Szewa85 0 Napisano 7 Kwietnia 2009 Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2009 Jak sądzicie czy dam rade podkręcić procesor (Inter Core 2 Quad Q6600 2.4) do stabilnej prędkości 3.5 GHz. Pamięci będą od OCZ 1066 MHz (2x2GB). Co do chłodzenia to planuje kupić Ultra 120 + 120mm od Akasy. No i tu kluczowe pytanie czy przy takim taktowaniu procesor nie będzie hamował możliwości karty graficznej GTX 285 od EVGA (edycja podkręcona SSC) Czekam na wasze opinie. Jak macie jakieś sugestie co do chłodzenia czy czegoś innego piszcie. Cytuj Link to post Share on other sites
entuzjasta789 0 Napisano 7 Kwietnia 2009 Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2009 myśle, że procesor podkręcony nie będzie hamował twojego gtx-a . A co do chłodzenia to polecam Scythe Ninja 2-ładnie wygląda i na moim q6600 trzyma nawet po oc dobre temperatury:)jaką masz rewizję procesora: GO czy B3? jak masz B3 jest to twoje pole podkręcenia bedzie mniejsze niż w rev. GO ze względu na trochę wyższe temperatury :ugeek: Cytuj Link to post Share on other sites
Darodaredevil 1 Napisano 7 Kwietnia 2009 Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2009 nie znam się na kręceniu za bardzo ale mysle ze jesli sie dobrze postarasz i troche pomeczysz to dasz rade. A do wydajnosci via GTX285 to mysle ze nawet 3.2GHZ by Ci starczylo by karta rozwinela skrzydla. A co do chlodzenia to tez rozwaz Scythe Katana2 Cytuj Link to post Share on other sites
Arcziy 4 Napisano 7 Kwietnia 2009 Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2009 hamować nie będzie ale im więcej dasz tym lepiej Co do chłodzenia to ja Polecam Freezer Xtreme ma niezłego kopa ja na moim quadzie przy 3,6Ghz mam max 52C. Cytuj Link to post Share on other sites
Player1 1183 Napisano 8 Kwietnia 2009 Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2009 "Jak sądzicie czy dam rade podkręcić procesor (Inter Core 2 Quad Q6600 2.4) do stabilnej prędkości 3.5 GHz" Równie dobrze mógłbyś zapytać o kurs euro za 6 miesięcy albo czy 12 lipca będzie padać po południu, każdy egzemplarz kręci się inaczej, nie wspominając o ograniczeniach w postaci ramu, płyty głównej, zasilacza czy chłodzenia. Szkoda zadawać takie pytania. Cytuj Link to post Share on other sites
Szewa85 0 Napisano 8 Kwietnia 2009 Autor Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2009 No właśnie z tym Thermalright'em to trochę się przestraszyłem bo dużo użytkowników ma krzywe podstawki no a godny przeciwnik dla Ultra 120 to Schyte Ninja co o nim sądzicie. No i czy opyla się brać 2 wentylatory 120 mm czy jeden da rade. Jak 2 to będzie dużo większy hałas i wydajność ??? A co do OC to ta płyta (http://www.komputronik.pl/Plyty_glowne/ ... ,id,59738/) da rade ??? Cytuj Link to post Share on other sites
multijumper 1 Napisano 8 Kwietnia 2009 Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2009 No właśnie z tym Thermalright'em to trochę się przestraszyłem bo dużo użytkowników ma krzywe podstawkiOdradzam mam te cacko i powiem ci że nie jest wart tych pięniążków. Stopa po szlifie i "zupa" dalej kulawy (2x120mm 2400/min.) chałas straszny a proc gorący, zdecydowanie Scythe "Ninja" lub "Mugen". Cytuj Link to post Share on other sites
mrqel 0 Napisano 8 Kwietnia 2009 Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2009 Lub Noctua. Polecam NH-U12P. Jeżeli zależy Ci na temp możesz domontować do radiatora 2 wentylator. Cytuj Link to post Share on other sites
Szewa85 0 Napisano 9 Kwietnia 2009 Autor Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2009 multijumper :arrow: no właśnie słyszałem o twoim problemie. Podobno w ogóle nie chłodził twojego I7. Współczuje wydasz 300 ,- zł myślisz że to dobry sprzęt a tu lipa. A na co wymieniasz tego Ultra 120 Cytuj Link to post Share on other sites
multijumper 1 Napisano 9 Kwietnia 2009 Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2009 A na co wymieniasz tego Ultra 120W gre wchodzą tylko Scythe "Mugen" i "Ninja" oraz Arctic Cooling "Freezer Xtreme " jeszcze sie nie zdecydowałemale napewno jeden z tych trzech. Temat jest tymczasowy więc zdecyduje pewnie cena. Cytuj Link to post Share on other sites
Szewa85 0 Napisano 9 Kwietnia 2009 Autor Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2009 Wydaje mi się że najlepszy przeciwnik dla tego "super" Thermalright'a to Schyte Mugen (Infinity) 170 ,- zł w komputronik.pl Chyba też się zdecyduje na tego Infinity od Schyte gościo w opiniach pisał tak "Super chłodzonko. Na moim Q6600 kręconym na 3,5GHz, przy zmniejszonych obrotach wiatraka temperatury wynoszą odpowiednio 40 stopni IDLE 67stopni STRESS. Pasty używam Arctic Silver 5. Gorąco polecam." Co wy na to ??? Ściema czy prawda z takimi temperaturami ??? Cytuj Link to post Share on other sites
multijumper 1 Napisano 9 Kwietnia 2009 Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2009 Na moim Q6600 kręconym na 3,5GHz, przy zmniejszonych obrotach wiatraka temperatury wynoszą odpowiednio 40 stopni IDLE 67stopni STRESS.To bardzo możliwe, ten cooler zbiera bardzo dobre opinje i raczej zasłużone. Jego jedyny minus to gabaryty a reszta jest OK. Cytuj Link to post Share on other sites
darkmonk 3 Napisano 9 Kwietnia 2009 Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2009 hamować nie będzie ale im więcej dasz tym lepiej Co do chłodzenia to ja Polecam Freezer Xtreme ma niezłego kopa ja na moim quadzie przy 3,6Ghz mam max 52C. Sorry , ale jakoś nie umie w to uwierzyć Gdybyś napisał że masz C2D to jeszcze , ale nie przy C2Q Cytuj Link to post Share on other sites
Szewa85 0 Napisano 9 Kwietnia 2009 Autor Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2009 multijumper :arrow: Wystarczy szeroka obudowa np. 200 mm - I się zmieści Cytuj Link to post Share on other sites
Szewa85 0 Napisano 10 Kwietnia 2009 Autor Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2009 A jak się reguluje obroty wiatraka na coolerze Cytuj Link to post Share on other sites
Andrzej Michalski 1 Napisano 10 Kwietnia 2009 Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2009 A jak się reguluje obroty wiatraka na coolerze Są różne sposoby, jak kto woli, ale przeważnie mobo automatycznie reguluje, np. ja mam ustawione tak, że plyta reguluje wg napięcia na procku , dzięki temu noctua ma ok.~700RPM i jest niesłyszalny :ugeek: http://img379.imageshack.us/img379/6442/capture04102009164137.jpg Cytuj Link to post Share on other sites
Szewa85 0 Napisano 10 Kwietnia 2009 Autor Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2009 Czyli to mobo ustala prędkość - tak najlepiej ??? Mam pytanie nie na temat - Ile trzeba czekać na opublikowanie mini recenzji ??? Cytuj Link to post Share on other sites
darkmonk 3 Napisano 10 Kwietnia 2009 Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2009 Andrzej z czego to wstawiłeś screen ? Nie widziałem jeszcze programu który wyświetla tyle danych. Cytuj Link to post Share on other sites
Andrzej Michalski 1 Napisano 10 Kwietnia 2009 Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2009 Andrzej z czego to wstawiłeś screen ? Nie widziałem jeszcze programu który wyświetla tyle danych.To jest screen z Everesta, a dokładnie z paska bocznego Cytuj Link to post Share on other sites
Szewa85 0 Napisano 10 Kwietnia 2009 Autor Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2009 Ja też mam Everesta i nie mam takiego paska Jak to zrobiłeś Ja mam takie coś z Core Temp http://img5.imageshack.us/img5/6222/beztytuudbg.th.jpg Sorry z słabą jakość (powiększcie se) Cytuj Link to post Share on other sites
DIXON 4 Napisano 10 Kwietnia 2009 Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2009 3,50GHz na pewno nie będzie hamował twej karty :ugeek: Myślę że spokojnie dasz radę z nowym chłodzeniem i pastą. Polecam: 1.Scythe Mugen 2 2.Zalman ZM-STG1 3,50GHz zrobisz z lekko podwyższonym napięciem. Cytuj Link to post Share on other sites
Szewa85 0 Napisano 10 Kwietnia 2009 Autor Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2009 Ja bardziej myślę o starszym i większym bracie Ninja czyli Mugen (Infinity). Teraz mam napięcie 1.2875 v i mnożnik 9.0 x to co bym musiał pozmieniać ??? Cytuj Link to post Share on other sites
DIXON 4 Napisano 10 Kwietnia 2009 Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2009 Mugen 2 ma lepsze opinnie i nizsze temp. Cytuj Link to post Share on other sites
Szewa85 0 Napisano 10 Kwietnia 2009 Autor Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2009 No i jest lepszy od Ninja :ugeek: Cytuj Link to post Share on other sites
kubbak 10135 Napisano 10 Kwietnia 2009 Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2009 Ja też mam Everesta i nie mam takiego paska Jak to zrobiłeś Ja mam takie coś z Core Temp http://img5.imageshack.us/img5/6222/beztytuudbg.th.jpg Ponieważ masz XP a SideBar jest w Viście - z tego jest screen i informacji może być jeszcze sporo więcej. Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts