Sezam 8 Napisano 11 Lipca 2014 Udostępnij Napisano 11 Lipca 2014 Witam. Wcześniej potrzebowałem kompa do 2500 zł jednak mój budżet udało się powiększyć do 3 tysięcy. Komputer głównie do gier. Ale również do przesyłania filmów na YT i ogólnie do standardowego użytkowania. Moja propozycja: http://www.morele.net/inventory/info/RtsO4Y/ Cytuj Link to post Share on other sites
lowipl 130 Napisano 11 Lipca 2014 Udostępnij Napisano 11 Lipca 2014 (edytowane) Po co takie drogie ramy? Po co taki drogi zasilacz? 450w będzie tutaj sporym zapasem w tym budżecie lepiej brać i5-4690k Edytowane 11 Lipca 2014 przez lowipl Cytuj Link to post Share on other sites
Sezam 8 Napisano 11 Lipca 2014 Autor Udostępnij Napisano 11 Lipca 2014 Moim zdaniem na zasilaczy nie się oszczędza. Wole mieć ten zapas mocy w razie jakichś przepięć itp. Ram moim zdaniem normalna cena nie wiem czy zauważyłeś jest tutaj 8 GB Cytuj Link to post Share on other sites
lowipl 130 Napisano 11 Lipca 2014 Udostępnij Napisano 11 Lipca 2014 Wole mieć ten zapas mocy w razie jakichś przepięć itp. ale bzdury xD Ram moim zdaniem normalna cena nie wiem czy zauważyłeś jest tutaj 8 GB http://www.morele.net/pamiec-crucial-ballistix-8gb-2x4gb-ddr3-1600mhz-cl-9-9-9-24-unbuffered-non-ecc-1-5v-bls2cp4g3d1609ds1s00ceu-472804/ to jest normalna cena Cytuj Link to post Share on other sites
GRAABI 7278 Napisano 11 Lipca 2014 Udostępnij Napisano 11 Lipca 2014 Zasilacz zmień na CoolerMastera G550M. Płytę główną na jej odpowiednik na Z97. Obudowę na Z9 u3. Wtedy będzie OK,ale zastosuj się do wzoru dla pewności. Zastosowanie komputera: (gry, biuro, photoshop, obróbka wideo, itp.), Maksymalna kwota jaką dysponujesz: (najlepiej w złotówkach) Których części potrzebujesz?: (zestaw z monitorem, peryferiami czy sama "buda" itp.) Czy używane części wchodzą w grę?: Czy będziesz podkręcać sprzęt? (overclocking) Jaką rozdzielczość posiada Twój monitor? Czy masz zamiar go zmienić? Jaki to model?: Specjalne wymagania: (cichy zestaw, mała obudowa, chłodzenie wodne, multi-gpu itp.) Czy posiadasz jakieś części z poprzedniego komputera? (często można oszczędzić trochę pieniędzy na obudowie czy dysku, nie zapomnij podać dokładnego modelu) Własna propozycja zestawu: (jeśli jej nie posiadasz, pole pozostaw puste) Inne: (wszelkie pytania, które Cię dręczą) Cytuj Link to post Share on other sites
kojot321 42 Napisano 11 Lipca 2014 Udostępnij Napisano 11 Lipca 2014 Po co taki drogi zasilacz? 450w będzie tutaj sporym zapasem Trzeba naprawdę nie szanować cudzych pieniędzy i nerwów aby do takiego zestawu polecać 450W. Producent karty zaleca 600W (oczywiście jest to bardzo asekuracyjna wartość i nie ma szans aby zestaw tyle wykorzystał). Niemniej jednak procek będzie tu podkręcany i należy też pamiętać że z upływem czasu sprawność zasilacza spada! Tu powinien być wstawiony zasilacz co najmniej 550W (osobiście dał bym taki Thermaltake 630: http://www.morele.net/zasilacz-thermaltake-smart-se-modular-630w-80-bronze-sps-630mpcbeu-549805/ ) / właśnie szanujemy pieniądze i nie bierzemy podzespołów na wyrost, podkręcone układy też podobno szybciej się zużywają. Nawet jeśli, to jest to proces znikomy i nikt tego nie bierze pod uwagę. Masz jakieś dowody na obniżenie sprawności zasilacza i w jakim czasie się to odbywa ? Chętnie zobaczymy. Jeśli nie, pozostaw doradzanie osobom bardziej obeznanym w temacie / worm Cytuj Link to post Share on other sites
szambor5 4836 Napisano 11 Lipca 2014 Udostępnij Napisano 11 Lipca 2014 Trzeba naprawdę nie szanować cudzych pieniędzy i nerwów aby do takiego zestawu polecać 450W Trzeba być naprawdę niezbyt rozsądnym, żeby polegać na tym, co zaleca producent... Zestaw z podkręconym i7: http://pclab.pl/zdjecia/artykuly/chaostheory/2013/06/gtx760/charts/power_load.png Gdzie jest te 600W? Tu powinien być wstawiony zasilacz co najmniej 550W Chyba jednak nie. Cytuj Link to post Share on other sites
Sezam 8 Napisano 11 Lipca 2014 Autor Udostępnij Napisano 11 Lipca 2014 To ma być komputer na 5-6 lat jedynie co bd zmieniać w przyszłości to może karte graficzną i nic więcej. Nie chce za 1-2 lata wymieniać połowy części w kompie. Wole dołożyć niż później wymieniać Zasilacz zmień na CoolerMastera G550M. Płytę główną na jej odpowiednik na Z97. Obudowę na Z9 u3. Wtedy będzie OK,ale zastosuj się do wzoru dla pewności. Zastosowanie komputera: (gry, biuro, photoshop, obróbka wideo, itp.), Maksymalna kwota jaką dysponujesz: (najlepiej w złotówkach) Których części potrzebujesz?: (zestaw z monitorem, peryferiami czy sama "buda" itp.) Czy używane części wchodzą w grę?: Czy będziesz podkręcać sprzęt? (overclocking) Jaką rozdzielczość posiada Twój monitor? Czy masz zamiar go zmienić? Jaki to model?: Specjalne wymagania: (cichy zestaw, mała obudowa, chłodzenie wodne, multi-gpu itp.) Czy posiadasz jakieś części z poprzedniego komputera? (często można oszczędzić trochę pieniędzy na obudowie czy dysku, nie zapomnij podać dokładnego modelu) Własna propozycja zestawu: (jeśli jej nie posiadasz, pole pozostaw puste) Inne: (wszelkie pytania, które Cię dręczą) Co mi da zmiana na inną płyte, zasilacz i obudowe. Jeżeli mógłbyś mi wyjaśnić bo jestem ciekaw Cytuj Link to post Share on other sites
szambor5 4836 Napisano 11 Lipca 2014 Udostępnij Napisano 11 Lipca 2014 Co mi da zmiana na inną płyte Możliwość wstawienia Brodwella, nowszy chipset. zasilacz Zyskasz warystor MOV, którego CS nie posiada. obudowe Z9 U3 jest solidniejsza i lepiej wykonana od Z3. Procesor zmień na nowszy, wydajniejszy i chłodniejszy - 4690k. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
haszu 50 Napisano 12 Lipca 2014 Udostępnij Napisano 12 Lipca 2014 A jakby tak dorzucić troszkę do Gelida dark force? Tak poprostu mówię "chowa się" Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts