Skocz do zawartości

Zestaw komputerowy (esc.pl) + lekkie poprawki

Recommended Posts

Czołem! Powoli zbieram się do wymiany komputera stacjonarnego aby móc pograć w najnowsze tytuły, lecz nie jestem w tej dziedzinie ekspertem, niestety:). Od pewnego czasu czytam wszelkie fora na temat kart graficznych, procesorów, różnych propozycji zestawów ale żeby mieć pewność co do odpowiedniego wyboru dla moich potrzeb tworzę ten "nowy" temat. Mam nadzieję, że wniesiecie do niego swoje pomysły.

- Zastosowanie komputera: głównie gry, filmy.

- Maksymalna kwota: 3500zł ewentualnie z drobną dopłatą +-200zł
- Których części potrzebujesz: cała buda
- Czy używane części wchodzą w grę: wolałbym nowe, chyba że będzie coś naprawdę godnego uwagi.
- Czy będziesz podkręcał sprzęt?: Nigdy tego nie robiłem ale mam zamiar się w ten temat zagłębić.
- Rozdzielczość monitora/model: 1920/1080 / LG flatron w2243s
- Specjalne wymagania: brak
- Części z poprzedniego komputera: brak
- Własna propozycja zestawu: na stronie esc.pl jest taki zestaw http://www.esc.pl/product_info.php?cPath=369_371&products_id=49724 . Chciałbym w nim wymienić kartę na http://www.esc.pl/product_info.php?cPath=71_86&products_id=59088 i chyba nie potrzebuję aż tak mocnego zasilacza.
- Inne pytania: Co sądzicie o tym zestawie? Coś w nim wymienić? Zastanawiałem się nad kartą GTX 780 ale cena jest dużo wyższa, a z tego co udało mi się wyczytać tutaj i na innych forach jest to nieopłacalne. Będę wdzięczny za wszelką pomoc, dopiero wkraczam w tę dziedzinę i nie chciałbym wpakować tyle kasy w błoto. Jeszcze jedno, czy ta płyta główna nadaje się do OC? 

Obudowa Tracer, więc i zasilacz będzie prawdopodobnie z tego syfu. Nie warto kupować gotowców. Zaraz Ci coś złożę.

Intel Core i5-4670K /3.4GHz, 6MB, LGA 1150, BOX/

MSI Radeon R9 290 Gaming 4GB DDR5 512bit + 3 GRY GRATIS

AsRock Z87 Extreme3 /intel Z87, LGA 1150/

Team Group Vulcan 8GB (2x4GB) 2400MHz CL11 gold

Cooler Master G550M 550W 80+ Bronze 120mm modula

Fractal Design Core 3000 USB 3.0 (b/z)

Western Digital Blue 1 TB 7200rpm 64MB cache SATA600

W tym zestawie masz najmocniejszą i5 na 1150 z odblokowanym mnożnikiem, płytę z 8-fazową sekcją zasilania i możliwością SLI. Pamięci taktowane zegarem 2400 MHz, porządny zasilacz oparty na przetwornicy DC-DC z modularnym okablowaniem. Wszystko pakujemy w bardzo solidnej obudowie od Fractala.

Jakościowo te zestawy dzieli niebo, a ziemia.

Chcąc zejść z kosztów:

Core 550W 80+ Bronze 120mm - głośniejszy zasilacz bez odpinanych kabli

Z9 U3 USB3.0 - gorsza obudowa z oknem

4GB 1600MHz CL9 Value Plus - na razie jedna kostka ram, w przyszłości dorzucisz kolejną

Kody na darmowe złożenie i wysyłkę przy zakupie w esc.pl do wpisania w komentarzu do zamówienia: X98TY2AZ + dostawa albo X98TY2AZ + Norton (otrzymasz wtedy Norton AntiVirus 2014)

Razem: 3659zł
  • Popieram 1

Wielkie dzieki za doradzenie. A jeszcze tylko jedno pytanko. Czy aby podkrecic CPU bede potrzebowal dodatkowe chlodzenie?

Ps. Przepraszam za pisownie ale pisze z telefonu.

Ps2. Obudowa wyglada super.

Sent from my HTC Wildfire using Tapatalk 2

Ok, dobrze wiedziec:) W takim wypadku wszystko juz wiem, dzieki za szybka pomoc.Sent from my HTC Wildfire using Tapatalk 2

Pojawił się mały problem, otóż złożyłem już zamówienie lecz dostałem maila, że karta graficzna polecona przez Ciebie Szambor5 jest niedostępna i zaproponowali mi w zamian w tej samej cenie takie dwie:

1. http://www.esc.pl/product_info.php?manufacturers_id=&products_id=59088

2. http://www.esc.pl/product_info.php?manufacturers_id=&products_id=59485

Ta pierwsza to chyba to samo co mi poleciłeś tylko po OC, chociaż różnią się jeszcze obsługującymi funkcjami. Którą lepiej wybrać? Ta od XFX ma tą samą obsługę funkcji lecz gorsze taktowanie. Prosiłbym o szybką odpowiedź ponieważ zamówienie czeka do realizacji. 

Crucial V4 to dość leciwa budżetówka - raczej bym odradzał. Toshiba to dysk o klasę lepszy, ale miesiąc gwary szału nie robi, poza tym również nie jest to nowa konstrukcja.

Ceny tych dysków również nie są jakoś zachęcające - poziom nowego MX 100, który z całą pewnością będzie lepszym wyborem.

• Popieram 1