Skocz do zawartości

Recommended Posts

Mam w planach zakupić laptop Lenovo Y510P. Mój zakres cenowy to 2800.

Czy są może w tej cenie właśnie te laptopy z 1TBowym dyskiem SSHD ?

Mam jeszcze do wyboru model z 1TBowym dyskiem HDD & 8 GB SSD.

Edytowane przez Xarazu

Czy są może w tej cenie właśnie te laptopy z 1TBowym dyskiem SSHD ? Mam jeszcze do wyboru model z 1TBowym dyskiem HDD & 8 GB SSD.

To to samo dysk 1TB SSHD - jest to dysk hdd o pojemności 1TB z 8GB cachem SSD. Więc to tylko różnica w nazewnictwie. Ogólnie polecam jak poprzednik wywalić DVD - i wstawić jakiś SSD w kieszeni zamiast napędu ( najbardziej opłacalny w chwili obecnej to Crucial mx100 256Gb za okolo 370pln lub 128Gb za 240pln).

Cache w dyskach SSHD służy do przechowywania najczęściej wykorzystywanych plików. Użytkownik nie ma do niej dostępu (nie widzi jej jako dodatkowy dysk czy partycja). Poprostu jak korzystasz z jakiegoś pliku częśto system oznacza go i łąduje go na cache ssd o wielkości tych 8GB.  Ta pamięć ma o wiele mniejsze czasy dostępów dlatego pliki te ładują się o wiele szybciej niż jakby były ładowane z talarza.

Najlepiej poszukać w internecie jakie są najlepsze dyski SSD do ... (wstaw twoją maksymalną cenę). Możesz też założyć temat w TYM dziale chociaż nie wiem czy miało by to sens, bo ostatnio dużo takich tematów powstało ...

Osobiście wiem,że dyski mniejsze niż 120 gb są nieopłacalne - mniejsza wydajność i wielkość za cenę za którą można mieć o wiele większy dysk. Zwróć też uwagę na to,że nie każdy dysk można tam włożyć - np: jeden będzie za mały, drugi za duży a trzeci w sam raz.

Witam,

posiadam tego laptopa z dwoma kartami. W modelach z dwoma kartami pod klapka gdzie jest dostęp do dysku pamięci etc. jest dodatkowe złącze na drugi dysk oznaczone SSD. Czyli możemy mieć w laptopie dwie karty i dwa dyski:SSD i HDD. Z informacji z Lenovo wiem że żeby wsadzić drugi dysk to dysk jaki jest pierwotnie wmontowany (SSHD -hybryda taki jest u mnie) trzeba wymienić na zwykły HDD. Co do instalacji dysku w slocie oznaczonym SSD musi on być w standardzie NGFF M.2 - długość dysku 42mm.

Co do uwagi o grzejniku. Faktycznie laptop grzeje się trochę przy wymagających grach (Watch dogs, BF3), w czasie normalnego używania jest letni. 

To tyle ode mnie.