo od usług "normalnych mechaników" (20-50 PLN różnicy). Niektóre. Mój znajomy ma słynne hasło na warsztacie: http://img6.demotywatoryfb.pl//uploads/201207/1343417773_bwazwj_600.jpg Edytowane 24 Lipca 2014 przez PawelQ 1 Cytuj Link to post Share on other sites
mateono 123 Napisano 24 Lipca 2014 Autor Udostępnij Napisano 24 Lipca 2014 Ale ja go nie kupuję, tylko dostaję Cytuj Link to post Share on other sites
drachenfeles 5499 Napisano 24 Lipca 2014 Udostępnij Napisano 24 Lipca 2014 Stacja diagnostyczna, wymiana wszelkich płynów to raz, a dwa, trzy, cztery... zawieszenie (amory, sprężyny) prawie na pewno do wymiany hamulce/tarcze w zasadzie na pewno do wymiany wszelkie linki i inne tego typu elementy nawet jak jeszcze nie pękły to wymień profilaktycznie, bo pękną wszystkie elementy gumowe/uszczelki do czyszczenia i nasmarowania czymś zmiękczającym do pielęgnowania gumy, podobnie jak wszystkie zawiasy, zamki itp najpierw water depresant wersja 40 i czyszczenie, potem smarowanie czymś sensownym - gdzie temperatura/prąd miedzią, wszędzie indziej suchym smarem sprawdź szczelność przewodów powietrza oraz przewodów paliwowych, te drugie profilaktycznie wymień układ elektryczny do przeglądu na 99% jest zawilgocony i pordzewiały - to chyba największa upierdliwość, bo trzeba ogarniętego elektryka, żeby wszystkie "puszki, kostki i styki" posprawdzał, albo dużo czasu, samozaparcia i dobrego schematu, by zrobić to samemu dmuchawa/klima na 100% zagrzybiona i zasyfiona, wiadomo karoseria i zaprawki, to też wiadomo co robić Pewnie będzie mnie to kosztowało kupę kasy korsiawka jest generalnie tania jak barszcz, tzn w porównaniu z ambitniejszymi furkami Cytuj Link to post Share on other sites
mateono 123 Napisano 24 Lipca 2014 Autor Udostępnij Napisano 24 Lipca 2014 Na razie załatwiłem maszynę do ozonowania i szukam jakiegoś miejsca gdzie mógłbym się za to zabrać, bo na parkingu przed blokiem to będzie trudne do zrobienia. No i nie wiem czy sobie sam z tym wszystkim poradzę. Będę musiał poprosić jakiegoś wujka bardziej obeznanego ode mnie o pomoc. Cytuj Link to post Share on other sites
madoch 31 Napisano 24 Lipca 2014 Udostępnij Napisano 24 Lipca 2014 Auto stało rok ? to pewnie opony będą do wymiany (zapewne i tak już były paroletnie). Poza tym, mogą łożyska szumieć. Wymieniłbym: oleje filtry pasek rozrządu (jeżeli jest łańcuch to ten element odpada) paski klinowe Łożyska dopiero wtedy gdy będą hałasować. Jaki to silnik ? Cytuj Link to post Share on other sites
mateono 123 Napisano 25 Lipca 2014 Autor Udostępnij Napisano 25 Lipca 2014 1.2 z instalacją gazową - tyle wiem. Znalazłem miejsce gdzie mógłbym to wszystko zrobić, ale tam nie ma kanału ani podnośnika. Na dodatek nie wiem jak mam go tam przenieść. Laweta pewnie droga, czyli zostaje holowanie. Cytuj Link to post Share on other sites
vuodi 1382 Napisano 25 Lipca 2014 Udostępnij Napisano 25 Lipca 2014 Wyrzuć fotele na zewnątrz i skorzystaj z dobrej mobilnej myjni, wykładzina na podłodze - wyrzucić z auta i też odpowiednimi środkami potraktować (z mobilnej myjni powinni mieć), przy okazji sprawdzisz podłogę od wewnątrz. Trochę pracy Cię czeka Ale jeśli ma to być dane za darmo - warto. To jest Corsa C ? Mój kumpel ma taką mobilną myjnie, poprosiłem żeby przyjechał pucnąć mi auto - ile syfu odkurzacz z wodą wydarł z siedzenia kierowcy to się nie spodziewałem Teraz całe autko w środku czyste i pachnące. Fakt faktem trochę to kosztuje, ale warto! Cytuj Link to post Share on other sites
mateono 123 Napisano 25 Lipca 2014 Autor Udostępnij Napisano 25 Lipca 2014 Tak, C. Czy jeżeli chciałbym holować ten samochód, to ta druga osoba też musi mieć prawo jazdy? Cytuj Link to post Share on other sites
bar1004 102 Napisano 25 Lipca 2014 Udostępnij Napisano 25 Lipca 2014 Przydałoby się znać kodeks albo przynajmniej sekundę pogooglować W skrócie - tak. Cytuj Link to post Share on other sites
mateono 123 Napisano 25 Lipca 2014 Autor Udostępnij Napisano 25 Lipca 2014 (edytowane) Czy holowanie takiego "wraku" jest bezpieczne? O własnych siłach on raczej nie pojedzie. Jeszcze rok temu wyciekał z niego płyn z chłodnicy. W dodatku akumulator rozładowuje się godzinę po podłączeniu go(sprawdzałem też inny). Na 99% to była wina radia, bo bez podłączonego radia nie było tego problemu. Edytowane 25 Lipca 2014 przez mateono Cytuj Link to post Share on other sites
drachenfeles 5499 Napisano 25 Lipca 2014 Udostępnij Napisano 25 Lipca 2014 nie jest bezpieczne, nie jest też legalne, teoretycznie powinieneś wpakować go na lawetę Cytuj Link to post Share on other sites
mateono 123 Napisano 25 Lipca 2014 Autor Udostępnij Napisano 25 Lipca 2014 (edytowane) Lawety nie mogę ciągnąć, bo masa lawety jest większa od samochodu ciągnącego. Więc pozostaje wynajęcie wozu z lawetą. Ewentualnie poproszę ojca, który ma prawo jazdy B+E żeby mi przewiózł. Edytowane 25 Lipca 2014 przez mateono Cytuj Link to post Share on other sites
dodo 20732 Napisano 25 Lipca 2014 Udostępnij Napisano 25 Lipca 2014 (na początek, zanim zaczniesz to czyścić, sugeruje dobrze wysuszyć) Cytuj Link to post Share on other sites
vuodi 1382 Napisano 25 Lipca 2014 Udostępnij Napisano 25 Lipca 2014 Holując auto - w tym przypadku te z niewiadomym stanem hamulców - trzeba pamiętać o paru rzeczach. Domyślam się że byłoby to połączenie linką, więc w takim wypadku auto holowane musi hamować auto holujące bo nie będzie naciągu linki - a ta Corsa ma niewiadomy stan hamulców więc albo połączenie sztywne, albo wynajmuj lawetę. Cytuj Link to post Share on other sites
mateono 123 Napisano 25 Lipca 2014 Autor Udostępnij Napisano 25 Lipca 2014 Na razie zastanawiam się nad przyczepą lawetą lub auto lawetą. Ile to może kosztować z kaucją? Bez kaucji sama przyczepa 80 zł, a auto laweta 250zł(ceny za dobę) Cytuj Link to post Share on other sites
drachenfeles 5499 Napisano 25 Lipca 2014 Udostępnij Napisano 25 Lipca 2014 ja dałem stówkę za przewózkę czymś takim z jednego końca miasta na drugi, ale normalnie jak szukałem po sieci to wołali po 120-150, na krótsze dystanse pewnie będzie taniej http://www.renault.jaszpol.pl/_uploads/thumb/uploads-KARAWANA_SAMOCHOD%C3%93W_MODYFIKOWANYCH_2012-laweta0_jpg_375_305_normal.jpg Cytuj Link to post Share on other sites
oli756 37 Napisano 26 Lipca 2014 Udostępnij Napisano 26 Lipca 2014 (edytowane) Natknąłem się na ten temat i pomyślałem, że też mógłbym podzielić się z wami moją pleśnią w mieszkaniu za które płacimy co miesiąc 5tysięcy złotych! Swoją drogą moglibyśmy założyć osobny temat.. np. ''pochwal się grzybem''http://s6.ifotos.pl/img/IMG0121JP_esrpnxw.JPGhttp://s3.ifotos.pl/img/IMG0122JP_esrpnxa.JPG Edytowane 26 Lipca 2014 przez oli756 1 Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts