Skocz do zawartości

Tani pc na dwa lata , do czasu skylake

Recommended Posts

Witam serdecznie was wszystkich mam do was prośbę , czy moglibyście złożyć mi tani komputer do codziennego użytkowania czasem jakieś gierki okazjonalnie photoshop flash professional i adobe premiere ale mówię tak raz na ruski rok , tani bo po prostu czekam na skylake i tam wpakuje najwięcej forsy 

Teraz pisze z 4 letniego laptopa kupionego z carfoura z pentium i windows 7 , temperatury dochodzą czasami do 98 stopni , często się zawiesza (co ciekawe kiedy jest chłodny)nawet filmików na youtube tnie w jakości 480p

Zastosowanie komputera : filmy , pisanie, gry na medium przynajmniej 

Co posiadam : Dysk 1tb sata 3 , jakaś nagrywarka sprawna 

Rozdzielczość monitora: 1680x1050

Specjalne wymagania : Duża chłodna obudowa żeby pomieściła przyszłe komponenty, mile widziany dysk ssd , zasilacz , który będzie w stanie udźwignąć przyszłą  i5 kartę graficzną z górnej półki 

Czy będziesz robił overclocking : tak   

Edytowane przez michal360

Z używanych części można by złożyć coś całkiem ciekawego:

Fractal Design Core 3000 USB 3.0 (b/z)

Western Digital Blue 1 TB 7200rpm 64MB cache SATA600

Geil 4GB 1600MHz CL9 Value Plus

Gigabyte GA-Z68AP-D3 /intel Z68/

XFX Core 550W 80+ Bronze 120mm

+używany i5 2400

+używany R9 270

Tym sposobem zyskujesz mocny, 4-rdzeniowy CPU z możliwością niedużego OC (4 mnożniki w górę+BLCK), płytę w formacie ATX z chłodzoną sekcją zasilania i 4 slotami na ram. Pamięć pracująca na zalecanym 1,5V, porządny zasilacz oparty na Seasonicu z mocną linią 12V. Wszystko pakujesz do bardzo solidnej i przewiewnej obudowy, która pomieści praktycznie każdą kartę na rynku.

i3 nie podkręcisz,albo bierzesz tanią i5 albo czekasz parę dni na pojawienie się w sklepach odblokowanego Pentium :)

o dobry pomysł jeśli ogarnie większość gierek na medium to chętnie , na moim laptopie udało się przejść batman ac na minimalnych z całkiem przyzwoitym , 15 fps , grać się dało nie pcham się w nowe CoD i BF , wiem że i tak nie uciągnie ale jest pewnie kilka dobrych co zadziała na pentium 

Nie rozumiem na jakiej zasadzie ma to być zestaw przejściowy ? Składaj maksymalną wydajność w Twoim budżecie, pod 1151 i tak czeka Cię wymiana mobo i prawdopoobnie pamięci. Nie ma jeszcze Broadwella a Ty już myślisz o jeszcze kolejnej generacji. Co z tego że kupisz sobie na dzień dzisiejszy procesor z dwoma rdzeniami który sobie OCniesz ? 

Zdecydowanie byłbym tutaj za zestawem od szambora z używanym i5.

że tak powiem chce oszczędzić na skylake a komputera potrzebuje po prostu dlatego że mój laptop jak mówiłem strasznie się grzeje losowo zawiesza i ogólnie nie wyrabia dlatego nie chce za dużo wydawać ani na mobo ani na procesor , zresztą na GPU też nie chce wydawać jakoś wielkich kwot nie jestem typem dla którego komp do benchmark i nie potrzebuje 60 fps w crysisie 

Intel Core i5-3350P /3.1GHz, 6MB, LGA 1155, BOX/

MSI H61M-P20 /intel H61, LGA1155/

A-Data 4GB 1600MHz CL9 Gaming

Zalman Z3 Plus USB3.0 black (b/z)

Cooler Master G550M 550W 80+ Bronze 120mm modular

Crucial MX100 128GB (550/150MB/s)

Gigabyte Radeon R7 260X OC 1GB DDR5 128bit (1075/6000)

2009 zł + kody na darmowe złożenie i wysyłkę przy zakupie w esc.pl do wpisania w komentarzu do zamówienia: X98TY2AZ + dostawa albo X98TY2AZ + Norton (otrzymasz wtedy Norton AntiVirus 2014

W cenie nowego R7 260X masz używanego http://allegro.pl/gigabyte-r9-270-oc-2gb-gddr5-2dvi-hdmi-dp-gw-i4334680395.html

W cenie nowego 3350p+ H61 masz zestaw pod OC w postaci i5 2500K + P67 z 8 fazową chłodzoną sekcją zasilania:

http://allegro.pl/i5-2500k-box-gw-i4334746235.html

http://allegro.pl/okazja-wyprzedaz-asrock-p67-pro3-b3-1155-i4320783825.html

+ do tego dysk i napęd z Twojego zestawu. 

• Popieram 1