Skocz do zawartości

Gigabyte R9 280X pod PCI-Express 2.0

Recommended Posts

Witam, kupiłem karte jak w temacie, ale nie wiedziałem, że moja płyta główna nie ma PCI-E  3.0, po podlaczeniu nie ma obrazu na monitorze, nie wykrywa karty.  Karta w 100% sprawna.

Moje pytanie to, czy da sie jakos zrobic, zeby dzialala na 2.0 ?

Płyt. GŁÓWNA:    GIGABYTE  GA-H61M-S1

Wiatraki sie kręcą, zasilanie podlaczylem tak samo jak to zrobilem testujac u kolegi z tym, ze u niego podpiete bylo pod 3.0, a pod 2.0 tez nie dzialalo u niego.

dodatkowo doczytalem w specyfikacji mojej plyty glownej, ze jest ona zrobiona pod wymogi PCI-E 3.0, wiec powinno wszystko hulac,a jednak lipa ;/  

Dodatkowo resetuje wlasnie BIOS

Gość DANNY__79
ale nie wiedziałem, że moja płyta główna nie ma PCI-E 3.0, po podlaczeniu nie ma obrazu na monitorze, nie wykrywa karty

To raczej nie jest przyczyna, że karta nie działa.

Jaki masz zasilacz? I która to jest dokładnie rewizja płyty?

Komputer zachowuje sie jakby wszystko bylo OK - wszystkie wiatraki sie kreca( te na karcie tez  ) , dysk pracuje, jedynie monitor nie wykrywa obrazu. Jak podlacze stara karte GTX 560Ti przez DVI to wszystko dziala.

Nowa karte podlaczam przez HDMI, niestety blaszka z obudowy uniemozliwia mi podlaczenie karty przez DVI, wiec nie mam jak sprawdzic tej opcji.

A co do wersji biosu to nie wiem, chyba jest ta standardowa bo nic nie aktualizowalem, jedynie stery z plytki dolaczonej do opakowania sa zainstalowane, gdzie w specyfikacji pisze, ze karty z PCI-E 3.0 powinny hulac.

zasilacz TRACER 700W Highlander Silent ( testowalem na nim karte u kolegi i dziala, tylko ze u niego karta byla podpieta do PCI-E 3.0 przez DVI

Edytowane przez danceman

gigabyte udostępniło bodajże program do takich aktualizacji. Powinno się udać bez żadnych problemów. Jednak jest zawsze ryzyko że komputer się nie uruchomi po takiej aktualizacji.\

Mały poradnik

http://pclive.pl/porady-komputerowe/sprzet/jak-zaktualizowac-bios-gigabyte.html

Tak jak kolega wyżej napisał. Zasilacz trafił na czarną listę. Zalecana wymiana na coś pewniejszego.

Edytowane przez Funkie