airborne82 60 Napisano 24 Lipca 2010 Udostępnij Napisano 24 Lipca 2010 Witam Cos się stało mi z jedną pamięcią GoodRam 1 gb 667 mhz - w czasie grania wyskoczył mi niebieski ekran śmierci , zresetowałem kompa i jak odpalił to się zawiesił na początkowej planszy ale zauważyłem że widzi tylko 2 gb zamiast 3 , więc coś z pamięcią - rozkręciłem komputer i posprawdzałem wszystkie pamiecie i czy przypadkiem jakieś gnazdo na ram nie poszło ale wyszło ze jedna kostka jest uszkodzona ... nie wiem co jej jest ale komputer z ta pamięcią i bez zadnych innych w ogóle nie odpalał , na innych chodzi więc tylko ta jedna jest uszkodzona , nawet jak wepne wszystkie to komp już nie odpali Moje pytanie Na pudełku od pamięci pisze mi " LIFETIME WARRANTY " czyli dożywotnia gwarancja Ile jest w tym prawdy ? Niestety nie mam paragonu i nawet nie wiem w jakim sklepie kupowana gdyż 2 kości były kupione coś koło 2 lat temu na allegro i pewnie już po gwarancji sklepowej ale nie wiem czy jest ta gwarancja od producenta ?? I jak to sie ma ? Wysyła się to jakos na adres czy obojetnie do jakiego sklepu ? Problemem jest wlasnie brak paragonu Cytuj Link to post Share on other sites
adbacz 0 Napisano 24 Lipca 2010 Udostępnij Napisano 24 Lipca 2010 Jak się ma dożywotnią gwarancje i w ogóle jak chce się oddać coś na gwarancje to trzeba mieć dowód zakupu (paragon, faktura). Wątpie żeby udało CI się je wysłać i żeby naprawili za darmo. Ale spróbować można. Cytuj Link to post Share on other sites
airborne82 60 Napisano 24 Lipca 2010 Autor Udostępnij Napisano 24 Lipca 2010 No dobrze ale bierz pod uwage że nie kazdy trzyma cale zycie swistki papieru i że nawet z czasem one wyblakają a sklepy upadają i nie masz gdzie isc po kopie ... więc w tym przypadku powinno sie liczyc to ze by plomby nie były zerwane i zadnych mechanicznych uszkodzeń a mam pytanie Bo teraz jak padła jedna pamięc to poważnie się zastanawiam nad kupnem 2x2 gb ( tylko nie wiem jaka szybkosc czy 800 czy tez 1066 mhz ) Czy moja plyta obsluguje te szybsze pamiecie ?? http://www.gigabyte.pl/products/mb/spec ... s2_20.html niby pisze coś takiego :Dwukanałowa pamięć DDR2 1066(O.C.) ale znowu w obslugiwanej pamieci jest tylko do 800 ... chyba ze tą 1066 jak się zakupi i wlozy do bios bedzie widzial jako 800 i bedzie trzeba podniesc takty ?? Jest sens zakupić nową pamiec 2x2 gb czy wystarczy dokupic 2x1 gb tej co mam teraz ( czyli goodram 667) albo na allegro tanio nieraz można wylicytować nawet innej firmy niekoniecznie goodRam ( oczywiscie bedzie wtedy uzywana ) Bo tak to moge spróbowac kupic pamiecie na raty w tym sklepie co niedawno zakupilem ( napisze do nich czy mozna brac jak się już coś brało i się splaca - dodatkowy miesieczny koszt nie wyjdzie nawet 20zl a jako ze mają mnie już w spisie i jestem jakby zaufanym klientem banku to chyba mozna brać ) Cytuj Link to post Share on other sites
adbacz 0 Napisano 24 Lipca 2010 Udostępnij Napisano 24 Lipca 2010 Jeśli pisze w specyfikacji to co podałeś to znaczy, że płyta obsługuje pamięć 1066MHz ale dopiero po OC. Czyli, kupisz osiemsetki i podkręcasz do 1066MHz i powinny chodzić, choć nigdy nic nie wiadomo. Jeśli nie zamierzasz podkręcać to wybierz zwykłe osiemsetki. Jak podkręcasz to 1066MHz. Możesz mieć problemy z kompatybilnością jeśli włożysz do jednej płyty Goodram i powiedzmy Kingston lub Corsair. Powtarzam: Mogą być problemy ale nie muszą. Cytuj Link to post Share on other sites
airborne82 60 Napisano 24 Lipca 2010 Autor Udostępnij Napisano 24 Lipca 2010 wiec lepiej zakupić albo te co mam GoodRam 667 albo jednak calkiem nowe 2x2 gb 800 lub 1066 ( chyba lepiej 1066 ) Cytuj Link to post Share on other sites
adbacz 0 Napisano 25 Lipca 2010 Udostępnij Napisano 25 Lipca 2010 Tak, lepiej sprzedać te Goodramy i kupić nowe tak jak napisałeś 2x2GB. Cytuj Link to post Share on other sites
airborne82 60 Napisano 25 Lipca 2010 Autor Udostępnij Napisano 25 Lipca 2010 Pytanie teraz tylko jakie brać ? 800 czy 1066 http://www.gigabyte.pl/products/mb/spec ... s2_20.html z obslugiwanej pamieci moge wyczytać ze chodzą 533 , 677 i 800 a wlasnie nie wiem co z 1066 - zeby nie bylo tak ze zakupie i nie bedą w ogole chodzily Cytuj Link to post Share on other sites
torture 107 Napisano 25 Lipca 2010 Udostępnij Napisano 25 Lipca 2010 1) Dozywotnia działa dopóki model jest w produkcji. Na tym to polega. 2) Brałbym 800, bo 1066 droższe, a zysku wydajnościowego za bardzo nie widać. Cytuj Link to post Share on other sites
airborne82 60 Napisano 25 Lipca 2010 Autor Udostępnij Napisano 25 Lipca 2010 oczywiscie ze jest w produkcji skoro w sklepach są ... noc chyba ze tylko sklepy mają jeszcze zapas http://www.x-kom.pl/p/19598-pamiec-ddra ... z-cl5.html Pytanie teraz Mialem 3 gb i gry chodzily dobrze przy 2 gb też nie zauwazylem drastycznego zwolnienia , nawet nie wiem czy jest jakas roznica przy 3 vs 2 gb ( system to XP ) Pytanie czy warto kupowac ramy ? Jak tak to czy nowe 2x2 gb 800 czy 1066 ( ale znowu kolega mowi ze lepiej 800 ) czy moze dokupić 2x1 albo tylko 1gb GoodRam 667 ( bo mam te GoodRamy ) czy też moze nie kupowac i siedziec na 2 gb ?? Tylko ze 2 gb to chyba niedlugo bedzie już mało do nowszych gier co wyjdą Więc : 1. Nie kupowac i siedzieć dalej na 2 gb 2. Kupić 2x2 gb 800 lub 1066 ( najlepiej ram z radiatorkami ) 3. Kupić 2x1 gb GoodRam 667 4. Kupić tylko jedną kośc 1 gb Goodram 667 w drugim wypadku koszt to ok 400zł ( starych bym nie sprzedawał tylko bym dał przyjaciólce do jej kompa ) w 3 to koszt ok 160zł a w 4 to 80 zl bo po tyle mniej wiecej chodza te Goodram oczywiscie móglbym wziąść 2 x 2 gb na raty jesli to by nie bylo problemem i nie kolidowalo z tym kredytem co już mam ( splacam ) Cytuj Link to post Share on other sites
airborne82 60 Napisano 26 Lipca 2010 Autor Udostępnij Napisano 26 Lipca 2010 Mam prośbe czy ktoś z was móglby mi polecić dobre pamięcie 2x2 gb ?oczywiscie ddr2 Tylko nie wiem czy brać lepiej 800 czy 1066 ( chodzi o to ze musze miec pewnosc ze moja plyta obsluzy te 1066 i po zmianie mnoznika bedą widoczne jako 1066 a nie jako 800 ) link do sklepu http://www.x-kom.pl/c/28-pamieci-ram.html Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts