Skocz do zawartości

Sprzęt do nowej karty graficznej...

Recommended Posts

Siemka!

Chciałem upgradować swojego kompa i mam prośbę o pomoc. Otóż postanowiłem zakupić sobie kartę graficzną GeForce GTX 780 i zastanawiam się jaki sprzęt do niej dokupić aby to ładnie wszystko hulało :D Chodzi mi o płytę główną, procesor i zasilacz. Jakie polecacie, jakich firm itp? Zapytałbym w komputerowym, ale boję się, że będą chcieli zarobić kasę na jeleniu, a tak kupię sobie wszystko taniej w necie :P Z góry dziękuję za pomoc :menda:

Zastosuj się do wzoru:

• Zastosowanie komputera: (gry, biuro, photoshop, obróbka wideo, itp.),
  • Maksymalna kwota jaką dysponujesz: (najlepiej w złotówkach)
  • Których części potrzebujesz?: (zestaw z monitorem, peryferiami czy sama "buda" itp.)
  • Czy używane części wchodzą w grę?:
  • Czy będziesz podkręcać sprzęt? (overclocking)
  • Jaką rozdzielczość posiada Twój monitor? Czy masz zamiar go zmienić? Jaki to model?:
  • Specjalne wymagania: (cichy zestaw, mała obudowa, chłodzenie wodne, multi-gpu itp.)
  • Czy posiadasz jakieś części z poprzedniego komputera? (często można oszczędzić trochę pieniędzy na obudowie czy dysku, nie zapomnij podać dokładnego modelu)
  • Własna propozycja zestawu: (jeśli jej nie posiadasz, pole pozostaw puste)
  • Inne: (wszelkie pytania, które Cię dręczą)

Dobrze byłoby gdybyś powiedział co masz :)

No więc:

• Zastosowanie komputera: gry (i to tak, żeby styknął na kilka najbliższych lat bez większych ulepszeń)
  • Maksymalna kwota jaką dysponujesz: w sumie kasa nie gra roli, ale bez szaleństw :D
  • Których części potrzebujesz?: potrzebuję tylko zaopatrzyć się w płytę główną, procesor i zasilacz
  • Czy używane części wchodzą w grę?: jak najbardziej
  • Czy będziesz podkręcać sprzęt? pewnie tak
  • Jaką rozdzielczość posiada Twój monitor? Czy masz zamiar go zmienić? Jaki to model?: 1280x1024, ale w najbliższym czasie też zamierzam, go zmienić
  • Czy posiadasz jakieś części z poprzedniego komputera? Posiadam, jednak jak mówiłem muszę zmienić płytę główną (na moją max wchodzi 4 RAM'u, DDR2), procesor (bo ma już 8 lat i nie daje rady staruszek) i zasilacz by nową kartę dźwignął
  • Własna propozycja zestawu: myślałem o jakimś procesorze z serii Intel i5, zasilacz pewnie coś ok. 600W, a na płytach to się nie znam w ogóle, ale na bank DDR3 :/

Procesor : Intel Core i5-4460 /3.2GHz, 6MB, LGA 1150,BOX

Mocny, czterordzeniowy procesor o częstotliwości 3,2GHz w trybie turbo 3,4GHz.
Bardzo popularny procesor, dobry, dość tani, do gier w zupełności starczy i5.

Płyta główna: Płyta główna Gigabyte GA-B85M-D3H, B85, DualDDR3-1600, SATA3, HDMI, GBLAN, mATX (GA-B85M-D3H)

Popularna, tania płyta główna. Wysoka wydajność, nie grzeje się, technologia DualBIOS.

Zasilacz: Zasilacz Corsair VS 450W ATX 120mm wentylator, EU version CP-9020049-EU

Wentylator 120mm, cichy, tani, zabezpieczenia OVP, SCP, UVP. Uważam, że taki w zupełności starczy i nie ma sensu pakować hajs.

Core i5 4690k wystarczy ci na dlugie lata ;) Warto popatrzec na uzywane (Zawsze to kilkanascie/kilkadziesiat zl mniej) 

Plyta Msi z97 Gaming 3 lub 5 

Ktorys Corsair 600w  (dokladnie model to inni sie wypowiedza) 

Lub 

http://allegro.pl/intel-core-i5-4690k-4x3-5-3-9-msi-z97-g43-gaming-i4408593718.html

Napisał, że kasa nie gra roli więc bez szaleństw, więc zaproponowałem coś tańszego.

Więc może jeszcze raz:

Płyta główna: Płyta główna MSI B85-G43 Sc LGA1150 Intel B85, 4xDDR3, VGA, GbLAN, ATX HASWELL

ATX, Socket 1150, DDR3, obsługuje do 64GB pamięci dwukanałowej, zintegrowana k. dźwiękowa,

Procesor: Procesor Intel CORE I5-4670K 3.4GHz LGA1150 BOX HASWELL

Odblokowany mnożnik, 4 rdzenie po 3,5GHz w turbo 3,8GHz, 

Zasilacz:  XFX Pro Series 550W PSU 120mm 80+ (P1-550S-XXB9)

Moc 550W, wentylator 120mm, układ PFC, 

Teraz, gdy jest dostępny i5 4690k, porponowanie i5 4670k jest słabym pomysłem. Do takiej karty, tanim i wartym polecenia zasilaczem jest cm g550m z przetwornicą DC-DC, semi-modularnym okablowaniem, dobrą kulturą pracy i stosunkowo wysoką sprawnością. Co do płytki, to po taniości jest z97-g43 i h97 performance, ale celował bym, wyżej.

Do odblokowanego procka przyda się chłodzenie, ktorę umożliwi oc, utrzymując przy tym niskie temperatury i tutaj całkiem tanio jest spc grandis i macho b-w, które sppkojnie wystarczą i zapewnią niskie temp.

Edytowane przez genisuken