Lukas4Angels 0 Napisano 24 Lipca 2014 Udostępnij Napisano 24 Lipca 2014 Witam, pytanie może i nie jest wymagające, ale nie znalazłem jasnej odpowiedzi w internecie, więc zdaję się na Waszą wiedzę. Czy jeśli mam wolny dysk HDD w laptopie, to opłaca się podpiąć pendriva i użyć jako ReadyBoost ? Ten dysk naprawdę jest wąskim gardłem w mojej konfiguracji. Napotkałem technologię ReadyBoost i zastanawiam się czy, może to trochę odciążyć mój dysk? Czytałem, że używa się tego, kiedy w komputerze jest mało pamięci RAM, ja akurat mam 12 gb więc nie do końca, rozumiem, czy ReadyBoost w postaci pendriva, przyspieszy mi operacje, które strasznie obciążają mój wolny HDD. Pozdrawiam Cytuj Link to post Share on other sites
worm 17812 Napisano 24 Lipca 2014 Udostępnij Napisano 24 Lipca 2014 Co tak obciąża dysk twardy, że pomimo 12GB ramu jest kiepsko ? Cytuj Link to post Share on other sites
Lukas4Angels 0 Napisano 24 Lipca 2014 Autor Udostępnij Napisano 24 Lipca 2014 (edytowane) Nie chodzi o jedną konkretną przyczynę, dysk po prostu ma niską przepustowość i same programy z autostartu, mimo relatywnie czystego windowsa potrafią się długo uruchamiać, a nie ma tam żadnych zamulających śmieci typu torrent, zostawiłem same obowiązkowe programu typu drivery intela czy nvidii. Podam numer mojego HDD WDC WD10JPVT-24A1YT0. System to w8.1 z najnowszym updatem. Więc jak, czy ten ReadyBoost może coś pomóc ? Przykładowo mając teraz dysk zapchany przy jakiejśc operacji 100% wydajności, to czy z ReadyBoostem, operacja by przyspieszyła ? Albo dysk używał przy tej samej prędkości np. chociażby 90% z bazowej mocy bez RB ? Edytowane 24 Lipca 2014 przez Lukas4Angels Cytuj Link to post Share on other sites
-polish- 2 Napisano 24 Lipca 2014 Udostępnij Napisano 24 Lipca 2014 Jeśli masz 12GB ramu to zamiast używać pendriva do ReadyBoost moim zdaniem lepiej będzie wyłączyć plik stronicowania co powinno przyśpieszyć odczyt plików zapisywanych w pliku stronicowania. Cytuj Link to post Share on other sites
Lukas4Angels 0 Napisano 24 Lipca 2014 Autor Udostępnij Napisano 24 Lipca 2014 (edytowane) A jakie konsekwencje niesie za sobą wyłączenie pliku stronicowania ? Oprócz tego, że może przyspieszyć komputer tak jak mówisz, musi mieć jakiś minus. "Jeśli używasz 64 - bitowej wersji systemu Windows, masz więcej niż 4GB pamięci RAM, a nie wykonujesz czynności wymagających dużej ilości pamięci, możesz zwiększyć wydajność wyłączając plik stronicowania." To znaczy, że jeśli wykonuje jakąś operacje wymagającą 100% mojego RAMu przy wyłączonym pliku stronicowania będzie to chodziło wolniej ? Proszę o jasne wytłumaczenie Edytowane 24 Lipca 2014 przez Lukas4Angels Cytuj Link to post Share on other sites
-polish- 2 Napisano 24 Lipca 2014 Udostępnij Napisano 24 Lipca 2014 (edytowane) Jeśli przekroczysz użycie 12GB ramu najprawdopodobniej program zużywający najwięcej się wyłączy, przynajmniej tak to u mnie działa. Sprawdzałem to otwierając jak najwięcej stron kwejka @Edit: W windows 7 w monitorze zasobów można sprawdzić co korzysta z dysku nie wiem jak jest w 8. Możliwe że jakiś program ciągle z niego korzysta bądź jak u niektórych działające indeksowanie go obciąża. Najlepiej jakbyś poszukał jakiegoś programu pod 8 do sprawdzenia co korzysta z dysku. Edytowane 24 Lipca 2014 przez -polish- Cytuj Link to post Share on other sites
Lukas4Angels 0 Napisano 24 Lipca 2014 Autor Udostępnij Napisano 24 Lipca 2014 W 8 jest tak samo jak w 7. Ale tu nie chodzi o diagnozę, co pochłania moc dysku, bo jeśli już działa w 100% to wiem, co tą moc przerobową pochłania, chodzi o to, żeby odciążyć trochę ten dysk, ale nie poprzez wyłączanie programów zjadajacych mu pamięc, a poprzez ReadyBoosta w postaci pendriva. I to jest właśnie kwintesencja całego tematu. Czy przy mojej konfiguracji ReadyBoost odciąży dysk i jak on działa ? Cytuj Link to post Share on other sites
-polish- 2 Napisano 25 Lipca 2014 Udostępnij Napisano 25 Lipca 2014 http://pl.wikipedia.org/wiki/ReadyBoost Najlepiej jakbyś uruchomił ReadyBoost na swoim pendrivie i zobaczył efekty, niektórym to przyśpiesza działanie systemu, a niektórym nie. Jeśli nie chcesz wyłączać pamięci wirtualnej możesz ją przenieść na jedną partycje i z defragmentować co przyśpieszy odczyt. Mógłbyś też wyłączyć ją i sprawdzić jak będzie działał komputer po ponownym unieruchomieniu, jeśli nie wykonujesz operacji wymagających dużej ilości ramu nie powinno być żadnego problemu z działaniem systemu. Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts