Skocz do zawartości

Porządny mocny komp na dluuugie lata :-)

Recommended Posts

nie wiem czy opłaca się oszczędzać 80zł na obudowie. Różnica cenowa między gladius 600 a CM 692 Advanced to 70zł. Jeśli dasz rady jakoś dozbierać tą kasę to tak zrób i kup i dwa dyski do RAID0 i CM692. Lub weź dwa dyski 500gb zamiast 1tb.

70 zl?? To między Gladiusem (239) a wersją CM(289) Lite a nie Advanced(ponad 300), kurcze tylko do tego Gladiusa ledwo wejdzie ten Mugen, a czy w moim zestawie wszystko połączę bez najmniejszych problemów?? Bo CM to jest dość duża obudowa i nie wiem jak z takim zasilaczem MODXStream 700W

A może zamiast Mugena wybrać Prolimatech Megahalems?? Jest tylko 10 zł droższy, wie ktoś coś więcej na jego temat??

Gladius 600 - 230zł (wersja zwykła), 250zł (wersja z oknem)

692 Advanced - 330zł

różnica między gladius 600 z oknem a Cm 692 to 80zł (ceny skoczyły jak zamawiałem w czwartek w zeszłym tygodniu obudowa CM 692 adv była po 300zł).

Oba chłodzenia mają b. podobną wydajność. Jednak Prolimatech Megahalems nie "wejdzie" na podstawkę 1156. Mugen pewnie lepszy.

A może zamiast Mugena wybrać Prolimatech Megahalems?? Jest tylko 10 zł droższy, wie ktoś coś więcej na jego temat??

10 zł droższy, ale bez wentylatora. Mam go i chyba nie jest dużo lepszy od Mugena.

Oba chłodzenia mają b. podobną wydajność. Jednak Prolimatech Megahalems nie "wejdzie" na podstawkę 1156. Mugen pewnie lepszy.

Oczywiście, że wejdzie. Trzeba kupić rewizję B.

Ogólnie to się rozchodzi o obudowę CM 690 Adv a nie 692? Nie wiem czy istnieje 692 ;-//

To już chyba będzie końcowy zestaw tzn. oby był ;-))

Procesor

Intel Core i5-760 2,8 GHz 8MB Box

Płyta głowna

MSI P55 GD65 MOA EDITION

Chłodzenie procesora

Scythe Mugen 2 Rev. B SCMG-2100, nie wiem jakie inne żeby też było cicho i chłodno

Pamięć RAM

Kingston HyperX 2x2GB DDR3-1600 Dual Chanel Kit Non-ECC CL9 KHX1600C9D3K2/4GX

Karta(y) graficzna

Gigabyte GTX460 1024MB 256Bit PCI-E OC X2

Dysk Twardy

Samsung 500 GB F3 x2 w raid0

Obudowa

Cooler Master CM 690 II Lite RC-692-KKN3-GP Pure Black lub Adv nadal nie wiem ;-//

Zasilacz

OCZ ModXStream Pro OCZ700MXSP-EU 700W mam nadzieję że kable są na tyle długie że da radę

nagrywarka

Samsung SH-S222A ATA Black OEM lub Samsung SH-S223L LightScribe SATA Black OEM w tym też ciężko wybrać coś taniego i solidnego

I czy z czystym sumieniem mogę to w końcu zamawiać??

To są te same, w tym ram.net jest zła nazwa po prostu niżej już jest prawidłowa. A czy do Mugena nie muszę jeszcze dokupić żadnych zapinek pod s.1156?? Są jeszcze tak:

Zalman CNPS 10X Performa

Zalman CNPS 10X FLEX

SilentiumPC Fortis HE1225

Scythe Yasya SCYS-1000

Tyle tego, że nie wiem kompletnie jakiego dokonać wyboru, chcę ciszę w budzie a do CM powinno wejść wszystko choć im mniejsze tym chyba lepiej co?

Aha i co do zasilacza zmieniam na StealthXStream 2 700W bo ModXStream już nie jest polecany http://infobit.pl/polecane/zasilacze-sierpien-2010/6

też wchodzą i7 ale te na 1156. Platforma i7 jest najmniej opłacalną platformą, bo nie wyjdzie na nią żaden procek. Jak już tak bardzo chcesz i7 (który i tak nie jest lepszy od i5) to weź 860 albo Xenon'a X3440. Oba procki mają HT. Przy okazji dlaczego się tak uparłeś na drogie sklepy?

Nie że się uparłem na drogie sklepy tylko szukam takich gdzie mogę odebrać sprzęt osobiście w Poznaniu żeby jak przyjdzie czas coś załatwiać z gwarancją na przykład to wsiadam w auto 20 minut i mam wszystko załatwione a nie wysyłać paczki pocztą gdzieś na drugi koniec Polski, zamówić przez internet ale odebrać osobiście w Poznaniu, to jaki polecasz sklep oprócz ram.net?? który ma teraz kłopoty