Skocz do zawartości

GoodRam się zepsuł - czy gwarancja jest dożywotnia ??

Recommended Posts

Witam

Cos się stało mi z jedną pamięcią GoodRam 1 gb 667 mhz - w czasie grania wyskoczył mi niebieski ekran śmierci , zresetowałem kompa i jak odpalił to się zawiesił na początkowej planszy ale zauważyłem że widzi tylko 2 gb zamiast 3 , więc coś z pamięcią - rozkręciłem komputer i posprawdzałem wszystkie pamiecie i czy przypadkiem jakieś gnazdo na ram nie poszło ale wyszło ze jedna kostka jest uszkodzona ... nie wiem co jej jest ale komputer z ta pamięcią i bez zadnych innych w ogóle nie odpalał , na innych chodzi więc tylko ta jedna jest uszkodzona , nawet jak wepne wszystkie to komp już nie odpali

Moje pytanie

Na pudełku od pamięci pisze mi " LIFETIME WARRANTY " czyli dożywotnia gwarancja

Ile jest w tym prawdy ? Niestety nie mam paragonu i nawet nie wiem w jakim sklepie kupowana gdyż 2 kości były kupione coś koło 2 lat temu na allegro i pewnie już po gwarancji sklepowej ale nie wiem czy jest ta gwarancja od producenta ?? I jak to sie ma ? Wysyła się to jakos na adres czy obojetnie do jakiego sklepu ? Problemem jest wlasnie brak paragonu

Jak się ma dożywotnią gwarancje i w ogóle jak chce się oddać coś na gwarancje to trzeba mieć dowód zakupu (paragon, faktura). Wątpie żeby udało CI się je wysłać i żeby naprawili za darmo. Ale spróbować można.

No dobrze ale bierz pod uwage że nie kazdy trzyma cale zycie swistki papieru i że nawet z czasem one wyblakają a sklepy upadają i nie masz gdzie isc po kopie ... więc w tym przypadku powinno sie liczyc to ze by plomby nie były zerwane i zadnych mechanicznych uszkodzeń

a mam pytanie

Bo teraz jak padła jedna pamięc to poważnie się zastanawiam nad kupnem 2x2 gb ( tylko nie wiem jaka szybkosc czy 800 czy tez 1066 mhz )

Czy moja plyta obsluguje te szybsze pamiecie ??

http://www.gigabyte.pl/products/mb/spec ... s2_20.html

niby pisze coś takiego :Dwukanałowa pamięć DDR2 1066(O.C.)

ale znowu w obslugiwanej pamieci jest tylko do 800 ... chyba ze tą 1066 jak się zakupi i wlozy do bios bedzie widzial jako 800 i bedzie trzeba podniesc takty ??

Jest sens zakupić nową pamiec 2x2 gb czy wystarczy dokupic 2x1 gb tej co mam teraz ( czyli goodram 667) albo na allegro tanio nieraz można wylicytować nawet innej firmy niekoniecznie goodRam ( oczywiscie bedzie wtedy uzywana )

Bo tak to moge spróbowac kupic pamiecie na raty w tym sklepie co niedawno zakupilem ( napisze do nich czy mozna brac jak się już coś brało i się splaca - dodatkowy miesieczny koszt nie wyjdzie nawet 20zl a jako ze mają mnie już w spisie i jestem jakby zaufanym klientem banku to chyba mozna brać )

Jeśli pisze w specyfikacji to co podałeś to znaczy, że płyta obsługuje pamięć 1066MHz ale dopiero po OC. Czyli, kupisz osiemsetki i podkręcasz do 1066MHz i powinny chodzić, choć nigdy nic nie wiadomo.

Jeśli nie zamierzasz podkręcać to wybierz zwykłe osiemsetki. Jak podkręcasz to 1066MHz.

Możesz mieć problemy z kompatybilnością jeśli włożysz do jednej płyty Goodram i powiedzmy Kingston lub Corsair. Powtarzam: Mogą być problemy ale nie muszą.

Pytanie teraz tylko jakie brać ?

800 czy 1066

http://www.gigabyte.pl/products/mb/spec ... s2_20.html

z obslugiwanej pamieci moge wyczytać ze chodzą 533 , 677 i 800

a wlasnie nie wiem co z 1066 - zeby nie bylo tak ze zakupie i nie bedą w ogole chodzily

oczywiscie ze jest w produkcji skoro w sklepach są ... noc chyba ze tylko sklepy mają jeszcze zapas

http://www.x-kom.pl/p/19598-pamiec-ddra ... z-cl5.html

Pytanie teraz

Mialem 3 gb i gry chodzily dobrze przy 2 gb też nie zauwazylem drastycznego zwolnienia , nawet nie wiem czy jest jakas roznica przy 3 vs 2 gb ( system to XP )

Pytanie czy warto kupowac ramy ? Jak tak to czy nowe 2x2 gb 800 czy 1066 ( ale znowu kolega mowi ze lepiej 800 ) czy moze dokupić 2x1 albo tylko 1gb GoodRam 667 ( bo mam te GoodRamy ) czy też moze nie kupowac i siedziec na 2 gb ?? Tylko ze 2 gb to chyba niedlugo bedzie już mało do nowszych gier co wyjdą

Więc :

1. Nie kupowac i siedzieć dalej na 2 gb

2. Kupić 2x2 gb 800 lub 1066 ( najlepiej ram z radiatorkami )

3. Kupić 2x1 gb GoodRam 667

4. Kupić tylko jedną kośc 1 gb Goodram 667

w drugim wypadku koszt to ok 400zł ( starych bym nie sprzedawał tylko bym dał przyjaciólce do jej kompa )

w 3 to koszt ok 160zł a w 4 to 80 zl bo po tyle mniej wiecej chodza te Goodram

oczywiscie móglbym wziąść 2 x 2 gb na raty jesli to by nie bylo problemem i nie kolidowalo z tym kredytem co już mam ( splacam )

Mam prośbe

czy ktoś z was móglby mi polecić dobre pamięcie 2x2 gb ?oczywiscie ddr2

Tylko nie wiem czy brać lepiej 800 czy 1066 ( chodzi o to ze musze miec pewnosc ze moja plyta obsluzy te 1066 i po zmianie mnoznika bedą widoczne jako 1066 a nie jako 800 )

link do sklepu

http://www.x-kom.pl/c/28-pamieci-ram.html