Skocz do zawartości

Jaki zasilacz do r9 290 i i5 4690k OC

Recommended Posts

Witam!

1. Budżet:około 350zł
  2. Procesor:i5 4690k
  3. Karta Graficzna: r9 290
  4. Czy podkręcasz (CPU i GPU): tak cpu
  5. Czy planujesz multi-GPU (SLI bądź CrossFire): nie
  6. Specjalne wymagania (okablowanie modularne, cisza, specyficzny rozmiar itp): modularny
  7. Własna propozycja: Zasilacz Thermaltake Toughpower 550W 80+ Gold modular
  8. Mam do niego zastrzeżenia. Uwzględniająć sprawność zasilacza oraz moc lini 12V dostarcza ten zasilacz 502W. Normalnie zestaw pobiera około 420W. Czy zapas prądu nie jest za mały?

ALternatywą jest corsari cx 650W gold plus modular, ale pobiera więcej prądu. Jeżeli będzie trzeba to wezmę corsair 650W :).

@up

Niby jak to policzyłeś?

Wątpie aby ten zestaw nawet po mocnym OC pobrał więcej niż 400w.

Osobiście wybrałbym XFX XTR albo Korsarza RM.

Oba posiadają bardzo dobrą kulturę pracy,tryb półpasywny oraz certyfikat GOLD.

• Popieram 3

MOc wejściową liczysz od d**y strony. Sprawność to iloraz mocy wyjściowej przez moc wejściową. Podstawy matematyki - moc wejśćiowa to iloraz moc wyjściowa przez sprawność. Ciebie nie interesuje ile mocy pobiera zasilacz. Producent ma Ci podać, ile mocy może dać zasilacz na wyjściu.

Tylko że sprawność zasilacza gold wynosi 92% przy obciążeniu 50%. Przy obciążeniu 80% zasilacz będzie oferował jedynie jakieś 485-490W co daje około 60W zapasu. Chyba jednak wezmę tego corsari.

blad jak koledzy wyzej... Producent gwarantuje moc na koncu zasilacza (kolokwialnie mowiac na wtyczkach) tymbardziej ze wszystko jest potwierdzone certyfikami, co zostalo sprawdzone przez "niezalezne" instytucje.

Dobra wezmę ten zasilacz xfx xtr 550w ale do teraz nie jestem tego taki pewien.W internetowych kalkulatorach mocy wychodzi mi nieco ponad 400w. A jak podkręce mocno procesor i jeszcze troche gpu to zasilacz może być wykorzystywany w ponad 80% procentach ( około 430W). Inforatyk mi mówił że zasilacz nie powinien być maksymalnie wykorzystywany i powinien mieć sporo zapasu. Pozatym skąd dane że komputer pobiera 375W pod obciążeniem?

Inforatyk mi mówił że zasilacz nie powinien być maksymalnie wykorzystywany i powinien mieć sporo zapasu

Powiedz  inforatykowi,ze jest w błędzie. 

Pozatym skąd dane że komputer pobiera 375W pod obciążeniem

Z licznika watowego. 

W internetowych kalkulatorach mocy wychodzi mi nieco ponad 400w.

Kalkulatory można sobie o kant du*y potłuc. 

Inforatyk mi mówił że zasilacz nie powinien być maksymalnie wykorzystywany i powinien mieć sporo zapasu.

Ameryki to on nie odkrył. Zapas owszem powinien być, bo trzymanie zasilacza pod pełnym obciążeniem skraca jego żywotność.

Pozatym skąd dane że komputer pobiera 375W pod obciążeniem?

Z doświadczenia/licznika/testów. (wybierz co chcesz) 

• Popieram 1

No dobra, załóżmy że pobiera poniżej 400W normalnie. Jak sobie na kalkulatorze policzyłem moc 550W*88%=490W. Zakładając że normalnie pod obciążeniem komputer pobiera 390W. Wtedy miałbym 100W zapasu czyli wystarczająco. Ale co jak go podkręce? Zapas się zmniejszy i co dalej?

Co Ty mi tu wyliczyłeś?

Jesteś bardzo w błędzie.

Zasilacz możesz obciążyć do wartości podanej na tabliczce znamionowej.

Te procenty wzięte ze sprawności to zupełnie co innego. Sprawność to stosunek mocy wejściowej do mocy wyjściowej.

Przy dobrym oc procek może pobierać mowet 40W więcej więc zapasu zostanie bardzo mało.

Załóżmy że wchodzi do komputera 550W. Około 60W jest zaminieniane na ciepło a reszta faktycznie jest dostarczana do komputera. Jak jeszczę podkręce gpu to zostanie jakieś 50W zapasu. 

Zasilacz Corsair CS Series 650W Modular 80+ GOLD- Z TYM ZAsilaczem nie będ się martwić o moc. Edytowane przez Midzoio112

Wiem jak potrafi urosnąć pobór mocy po OC.

XFX XTR 550 ma linię +12V, która utrzyma 540W obciążenia. Nawet po OC będziesz miał zapas.

Wiem, że to może być trudne, ale jak mówię, że starczy to postaraj się to zrozumieć. Z tego co wiem przyszedłeś na forum po poradę, a nie wygłaszać swoje błędne mądrości.

Załóżmy że wchodzi do komputera 550W. Około 60W jest zaminieniane na ciepło a reszta faktycznie jest dostarczana do komputera. Jak jeszczę podkręce gpu to zostanie jakieś 50W zapasu. 

Nadal jesteś w błędzie! Zasilacz na wyjście dostarczy tyle ile ma napisane na tabliczce, a z gniazdka pobierze sobie więcej.

Zasilacz Corsair CS Series 650W Modular 80+ GOLD- Z TYM ZAsilaczem nie będ się martwić o moc.

Dorzuć koszt listwy z warystorem i wyjdzie Cie tyle samo co chociażby Corsair RM 650... 

Major jest madry bo koleguje sie ze mna a po drugie autor jest jeszcze madrzejszy.

Chlopie, zalozyles temat, nie masz zadnego pojecia o zasilaczach, tutaj chlopaki ci mowia co i jak doradzaja, i wybrali mega dobre PSU ktory ci starczy a starczy wiec nie filozofuj.

Informatyk mi mówił że zasilacz nie powinien być maksymalnie wykorzystywany i powinien mieć sporo zapasu - dobrze powiedzial, ale mowiles mu o swoim konfigu ? sporo zapasu >?? hmm najlepiej jakby mial ale sporo tez nie moze byc.

Za ta kwote ktora dysponujesz to XFX bedzie dobrym wyborem.

CORSAIR CX 650 >?? chyba CS LUB VS zapomnij o tych PSU.....jak juz to RM ktory kosztuje 50 dych wiecej ale kosi te VS i CX smieszne.

• Popieram 4

Dodatkowo zasilacze mają podaną sprawność, czyli moc którą są w stanie przekazać w trybie ciągłym bez żadnych niestabilności(moc gwarantowaną), która w przypadku omawianego Corsaira wynosi 85%. Łatwo wyliczyć, że 504W*85%=428,4W.

W du**e był, gó**o widział - kończę ten temat.  O samej sprawności też mało wie, bo nie jest to wartość stała, tylko zmienia się w zależności od obciążenia...

Ważną kwestią jest także to, że zasilacz nie powinien być obciążony do swojego maksimum, bo szybciej ulegnie uszkodzeniu."

Wspominałem o tym wcześniej, ale taki XTR 550 NIE BĘDZIE OBCIĄŻONY W 100%. 

• Popieram 2
Gość
This topic is now closed to further replies.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...