Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam,

pytanie może i nie jest wymagające, ale nie znalazłem jasnej odpowiedzi w internecie, więc zdaję się na Waszą wiedzę.

Czy jeśli mam wolny dysk HDD w laptopie, to opłaca się podpiąć pendriva i użyć jako ReadyBoost ?

Ten dysk naprawdę jest wąskim gardłem w mojej konfiguracji. Napotkałem technologię ReadyBoost i zastanawiam się czy, może to trochę odciążyć mój dysk? Czytałem, że używa się tego, kiedy w komputerze jest mało pamięci RAM, ja akurat mam 12 gb więc nie do końca, rozumiem, czy ReadyBoost w postaci pendriva, przyspieszy mi operacje, które strasznie obciążają mój wolny HDD.

Pozdrawiam

Nie chodzi o jedną konkretną przyczynę, dysk po prostu ma niską przepustowość i same programy z autostartu, mimo relatywnie czystego windowsa potrafią się długo uruchamiać, a nie ma tam żadnych zamulających śmieci typu torrent, zostawiłem same obowiązkowe programu typu drivery intela czy nvidii. Podam numer mojego HDD WDC WD10JPVT-24A1YT0.

System to w8.1 z najnowszym updatem. Więc jak, czy ten ReadyBoost może coś pomóc ? Przykładowo mając teraz dysk zapchany przy jakiejśc operacji 100% wydajności, to czy z ReadyBoostem, operacja by przyspieszyła ? Albo dysk używał przy tej samej prędkości np. chociażby 90% z bazowej mocy bez RB ?

Edytowane przez Lukas4Angels

A jakie konsekwencje niesie za sobą wyłączenie pliku stronicowania ? Oprócz tego, że może przyspieszyć komputer tak jak mówisz, musi mieć jakiś minus.

"Jeśli używasz 64 - bitowej wersji systemu Windows, masz więcej niż 4GB pamięci RAM, a nie wykonujesz czynności wymagających dużej ilości pamięci, możesz zwiększyć wydajność wyłączając plik stronicowania."

To znaczy, że jeśli wykonuje jakąś operacje wymagającą 100% mojego RAMu przy wyłączonym pliku stronicowania będzie to chodziło wolniej ? Proszę o jasne wytłumaczenie

Edytowane przez Lukas4Angels

Jeśli przekroczysz użycie 12GB ramu najprawdopodobniej program zużywający najwięcej się wyłączy, przynajmniej tak to u mnie działa. Sprawdzałem to otwierając jak najwięcej stron kwejka   :D

@Edit:

W windows 7 w monitorze zasobów można sprawdzić co korzysta z dysku nie wiem jak jest w 8. Możliwe że jakiś program ciągle z niego korzysta bądź jak u niektórych działające indeksowanie go obciąża. Najlepiej jakbyś poszukał jakiegoś programu pod 8 do sprawdzenia co korzysta z dysku.

Edytowane przez -polish-

W 8 jest tak samo jak w 7. 

Ale tu nie chodzi o diagnozę, co pochłania moc dysku, bo jeśli już działa w 100% to wiem, co tą moc przerobową pochłania, chodzi o to, żeby odciążyć trochę ten dysk, ale nie poprzez wyłączanie programów zjadajacych mu pamięc, a poprzez ReadyBoosta w postaci pendriva. I to jest właśnie kwintesencja całego tematu. Czy przy mojej konfiguracji ReadyBoost odciąży dysk i jak on działa ?

http://pl.wikipedia.org/wiki/ReadyBoost Najlepiej jakbyś uruchomił ReadyBoost na swoim pendrivie i zobaczył efekty, niektórym to przyśpiesza działanie systemu, a niektórym nie. Jeśli nie chcesz wyłączać pamięci wirtualnej możesz ją przenieść na jedną partycje i  z defragmentować co przyśpieszy odczyt. Mógłbyś też wyłączyć ją i sprawdzić jak będzie działał komputer po ponownym unieruchomieniu, jeśli nie wykonujesz operacji wymagających dużej ilości ramu nie powinno być żadnego problemu z działaniem systemu.