manipulator 4 Napisano 19 Lipca 2010 Udostępnij Napisano 19 Lipca 2010 Witajcie, Mam chyba mały problem z pamięciami GoodRam 2x 2GB 1600Mhz na platformie: - i5-750 - gigabyte ud3l - win7 64bit Od razu zaznaczę że pamięci przetestowałem memtestem przez całą noc i nie wykazały żadnych błędów. :help: Pamięci kupione nie jako zestaw dual channel tylko dwie odrębne kości. Problem polega na tym że od czasu do czasu, zupełnie bez jakiejkolwiek reguły pojawia mi się bsod memory_management - i to w dziwnych sytuacjach, np. podczas uruchamiania cpu-z, podczas gdy innym razem uruchamia się dobrze, gry dość pamięciożerne chodzą bez problemu itp itd. Miałem wcześniej nową p7p55d asusa i tam się działy cuda, jeszcze większa ruletka co do komunikatów bsoda więc po 2 tyg. kombinacji stwierdziłem że to płyta - poszła na serwis. W tym czasie wrzuciłem wszystko na ud3l gigabyte'a i można powiedzieć problemy jakby ręką odjął. Do czasu. Po jakiś kolejnych 2-3 tygodniach zaczęły się pojawiać bsody (rzadko ale zawsze) z memory_management... Włożyłem więc pamięci od drugiego komputera (goodram 2gb+1gb 1333) i zapuściłem prime95 na noc - mielił ponad 6h i stabilny jak skała. Z kolei moje ramy goodram2x2GB 1600 przełożyłem do drugiego komputera (też i5-750, us3l, win7 32bit hp pl) i po zapuszczeniu prime po jakiś 10-15 minutach komputer się wyłącza - nie ma żadnych wpisów w podglądzie zdarzeń, prime również nie zdąża nic złego powiedzieć. Po przestawieniu pamięci na 1333 i ponownym zapuszczeniu prime chodzi bez problemów i komp nie wyłącza się. Czy to jednoznacznie świadczy o tym że pamięci są trafione ? Napięcie 1.5V zwiększałem do max 1.6V i dalej to samo. Proszę o radę Cytuj Link to post Share on other sites
szymon_j14 11 Napisano 19 Lipca 2010 Udostępnij Napisano 19 Lipca 2010 daj 1,65V. Jak nie pójdzie to 1,7. Cytuj Link to post Share on other sites
manipulator 4 Napisano 19 Lipca 2010 Autor Udostępnij Napisano 19 Lipca 2010 a nie spali mi to procesora ? :help: Cytuj Link to post Share on other sites
severn 54 Napisano 19 Lipca 2010 Udostępnij Napisano 19 Lipca 2010 A co ma wspólnego napięcie na ram z tym na CPU? Cytuj Link to post Share on other sites
szymon_j14 11 Napisano 20 Lipca 2010 Udostępnij Napisano 20 Lipca 2010 Nic ci proca nie spali. Osobno masz przecież napięcie dla ramu i dla CPU @severn: pewnie pomyliło mu się z podkręcaniem przez szynę Cytuj Link to post Share on other sites
manipulator 4 Napisano 20 Lipca 2010 Autor Udostępnij Napisano 20 Lipca 2010 Problem rozwiązany - nie uwierzycie co było przyczyną ! ZASILACZ ! Niby Tagan SuperRock TG600-U33II 600W ale używany od kolegi. .. i okazał się trafiony Jak pracował średnio lub słabo obciążony to było ok, fear2, hl2 itp itd. ale jak po kilkunastu dniach wpadłem na to żeby włączyć jednocześnie prime95 + furmark to okazało się że coś mocno w nim rzęzi/bzyczy ... po zmianie na inny model zasilacza wszystko chodzi jak trzeba ... I wychodzi że gra FUEL ma jeszcze większe zapotrzebowanie na moc i stąd zwiechy ... (do info z innego mojego wątku. dodatkowo podczas pracy w windows czasami wyłączął się bez powodu tryb aero i przechodził w podstawowy schemat kolorów, i teraz dopiero uświadomiłem sobie że to z powodu skoków zasilania na grafice i nie tylko ... ... podejrzewam że płyta asus którą oddałem do serwisu była również sprawna ale z racji 16 fazowego zasilania miała większe wymagania co do zasilacza i dlatego tam bsody były dużo częstsze.... Dzięki wielkie za zainteresowanie tematem ! pozdrowienia! ps. faktycznie pomyłka z mojej strony co do napięć pamięci Cytuj Link to post Share on other sites
szymon_j14 11 Napisano 20 Lipca 2010 Udostępnij Napisano 20 Lipca 2010 Niby Tagan a jednak. Kupujesz nową zasiłkę? Cytuj Link to post Share on other sites
manipulator 4 Napisano 20 Lipca 2010 Autor Udostępnij Napisano 20 Lipca 2010 Tak, chce kupić Bequiet! 530W 80+ albo ModXstream 500W albo coś innego do max 250-300zł. Chyba że polecacie jakies konkrety ? Cytuj Link to post Share on other sites
severn 54 Napisano 20 Lipca 2010 Udostępnij Napisano 20 Lipca 2010 Za 330zł masz super zasilacz: http://www.ram.net.pl/product_info.php? ... s_id=71988 Cytuj Link to post Share on other sites
torture 107 Napisano 20 Lipca 2010 Udostępnij Napisano 20 Lipca 2010 http://www.ram.net.pl/product_info.php? ... s_id=27839 Wypas Cytuj Link to post Share on other sites
manipulator 4 Napisano 21 Lipca 2010 Autor Udostępnij Napisano 21 Lipca 2010 AAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAA!!! Niestety szlag mnie chyba trafi. Komputer powygrzewał się na prime95 oraz jednocześnie na furmarku - chodził jakieś 2-3 godziny i było OK. Potem się wyłączył jak procesor osiągnął 90stopni C (tak mu ustawiłem w biosie). Po odczekaniu około 20-30minut (ostygnięcie) i ponownym włączeniu znowu wali BSODY: PFN_LIST_CORRUPT MEMORY_MANAGEMENT IRQ_NOT_REQUAL...ble ble i inne bez konkretnego wpisu. Po analizie debagerem windowsowym wynika że uszkodzone są pliki systemowe takie jak ntfs.sys, ntlrkmp.exe (lub podobny) - ale to nie możliwe bo gdyby były uszkodzone to by się w ogóle nie uruchomiał bo te pliki to podstawa. W komputerze zmienione juz było prawie wszystko: płyta asus p7p55d -> aktualnie na gb-p55-ud3l (obie nowe) ram goodram 1600 2x2GB -> Goodram 1333 2x2GB (nowa) -> ta z kolei wywalała błędy w memtest (mimo że windows się raz uruchamiał raz nie) więc wróciliśmy do pierwszej pamięci 1600 2x2GB goodram wcześniej była grafika 8600ge teraz 5830 (objawy były też na starej karcie) został mi zasilacz - który wczoraj udało się zdiagnozować że brzęczy pod dużym obciążeniem - wymieniłem. Obok zasilacza była teoria że może mój domowy prąd siać i powodować zakłócenia - w serwisie niestety dzieje się to samo ... ostatnia rzecz która pozostała to procesor - ale czy procesor może być "broken" w taki sposób że działa na mega wygrzewaniu i nic się nie dzieje żeby po kolejnym restarcie nie działać ? A może kontroler pamięci w procesorze jest walnięty ? Aha, po wygrzewaniu, odpoczynku i ponownym uruchomieniu były bsody - więc włączyłem memtesta - chodził bez błędów ale takimi żabimi skokami, dziwnie to wyglądało... ale błędów nie było. Czy jest możliwe żeby wadliwy zasilacz w taki sposób "psuł" płyty (asus, teraz gigabyte) że działają tak niestabilnie ? W bios wyłączone wszystkie Turbo i inne polepszacze. BLCK ustawione na 160 mnożnik na x17. Mam dość, zrobiłem sobie problem na własne życzenie za 3k. Teraz komputer leży w serwisie który również rozkłada ręce... POMÓŻCIE ! Cytuj Link to post Share on other sites
adbacz 0 Napisano 21 Lipca 2010 Udostępnij Napisano 21 Lipca 2010 Tak, możliwe, że to zasilacz. Jeśli masz możliwość pożyczenia zasilacza od kogoś, to tak zrób i podlącz. Zobacz przez jakieś 2 dni, czy podobne problemy będą się działy. Jeśli problemy będą występowały nadal, to zmień proca, na obojętnie jakiego. W serwisie powinni mieć jakiegoś marnego (czyt. słabego) który pójdzie na tej płytce. I w tedy sprawdź czy będą jakieś błedy. Trzeba troche pokombinować metodą prób i błędów. Napisałeś, że chcesz wymienić zasilacz, więc zamień i zobacz czy pomoże. Nie pisałeś nic o zmianie proca więc to też może być przyczyna. Cytuj Link to post Share on other sites
torture 107 Napisano 21 Lipca 2010 Udostępnij Napisano 21 Lipca 2010 Możliwe, że procek. Hookie ostatnio miał walniętego i5 i miał tez bardzo dziwne objawy. Wszystko podejrzewaliśmy, a okazało się, że to procek. Cytuj Link to post Share on other sites
manipulator 4 Napisano 21 Lipca 2010 Autor Udostępnij Napisano 21 Lipca 2010 Dzięki za wsparcie, Procesor też podmieniałem - w końcu syn ma też i5 więc nie problem ale objawy były takie same. Zasilacz podmieniliśmy w serwisie i chodził tak jak pisałem 2-3h bez problemu (prime95 + furmark) potem się zgasił z racji temperatury i po ostygnięciu - włączyliśmy i znowu bsody:( (na moim raidzie). ALE: Zabrałem komputer do domu: wzięłem od nich (zaprzyjaźniony sklep komp.) nowy dysk samsung f3 500gb. Podłączyłem jako ahci i zainstalowałem win7 (podczas pierwszej instalacji zawisł na 17% rozpakowywania plików) - odłączyłem więc wszystkie rutery, głośniki, modemy, drukarki i instalka win7 poszła bez problemu - dyski od raida też odpięte fizycznie. Na tym nowym dysku win7 ŚMIGA powiedzmy subiektywnie odczuwalnie ok. 120% szybciej niż na raidzie. JESTEM W SZOKU jak szybko to wszystko działa - no więc zapuściłem hd tune: - ten samsung ma średnio 140mb/s a max prawie 160mb/s - raid 2x 640AAKS (podmontowałem go już na zainstalowanym win7 z samsunga) ma 160mb/s również - ALE dopiero teraz - wcześniej, gdy odpalałem win7 z raida hd tune pokazywał 140mb/s max średnio ok. 100MB/s no i całość działania była taka "ociężała" w porównaniu do obecnej prędkości (tj. do pojedynczego samsunga). Spostrzeżenia: - coś mi sieje w domowej sieci energetycznej (przełożyłem zasilacz routera tp-link odwrotnie w listwie i teraz nie pokazuje wykrzyknika podczas uruchamiania na karcie sieciowej - jest ok, wcześniej było różnie) - faktycznie coś musiało być z tamtym taganem - gra FUEL śmiga na max (to była jedyna gra która zamulała dyski w raidzie i się wieszała po 15-20sek grania) ============= Gorzej jeśli: - tamten tagan naruszył jakoś płytę lub co gorsza proca i bsody to kwestia czasu (jezzuuu syn mnie zabije , - narazie nie ma absolutnie żadnych bsodów lecz może to przypadek , - być może dyski w raid podczas pracy na tamtym zasilaczu nie dostawały odpowiedniej ilości prądu i stąd przekłamania po zainstalowaniu różnych gier, a po rozgrzaniu dysków również przekłamania w odczycie plików systemowych - niewiem, to wszystko spekulacje. Zabieram się za testy zobaczę co z tego wyjdzie. :ciekawy: Cytuj Link to post Share on other sites
manipulator 4 Napisano 6 Października 2010 Autor Udostępnij Napisano 6 Października 2010 Lekko stary temat, ale podzielę się z Wami moim niespotykanym odkryciem Otóż całe źródło zła leżało poza komputerem - w sieci energetycznej. Po wymianie banalnego bezpiecznika w domu komputer chodzi jak złoto Temat do zamknięcia. Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts